38 milyon Türk kronik hasta!
Türkiye’de ölümlerin yüzde 90’ına kronik hastalıklar neden oluyor. Yarın başlayacak uluslarası tıp kurultayında bu hastalıklarla mücadele için yol haritası çıkarılacak.
Yaşam tarzı nedeniyle tüm dünyada giderek artan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar Türkiye’yi de pençesine aldı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de ölümlerin yüzde 90’a yakını kanser, diyabet, obezite, solunum yolu rahatsızlıkları, kalp damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan kaynaklanıyor.
Tedavi güçleşiyor
Tüm dünyada artış gösteren kronik hastalıklar ülkemizde de her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Türkiye’de nüfusun yaklaşık yarısı yani 38 milyon kişi kronik hastalıklardan en az birine maruz kalıyor. Yeme-içme tercihleri, fiziksel aktivite eksikliği, yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanan çeşitli risk faktörleri bu hastalıklara zemin hazırlıyor ve mevcut hastaların tedavisini güçleştiriyor.
Türkiye’nin bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle yaptığı sağlık harcamaları engellilik ödemeleriyle birlikte 24,6 milyar TL’yi buluyor. Hastalıkların neden olduğu erken ölüm ve iş gücü kayıplarıyla birlikte toplamda 45,1 milyar TL’lik bir ekonomik kayıp yaşanıyor.
Yeni yöntemler masada
Bu gelişmeleri ele almak için yapılan 5. Türk Dünyası Tıp Kurultayı yarın ve Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenecek. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün iş birliğinde ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilecek kurultaya dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları, sağlık bakanları ve akademisyenler katılacak. Yaklaşık 500 konuğun ağırlanacağı kongrenin bu yıl ana konusu “kronik bulaşıcı olmayan hastalıklar.” Kongeye katılanlar bu hastalıkların önlenmesinde risk faktörleri konusunda yapılması gereken çalışmaları masaya yatıracak.
Yeni bilimsel araştırmalar ışığında şekillenecek değerlendirmeler ve yol haritası kurultay sonunda bildiri olarak yayımlanacak.