Gazete Vatan Logo

Acı gerçek ortaya çıktı!

2014'te tükeneceğini söyledi

Okul çantalarında kanserojen maddeyi yasaklayan genelgenin yayınlandığı 2011’den önce üretilen çok sayıda çantanın hâlâ piyasada olduğu ortaya çıktı.

ÇANTA, kalem, suluk ve silgi gibi kırtasiye ve okul malzemelerinde kullanılan kanserojen maddeleri yasaklayan genelge 2 Nisan 2011’de çıkarılmıştı. Ancak genelgeye rağmen piyasadaki okul çantalarında yasal sınırın 40 bin kat fazlası kanserojen maddeye rastlanmıştı. VATAN’ın, labaratuvar testleriyle ortaya çıkardığı bu gerçek üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı ekipler piyasadan 25 bin çanta, kalem, suluk, silgi gibi çocuklara yönelik bir çok ürün toplamış ve bunların yüzde 24’ünün kanserojen madde içerdiğini ortaya koymuştu.

- 2014’TE BİTER: Türkiye Saraciye Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Hacısoyu, 2011’de çıkarılan kanserli çantaların hâlâ piyasada satıldığını ve bunların ancak 2014’te tükeneceğini söyledi. “Böyle çantaların çıkması bizi çok rahatsız ediyor” diyen Hacısoyu, şunları söyledi: “Şu anda Türkiye’de bir çok üretici ve satış noktasında 2 Nisan 2011’de çıkan yönetmelikten önce yapılmış fitalat içeren elde kalmış bir çok malzeme ve çanta var. 4+4+4 ile talep artışı olduğu için maalesef bunların bir kısmı satıldı. Çantaları üreticiler toptancılara verdi. Toptancıların 500’e yakın perakende satan müşterisi var. Hangisinde ne kaldı takip etmek ve çantaları piyasadan toplamak mümkün değil. 2013’te yüzde yüze yakın bir temizlik olacak. Bu aynı zamanda kalem kutusu, matara, suluk, çanta beslenme çantası ve kırtasiye için de geçerli. 2014’te ne büyük ne de küçük firmalar fitalatlı çanta üretmeyecek.”

- 1 DOLAR İÇİN: “Çin’e mal almaya giden arkadaşlarımız en büyük hatayı bu çanta ne kadar diye sorarak yapıyor. Çinli üretici çok uyanıktır. 5 dolarlık çanta 4 dolara olmaz mı diyene hayır demez. Ancak malzemeden çalmaya başlar. Siz Çinli üreticiye para kazandırırsanız size biblo gibi çantalar yapar. Çok kötü bir çanta ile sağlkılı ve doğru bir çantanın arasında 50 cent bilemediniz 1 dolar fark var. Bazı arkadaşlar 5 yerine 4 dolara alarak kazandım zanneder. Buraya gelince çanta kötü olduğu için satmaz. Çocuklarımızın hayatını 1 dolar için riske etmenin anlamı yok. Kanserojen madde kullanılan çanta satmanın mantığını kuramıyorum.”

Haberin Devamı