70 yıllık sır
Nazi zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığınan bilim adamlarının anlatılmamış hikâyesi
UNESCO, Aladdin Projesi ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen tarihi konferansta Atatürk döneminde Nazi zulmünden kaçarak Türkiye’ye gelen Yahudi kökenli bilim İnsanlarının Türk üniversitelerine yaptıkları katkılar dile getirildi.
Bahçeşehir Üniversitesi, tarihe ışık tutacak önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) himayesinde Aladdin Projesi ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen konferansta Nazi zulmünden kaçarak üniversite reformuyla Türkiye’ye gelen Alman ve Avusturyalı bilim adamlarının Türk üniversitelerinin çağdaşlaşma sürecine olan katkıları konuşuldu.
Konferansın açılış konuşmalarını UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve ABD Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel yaptı. Konferansa, Aladdin Projesi Yürütücü Direktörü Abe Radkin ve Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman, Aladdin Projesi Başkanı Anne-Marie Revcolevschi, Fas Kralı Danışmanı Anna Lindh Avrupa-Akdeniz Kültürlerarası Diyalog Örgütü Başkanı Andre Azoulay, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Özel Danışmanı ve Özel Elçisi Adnan Kifayat, Türkiye Uluslararası Soykırım Eğitim İşbirliği Görev Gücü Anma ve Araştırma Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Ertan Tezgör, UNESCO Onursal Elçisi Soykırım Eğitimi Özel Elçisi Dr. Samuel Pisar, UNESCO İyi Niyet Elçisi Zülfü Livaneli ile birlikte çok sayıda yabancı ve yerli bilim insanı katıldı.
Günün ikinci oturumu
Konferansın öğleden sonraki bölümünde ise “Nazi zulmünden Türkiye’ye sığınan Alman ve Avusturyalı bilim insanlarının Türk üniversitelerinin ilerlemesinde rolü” başlıklı ilk oturumda Koç-Yönder Derneği Başkanı Mesut Ilgım’ın moderatörlüğünde Prof. Phillip Schwarz’ın kızı Dr. Susanne Schwarz, Kudüs Hebrew Üniversitesi’nden Prof. Jacob Landau, “Sevgili Üniversite”nin Yazarı Prof. Dr. Dehen Altıner, Sümerolog Yahudi Kökenli Alman bilim insanı Hans Gustav Güterbock ve Benno Landsberger’in öğrencisi Prof.Dr. Muazzez İlmiye Çığ konuşmacı olarak katıldı.
Günün ikinci oturumun moderatörlüğünü ise Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heath W. Lowry yaptı. İkinci oturumda Hayfa Üniversitesi’nden Prof. Minna Rozen, Kitabı Olan Dinlerin Ortak Bilgisi ve Barışın Öğretilmesi için UNESCO Başkanı Fransız eski hahambaşı Rene-Samuel Sirat, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zafer Toprak ve 500. Yıl Vakfı Başkanı Naim Güleryüz konuşmacı olarak katıldı.
İnsanlık, barış ve bilim
Konferansın açılış konuşmasında Enver Yücel, üniversite olarak kuruldukları günden bugüne dünya barışına ve insanlığa katkı sağlamak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Konferansı yapma fikri bu amaçtan ortaya çıktı. Üniversite olarak geçmişten bugüne, bugünden geleceğe katkı sağlamak istiyoruz. Bu yüzden ‘Batıya Doğru Akan Nehir’ belgeselini, ‘Türk Pasaportu’ filmini, ‘Osmanlı Tarihi ve Balkan Araştırma Merkezi’ni kurduk. Bu konferans insanlığa, barışa ve bilime hizmet eden herkese saygımızı sunmak amacıyla yapılıyor. UNESCO Direktörü Irina Bukova başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Biz Bahçeşehir Üniversitesi olarak sınır tanımayan bir üniversiteyiz. Üniversitelerin dini, dili, ırkı olmaz. Onlar bilime ve bilim üretmeye adanmış yapılardır.” Bukova ise Bahçeşehir Üniversitesi’nin çok önemli işler yaptığını ifade ederek, “Bahçeşehir Üniversitesi kapılarını bu konferansa açarak bilimin evrenselliğine ve özgürlüğüne önemli bir katkı sunmuştur” dedi.