Almanya’dan ilik çıktı ama uymadı!
İstanbul’da yaşayan Umut ve Gamze Öner çiftinin 1,5 yaşındaki kızları Ferah için umut dolu bekleyişleri sürüyor. 1 ay önce kulağındaki bezelerden dolayı teşhis ve tedavi sürecinin başladığını söyleyen Baba Umut Öner mücadelelerini şöyle anlattı, “Bu durumun enfeksiyona bağlı olarak gerçekleştiğini düşündük daha sonra Ferah’ı, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürdük. Bunun ardından lösemi teşhisi konuldu.
Şuanda da 1. kür kemoterapi yapıldı. 2.küre başlamak için bekliyoruz.” Baba Öner Almanya’dan ilik için haber aldıklarını söyledi fakat iliğin tam uyumlu olmamasında dolayı nakilin gerçekleşemediğini aktardı. İliğin uyumlu olabilmesi için 10’da 10 ya da 10’da 9 olması gerektiğini belirten Öner, bulunan iliğin 8’de 7 uyumlu çıktığını söyledi. Öner, Ferah için yapılan sosyal medyadaki desteklere ise “Bu kampanya sadece Ferah için değil tüm hastalar için. Ülkemizde 105 bin kayıtlı donör var, Almanya’da ise bu rakam 6 milyon daha fazla kişiye ulaşabilmek için herkesi kan bağışına bekliyoruz” bu şekilde cevap verdi.
İlik bağışı nasıl oluyor?
Dr. Şenay Canpolat (Türk Kızılayı Kök Hücre Koordinasyon Merkezi Proje Yöneticisi)
Türk Kızılayı “Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı” görevini üstlendi. Bağışçılar üç tüp kan örneğini Kızılay’a veririler, aranan ilik 15-50 yaş arasındaki bağışçılardan biriyle uyuşursa kemik iliği bağışı yöntemi, ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Bağışçıya genel anestezi verilerek kalça kemiği bölgesine bir kere giriş yapılarak ve özel iğneler yardımıyla kemik iliğinin bu amaca uygun bir torbaya aktarılması ile gerçekleştirilir. Bu yöntemde dikiş gerektiren bir durum oluşmaz. Bağışçı, genellikle ertesi gün kan tetkikleri yapıldıktan sonra taburcu edilir.