87 yıllık 'Emek' heba olmasın!
Film Festivali'nde yıkımı gündemde olan Emek Sineması protestosu!
İstanbul 30. Film Festivali açılış törenine bu yıl Emek Sineması damgasını vurdu. 26 Ekim 2009’dan beri kapalı olan Emek Sineması’nın durumunu protesto eden çok sayıda sinemasever açılışta ellerindeki boruları öttürerek durumu protesto etti. Yeşilçam Sokak’ta 1924’den beri hizmet veren Emek Sineması’nın yıkılmasını engellemek için yaklaşık 1.5 yıldan beri mücadele veren sinemaseverler, Beyoğlu’nda Emek Sineması, İnci Pastanesi ve Yeni Rüya Sineması’nın da içinde bulunduğu adadaki tarihi binaların yıkılmaması gerektiği çağrısını yineledi.
Tarihi bina kiralandı
Emek Sineması yıllardır Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan tarihi Serkldoryan (Cercle d’Orient) binasında hizmet verdi. Ancak Bakanlık binanın yenilenmesi projesini gündeme getirince 25 Ekim 2009’da Emek Sineması kapatıldı. Bina ise Multi Turkmall isimli bir şirkete kiralandı. Beyoğlu Belediyesi ilk açıklamalarında binanın ve Emek Sineması’nın birebir restore edileceğini ve bir yıkımın sözkonusu olmadığını söylemişti. Hazırlanan proje ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı.
Kaderi rapora bağlı
İstanbul Mimarlar Odası ise bu projenin yıkım anlamına geldiğini belirterek Emek Sineması Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Yenileme Kurulu’nun avan projelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle 12 Mart 2010’da dava açtı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, 12 Mayıs 2010’da “Dava konusu işlem, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceğinden, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına” karar verdi. 14 Aralık 2010’da ise bilirkişi heyeti Emek Sineması’na gelerek inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonucunda oluşturulacak bilirkişi raporu ise Emek Sineması’nın kaderini belirleyecek.
İşaretler çok iyi değil
Mimarlar Odası avukatlarından Can Atalay, hukuki sürecin halen sürdüğünü belirterek, “Şu anda bilirkişi raporu bekleniyor ama işaretler iyi değil. Sinemayla ilgili olarak Beyoğlu Belediyesi, İTÜ’den sinemada güçlendirme yapılamayacağına dair bir rapor açıklamıştı. Eğer bu bilirkişi heyeti de bu rapora dayanırsa yıkım kararı çıkar” dedi. Atalay söylenildiği gibi binanın restore edilmesi ya da aslına uygun olarak yeniden yapılmasının sözkonusu olmadığını vurgularken, “Bu projeye engel olamazsak tamamen yıkılacak. Bunu engellemeye çalışıyoruz” diye konuştu.
87 YILDIR AYAKTA!
Emek sineması 1924’te Melek adıyla açıldı. Perdenin her iki yanında yer alan, “Art Nouveau” tarzı melek figürlerinden ismini alan sinemanın ilk sahipleri, o dönem İpek ve Sümer sinemalarının da sahipleri olan, A. Saltiel ile H. Artidi`ydi. Daha sonra Emekli Sandığı`na geçen sinemayı 1958 yılına kadar İpekçi kardeşler işletti. Bu tarihte Emekli Sandığı, sinemanın işletmeciliğini de alarak adını Emek olarak değiştirdi. 1969 yılında Turgut Demirağ’a geçen sinemanın işletmesini 1975 yılından 2006 yılına kadar İsmet Kurtuluş ve Süheyla Kurtuluş yaptı. 1993 yılında ciddi bir restorasyondan geçen sinema, son olarak 2000 yılında koltuklarını, ses düzenini yenileyerek, yeni açılan modern sinemalarla yarışacak bir teknolojiye kavuştu.