'21 Aralık'ta yaşanmayacaklar'
İşte o boş kehanetler...
Bazı insanlar, hatta milyonlarcası, 21 Aralık günü Dünya’nın sonunun geleceğine inanıyor. Ancak böyle bir şey yaşanması beklenmiyor. Hatta ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bundan o kadar emin ki, 22 Aralık günü yayımlanmak üzere, ‘Neden Dün Dünya Yok Olmadı’ başlıklı bir yazı hazırladı.
Mayaların kehaneti hakkında yeniden kısa bir özet geçersek, aslında söz konusu ‘kehanetin’ insanlar tarafından şekillendirildiğini görürüz. 1440 günlük Haab takviminin sona erdiği 21 Aralık tarihi, Mayalar için ‘bir Güneş Çağı’nın sona ermesini ve yenisinin karşılanmasını’ temsil ediyor. Ancak insanlar, takvimin son bölümünü oluşturan 13’üncü baktunu (394 yıllık dönemler), Dünya’nın sonunu getirecek gelişmelerin habercisi olarak kabul ediyor.
Haab takviminin sonunu çok farklı ve daha doğru yorumlayanlar da var kuşkusuz. Özellikle Dünya’nın Balık Çağı’ndan Kova Çağı’na geçmesinin yeryüzü ve insanlar üzerinde ne gibi değişiklikler yaratacağı gibi astrolojik ve kozmik bilgilerin de yer aldığı, binlerce internet sitesi mevcut. Ancak hala Dünya’nın yok olacağından endişelenenler varsa, korku duyulan kehanetlerin neden yaşanmayacağına bakmaları faydalı olabilir:
Güneş tüm insanlığı yok edecek
Kıyamet hikayeleri yayanların pek bilmediği bir konu, Güneş’in faaliyetlerinin her 11 yılda bir en yüksek değere çıkması ve yeniden normale dönmesi. Güneş döngüsü denilen bu süreçte, Güneş’in faaliyetleri ve yüzeyindeki karadeliklerin sayısında değişim gözlemleniyor. Güneş fırtınaları ve patlamalar artıyor.
Bu patlamaların yaydığı elektromanyetik parçalar, Dünya’nın atmosferine ulaşarak, telekomünikasyon ağını etkileyebiliyor. Bu kozmik parçalar aynı zamanda Kuzey Işıkları olarak bilinen doğa olayına neden oluyor.
21 Aralık’ta Dünya’yı kızartacak bir Güneş patlaması beklenmiyor. Kasım ayında Maya kehaneti hakkında yapılan bir panele katılan NASA’da görevli atmosfer bilimcisi Lika Guhathakurta, Dünya’yı ciddi ölçüde etkileyecek bir Güneş fırtınası beklemediklerini söyledi.
Dünya’nın manyetik alanları yer değiştirecek
Kuzey ve Güney Kutup noktaları tarafından dengelenen Dünya’nın elektromanyetik alanları, coğrafyalardaki iklimlerin ve yeryüzündeki düzenin en büyük belirleyicilerinden. Bu alanların milyonlarca, binlerce yıl içindeki değişimleri, eski zamanlarda buz olan yerleri ormanlar, orman olan yerleri çöl ve buzullara çevirdi.
Bazıları, 21 Aralık’ta Dünya’nın elektromanyetik alanlarının takla atacağını ve çok büyük afetler doğacağını düşünüyor. Bu durum, zaten yüz binlerce yıl süren döngülerde yaşanıyor. NASA, 21 Aralık’ta manyetik kutupların fazla etkilenmeyeceğini, bir değişim olsa bile sadece kozmik radyasyonun biraz artabileceğini belirtti.
Manyetik kutupların yer değişmesi (180 dönmeleri) en son 780 bin yıl önce gerçekleşti. Kısaca, Dünya bugünkü dengesinde yüz binlerce yıl devam etmeye programlı. Bilim insanları, bilinen tarihte sadece bir defa, kutupların 30 milyon yıl boyunca sabit kaldığını belirtti.
