Gazete Vatan Logo

50 yıl sonra köye çocuk sesi geldi...

49 yıl aradan sonra yeniden açılan Gökçeada’daki Özel Rum İlkokulu, eylül ayında 4 öğrenciyle öğretime başladı

50 yıl sonra köye çocuk sesi geldi...

Paraskevi Berber yönetimindeki Özel Rum İlkokulu’nda 1’i Türk 3 öğretmen görev yapıyor.

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesine 4 kilometre uzaklıktaki Zeytinli Köyü’nde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteği doğrultusunda kapatıldı. 1 yıl önce Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına 38 yıl sonra adaya yeniden dönüş yapan Anna Koçumal, Milli Eğitim Bakanlığı’na Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nu açmak için başvuruda bulundu. Tadilatı yapılan okulun açılması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin çıktı. Toplam 4 öğrencinin kayıt yaptırdığı okulda 2013-2014 eğitim öğretim yılının ilk ders zili de Eylül ayında çaldı.

50 yıl sonra köye çocuk sesi geldi...


VATAN Özel Rum İlkokulu’nun yeni halini ve yeni öğrencilerini daha yakından görmek için Gökçeada’ya gitti. Sabah saatlerinde ulaştığımız Ada’nın şirinköyü Zeytinliköy’de bulunan Özel Rum İlkokulu (Aya Todori İlk Mektebi)7 kişiden ibaret. Okulun yeniden açılmasını sağlayan Anna Koçumal’ın katkılarıyla aileleriyle birlikte adaya dönen 3 öğrenci hem köye hem de okullarına çoktan alışmış durumda. Öğrencilerden Sofia (8) ile Mousi (5.5) aynı zamanda kardeşler ve adaya Hatay’dan geldiler. Bir diğer öğrenci 5.5 yaşındaki Dimitri. Gökçeada’ya anne ve babası ile Selanik’ten geldi. Alexandros Kaan ise 10 yaşında 4’üncü sınıf öğrencisi. Kaan’ın diğer 3 öğrenciden farkı Gökçeada’da doğup büyümüş olması.Dimitri’nin dışında 3’ü de çok iyi Türkçe konuşuyor. 1’inci sınıfta okuyan Dimitri ile Mouisa Türk ve Rum alfabesini öğreniyor. Okulun ilk etkinliği ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı oldu. Dimitri, Mouisa, Sofia ve Alexandros Kaan Cumhuriyet Bayramı‘nda saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.

50 yıl sonra köye çocuk sesi geldi...


Okuduğu okulda hizmetli

Türkçe dersini adada 15 yıldır öğretmenlik yapan Erkan Erdem, Rumca ve İngilizce dersini Selanikli öğretmen Fotis Poulis, diğer dersleri ise aynı zamanda okul müdüresi olan Pareskevi Berber veriyor. Onlara yemek ve temizlik konularında yardımcı olan kişi ise Rum Okulu’nun en eski öğrencilerinden 55 yaşındaki Dimitri Yakamus. Öğrencilere Yakamus kadar Zeytinliköyü’nün yaşlı insanları da yardımcı oluyor. Yaş ortalamaları 80’in üzerinde olan köyün yaşlı sakinleri kimi zaman okullarına gelip öğrencileri ziyaret ediyor, onlara yemek getiriyorlar.

Yeni öğrenciler gelecek

Gökçeada Özel Rum İlkokulu’nun yarım asır sonra yeniden açılmasında büyük katkısı olan Anna Koçumal, haftanın belirli günleri okulu ve öğrencileri ziyaret ediyor: “Bu günü çok hayal etmiştim ve oldu. Zoru başardık, bundan sonrası da bir o kadar önemli. Bunu devam ettirebilmek çok önemli. Yeni öğrenciler de gelecek.”

Yunanca ve Ermenice sınav talebi

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelen azınlık okulları temsilcileri, SBS’nin kaldırılmasının ardından hayata geçirilen yeni sınav sistemi ile ilgili itirazlarını iletti. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sınav yapılmayacak olan azınlık okulları, kendilerinin 5 dersten sınava girdiği için hesaplamalara göre geri planda kalacaklarını iletti. Bakanlık bu konuda çalışma yapma kararı verdi. Azınlık okulları temsilcileri ayrıca bu hafta yapılacak sınavların kendilerinin eğitim dili olan Ermenice ve Yunanca yapılması talebini de iletti. Bakanlık yetkilileri ise “bu yıl için bir şey yapılamayacağını” söyledi. İstanbul’da 22 azınlık okulunda 3000’e yakın Ermeni, 350’ye yakın da rum vatandaş eğitim alıyor. (KIVANÇ EL / VATAN ANKARA)

Haberin Devamı