Ağız kokusunu sorun olmaktan çıkarın! İşte nedenleri ve yapılması gerekenler
Ağız kokusu, muhtemelen bir kişinin yaşayabileceği en rahatsız edici durumlardan biri. Bu sorunun ortaya çıkmasının farklı nedenleri var. Birçok kişi diş dolgusunun ağız kokusu yapıp yapmadığını merak ediyor. İşte detaylar...
Diş Hekimi Onur Öztürk, ağız kokusunun sebepleri, önlenmesi ve diş dolgusunun ağız kokusu üzerindeki etkisine dair merak edilenleri anlattı.
Günlük yaşamda birçok kişi ağız kokusu ile karşı karşıyadır. Bu durum, tıbbi olarak halitozis olarak bilinir ve çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilir ve kişinin sosyal yaşamına zarar verebilir. Ağız kokusunu önlemek ve yönetmek için temel nedenleri anlamak ve gerekli önlemleri almak çok önemlidir.
Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?
- Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları
- Ağızda kalan temizlenmemiş yiyecek parçacıkları
- Kuru ağız (tükürük üretiminin azalması)
- Sigara kullanımı ve fazla alkol tüketimi
- Bazı yiyecekler (soğan, sarımsak gibi)
- Bazı sağlık koşulları ve ilaçlar
Ağız kokusunu önlemek için bunlara dikkat!
Ağız kokusunu önlemenin en önemli yolu ağız hijyenidir. Ağızdaki kötü kokuyu önlemek için günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Buna ek olarak dilin de fırçalanması gerekir. Dil fırçalama sırasında dilin üst yüzeyinin de temizlenmesi çok önemlidir çünkü bu, dil üzerinde biriken bakteri ve yiyecek artıklarını ortadan kaldırır. Dil temizleyiciler bu işlemi kolaylaştırır, bu sebeple bir dil temizleme ürünü kullanılabilir.
Ağız kokusunun önemli bir nedeni ise ağız kuruluğudur. Tükürük, ağız içerisindeki bakterileri temizleyerek, yiyecek artıklarını yıkayıp, asit dengesini koruyarak ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. Yeterli su tüketimi, tükürük üretimini destekleyerek kuru ağız sorununu önlemeye yardımcı olur. Bazı ağır gargaraları da buna yardımcı olur ama içinde alkol olan gargaralar tam ters etki göstererek ağız kuruluğunu artırabilir.
Diş dolgusu ağızda koku yapar mı?
Diş dolgusu, diş çürüğünü tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Peki, diş dolgusu ağız kokusuna neden olur mu? Diş dolguları doğru bir şekilde yapıldığında ağız kokusuna neden olmaz. Dolgu yapımında oluşan teknik eksiklik sebebiyle temizlenemeyen alanlar kalırsa bunlar genellikle koku yapar ya da dolgunun zaman içinde altı çürür ya da sızıntı yaparsa bu da ağız kokusuna sebep olur.
Sonuç olarak, dolgu sonrası ağız hijyenine dikkat etmek ve düzenli olarak diş hekimi kontrollerinden geçmek çok önemlidir.
Diş fırçalamak ağız kokusunu tamamen önler mi?
Düzenli diş fırçalama, ağız kokusunu önlemede önemli bir adımdır ancak yeterli olmayabilir. Ara yüz temizliği (diş ipi, ara yüz fırçası ya da ağız duşu) ve dil temizliği gibi diğer ağız hijyeni yöntemleri de önemlidir.
Ağız kokusu hangi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir?
Ağız kokusu, dişlerden kaynaklanmıyorsa, bazen diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Eğer ağız kokusu devam ederse, bir doktora danışmak önemlidir. Boğaz akıntıları ve enfeksiyonları, mideye yerleşen bazı bakteri türleri de ağız kokusuna sebep olabilir.
Ağız kokusu için hangi uzmana başvurmalıyım?
Ağız kokusu problemleri için ilk olarak bir diş hekimine başvurmak uygun olur. Diş hekimi, sorunun diş veya diş eti kaynaklı olup olmadığını değerlendirir. Eğer diş hekimi, ağız kokusunun başka bir sağlık sorunundan kaynaklandığını düşünürse, bir iç hastalıkları uzmanına yönlendirme yapabilir.