‘Aklım tamamen tutuldu melekelerim kapandı!’
Dolandırıcılara kaptırdığı parasını almak için dün Asayiş Şube Müdürlüğü’ne gelen Prof. Dr. Karatay, “Gazetelere manşet olmuşuz. ‘Akıllı bunu yaparsa’ diyorlar... O anda akıl tamamen kapanıyor, hiçbir şey işlemiyor” dedi
Ünlü diyeti ve beslenme kitaplarıyla tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, önceki gün telefonda kendilerine polis süsü verenlere 50 bin dolar ve 10 bin lirasını kaptırdı. Polisin bir operasyon için tesadüf sonucu takip etmesiyle, dolandırıcılar yakalandı. Dün son anda kurtarılan parasını emniyetten teslim alan Karatay, nasıl dolandırıldığını anlattı:
‘Hipnotize ediyorlar’
“Telefonum sabah saat 05.30 da çaldı ve akşam 18.00’e kadar hiç kapatmadılar. Arayan kişiler sizi dış dünyadan soyutlayarak adeta hipnotize ediyor. Onlar ne derse yapar hale geliyorsunuz. Bu yüzden kimse kendisine güvenmesin hiç ummadığınız bir anda böyle bir tuzağa düşebilirsiniz. Nasıl oyuna geldim, bilmiyorum!”
‘Bakkal bana bağırdı’
“Telefondaki bana poşet bulmamı söyledi. Yakındaki bakkala girdim. O an adeta bir robot haline gelmiştim. Poşet almak için bir şey almak gerekiyordu. Aklıma evde sarımsağın bulunmadığını geldi. 5 demet sarımsak aldım. Ancak bu sırada cep telefonum derin dondurucunun içine düştü. Beni tanımayan bakkal bana bağırıp ‘Dikkatli olsana kadın’ diye bağırdı.”
‘Melekelerim kapandı’
“Şimdi bana diyorlar ki bütün manşet olmuşuz. İşte akıllıydı, bu akıllı bunu yaparsa? Bakın, resmen şok geçirtiliyor size. Melekeler tamamen kapanıyor. Akıl tamamen yok oluyor. Ve hiçbir şey işlemiyor. Bu psikoloji ile sizi çökertiyorlar. Korkunç bir şey ben oturdum ve ağlamaya başladım haberleri görünce. Niye bu benim başıma geldi diye. Benim Doktor Canan Karatay olduğumu bile farkında değillerdi. Beni arayan çok sayıda kişi destek verdi. Üzülmememi istedi.”
‘Operasyon sandım’
“Daha önce telefon dolandırıcılarının mağduru olmuş kişiler de bana ulaşarak paramı nasıl geri aldığımı sordular. Bu tamamen bir tesadüf. Beni dolandıranlar, başka bir operasyon yüzünden zaten takip edildikleri için yakalandılar. Ben devletle çok gizli bir operasyon yapıyoruz sandım, heyecanlandım. Herkes bir konuda cahil oyulor. Ben de bu konuda cahilim. Polis ve savcıların para istemeyeceğini bu deneyim sayesinde öğrendim.”
SONU GELMİYOR...
Öğretmen de tuzağa düştü!
Kırıkkale’de 2 yıl önce emekli olduktan sonra bir kolejde görev yapan 56 yaşındaki öğretmen İ.B. de telefon dolandırıcılarının kurbanı oldu. Öğretmen İ.B., nasıl dolandırıldığını şöyle anlattı: “İstanbul’dan arayıp kendisini polis olarak tanıtan biri, ‘Bankada hesabınız boşaltılıyor. Biz de iz üzerindeyiz. Hesabındaki paraları vereceğimiz hesaba aktar, şüphelileri yakalayacağız’ dedi. Kırklareli’ye gelen 3 kişiye elden 78 bin lira verdim, 272 bin lirayı da Tarkan S. adlı kişinin hesabına yatırdım.” Öğretmen İ.B.’nin ifadesi ve güvenlik kamerası kayıtlarından yola çıkan polis, Tarkan S.’yi İstanbul’da yakaladı.
Hep diyet için uyardım, şimdi dedolandırıcılar için uyarıyorum
PROF. Karatay, dün emniyetten parasını aldı. Çıkışta da vatandaşı uyardı: “Herkesi uyarıyorum bu tür tuzaklara düşmesin. Bugüne kadar beslenme tuzaklarına karşı vatandaşları uyarıyorum. Şimdi de telefon tuzaklarına karşı uyarıyorum.”
Zanlılar adliyede
Karatay’ı dolandırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 2 kişi adliyeye sevk edildi. Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’nde sorguları tamamlanan 2 şüpheli öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. 2 şüpheli, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.
ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜR YARDIMCISI UYARDI
‘Hiçbir polis veya savcı sizden asla para istemez!’
Profesör, hakim, savcı, genel müdür veya sahte vatandaş... Telefon dolandırıcıları her kesimden yüzlerce kişiyi PKK terör örgütünün hesap bilgilerine sızdığı ve operasyonda kendilerine yardımcı olmaları gerektiği yalanıyla tuzağa düşürüyor. Emniyet ve medya, vatandaşı neredeyse her gün bu dolandırıcılara karşı uyarıyor. Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Erkan Karakurt da VATAN aracılığıyla bu uyarıları bir kez daha tekrarladı:
10 ayda 10 milyon TL
“İstanbul’da her gün telefon dolandırıcıları 50 vatandaşı dolandırmaya çalışıyor. Ocak’tan bugüne aynı yöntemi kullanan dolandırıcılar, 10 milyon TL’nin üzerinde parayı çöpe attırdı. Vatandaşları uyarmak konusunda her türlü yolu denememize rağmen her gün başka bir olay yaşanıyor.”
‘155 sizi aramaz!’
Vatandaşlarımızın artık şunu anlaması lazım hiçbir savcı ve polis telefonda sizinle operasyon yürütmez, sizi gerçekten var olan bir operasyonun içine sürmez. 155 dışarıya kapalı bir hattır, bu hattan arama yapılamaz. Bir konu var ise polis, polis merkezine, savcı ise adliyeye davet eder sizi. Sizi bu şekilde arayan kişiler bunun haricinde bir talepte bulunuyor ise bilin ki dolandırılmak üzeresiniz.”
‘Telsiz sesi geliyor’
“Dolandırıcılar telefon açtıklarında karşılarındaki kişiyi önce konuşturarak bilgi almaya çalışıyor. İnandırıcı olsun diye arkadan telsiz sesi veriyorlar. Polis ya da savcı adını duyan, terörle korkutulan kişiler de zaten bu bilgileri kendiliğinden veriyor. Sonrası da kendiliğinden geliyor.”
Telefon bayilerine ağır cezalar
Emnİyet Müdürü Erkan Karakurt, dolandırıcıların farklı ya da sahte evraklarla onlarca hat alabilmeleri konusunda büyük sıkıntılar çektiklerini söyledi: “GSM operatörlerinin sorumluluğu var bu konuda. Bir kişiye verilecek hat sayısı sınırlı olmalı. Bir kişinin elli tane hattı olmamalı. Bu konuda emsal bir karar Urfa’dan verildi. Bir telefon bayisine sahte kimliklere ve kişinin bilgisi dışında onlarca hat vermesi üzerine 20 bin TL ceza kesildi. Bu tür önlemler gerekiyor.”