2020 hac kayıtları başladı! Hac kuraları ne zaman çekilecek? Hac kimlere farzdır?
Diyanet işleri Başkanlığı, 2020 hac kayıtları ve kura tarihlerini açıkladı. Dini vazifelerden biri olan hac ziyareti görevini yerine getirmek isteyen binlerce Müslüman, gözlerini Diyanet İşleri Bakanlığı’nın sitesine çevirdi. Peki, 2020 hac kuraları ne zaman çekilecek? Hac kimlere farzdır? Hac başvurusu nasıl yapılır?
2020 hac kayıtları ne zaman diye soran binlerce kişiye cevap Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geldi. Diyanet, resmi internet sitesinde hac kayıt ve kura tarihlerini açıkladı. Diyanetten verilen bilgiye göre, 2020 hac kayıtları ile 2020 hac kuraları ne zaman? Sorularının ayrıntıları haberimizde…
2020 HAC KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığına göre, ilk defa hacca gitmek isteyenlerin müracaatları 11 Kasım Kasım’da başlıyor, 13 Aralık'ta bitiyor. Hac ibadetini yerine getirmek isteyen hacı adayları, ön kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini 11 Kasım yapacak.
HAC ÖN KAYITLARI NASIL YAPILIR?
2020'de ilk defa hacca gitmek üzere müracaat etmek isteyen vatandaşlar ön kayıtlarını 11 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında www.hac.gov.tr adresinde yayınlanacak ön kayıt linkinden e-Devlet kimlik doğrulama sistemi yoluyla yapabilecek.
2020 HAC KURALARI NE ZAMAN?
Ön kayıtların tamamlanmasının ardından, 2020 yılı hac kurası, 9 Ocak 2020'de çekilecek.
HAC KİMLERE FARZDIR?
Hac, İslam’ın beş temel esasından biri olup bedenî ve malî yönü olan bir ibadettir. Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden (Tirmizî, Hac, 4) haccetme imkânına sahip (Kâsânî, Bedâi‘, II, 120), hür, (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, V, 518) akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş müslümanlara farzdır.
(Merğînânî, el-Hidâye, II, 296; Kâsânî, Bedâi‘, II, 120; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 456). Bu şartları taşıyan kişinin, imkân elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir.
Hayatında bir defa hac yapmış olan müslümanın bir daha haccetmesi gerekmez (Müslim, Hac, 412); ancak nafile olarak hac yapabilir (Ebû Dâvûd, Menâsik, 1).
Günümüzdeki kota sınırlamaları sebebiyle müracaat ettiği hâlde kur’ada ismi çıkmadığı için hacca gidemeden ölen kimseler, hacca gitmeye imkân bulamadığı için borçlu olarak ölmüş olmaz.
Kendisine hac farz olan kimsenin, haccını bizzat eda etmekle yükümlü olması için, sağlıklı olması, tutukluluk veya yurt dışına çıkma yasağı gibi bir engelinin bulunmaması ve yolun güvenli olması şarttır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 435-438).
Hac yolculuğuna katlanamayacak, ya da fiilen haccedemeyecek derecede hasta olanlar ile yaşlılar, hac kendilerine farz olsa bile, eda ile yükümlü değildirler. Bu durumda olanlar şartları oluştuğu takdirde bizzat haccederler. Eğer şartlar oluşmazsa kendi yerlerine bedel göndererek hac yaptırırlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 482).
Hacca yazılıp da kur’ada ismi çıkmadığı veya yurtdışına çıkışla ilgili başka engellerden dolayı gidemeyen kişiler için bu da bir mazerettir.