‘X Gezegeni Dünya ile çarpışacak’
Birçok antik Sümer araştırmacısı ve gök bilimci, geçmişte ortaya attıkları bir teoride, Güneş Sistemi’nin kayıp bir gezegene sahip olduğunu belirtti. Her 3600 yılda bir Güneş Sistemi’ne girdiği ifade edilen bu dev gezegen, Jüpiter’den bile büyüktü ve sisteme girmesi tüm dengeleri alt üst ediyordu.
Nibiru, nam-ı diğer Marduk olarak bilinen dev gezegenin, 21 Aralık’ta Dünya’ya çarpacağına inanılıyor. Ancak Marduk var olsaydı, aylar, yıllar önceden kendisini belli etmesi gerekirdi. Hatta bu gezegenin varlığını deşifre ettiği antik Sümer yazıtları aracılığıyla ilk kez duyuran Azeri araştırmacı Zekeriya Sitchin, gezegenin ‘Mars ile Jüpiter arasından geçtiğini’ belirtti. Kısa var olsa bile Dünya’ya çarpması olası değil.
ABD’li medyum Nancy Lieder, 2003 yılında Marduk’un Dünya’ya çarpacağını öne sürdü. Uzaylılarla temasa geçebildiğini öne süren Lieder’in başından yanlış olan bu iddiasını doğru kılabilecek iki diğer iddia var:
Birincisi, Marduk gibi dev bir gezegenin, Dünya’nın komşusu Mars’ın yanına gelmesi, yerçekim kuvvetlerinde çok büyük değişimlere neden olacağından, Dünya’yı mahvedebilir. Bir ikinci iddia, Annuaki (boyları 6-7 metre olan dev kuş başlı ırk) ırkına ev sahipliği yapan Marduk’un aslında dev bir uzay gemisi olduğu. Bu doğruysa, belki de bir anda karşımızda belirirler...
Gök bilimciler, Marduk’un var olması halinde en geç Nisan 2012’de belirmesi gerektiğini belirtti. Ancak böyle dev bir gezegen tespit edilmesi. NASA’nın Yakın Dünya Cisimleri (Dünya’a yakın kozmik cisimleri tespit eden proje) programından Don Yeomans, “Eğer var olsaydı, Marduk yıllar önceden karşımıza çıkmalıydı” dedi.
Gezegenler tek sıra haline gelecek
21 Aralık hakkında bir diğer korku, o gün Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenlerin aynı hizaya geleceği ve bunun felaketlere neden olacağı.
Bu konuda açıklama yapan yine NASA: “Gelecek onlarca yıl içinde gezegenlerin aynı hizaya gelmesini beklemiyoruz... Eğer böyle bir şey 21 Aralık’ta yaşanacak olsa bile, Dünya üzerindeki etkileri fark edilmeyecek kadar az olacak.”
Geçmişte, 1962, 1982 ve 2000 yıllarında gezegenlerin aynı hizaya gelmesi olayı yaşandı ancak Dünya hala tek parça halinde duruyor.
Dünya karanlığa gömülecek
Başta Çinliler olmak üzere, 21 Aralık kehanetçilerini saran bu korku, Dünya’nın 21 Aralık’tan üç gün önce karamaya başlayacağı ve sonra sonunun geleceğine dayanıyor. Dünya, 23-25 Aralık’ta tamamen karanlığa gömülecek ve sona yok olacak..
Bazıları, bu durumun Güneş ve Dünya’nın ilk kez hizaya gelmesinden kaynaklacağına inanıyor. Böylece, ‘New Age’ akımının parçası olan hayali Foton kuşağına gireceğiz.
NASA, ‘Güneş ve Dünya hizaya girmeyecek ve herhangi bir kararma yaşanmayacak” dedi.