15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişkiye ceza yok!
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 14. Ceza Dairesi’nin 15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişki kuran ve hamile kaldıktan sonra birlikte yaşamaya başlayan sanığa verilen cezanın bozulması kararını itiraz üzerine kaldırdı.
Yargıtay 14. Ceza Dairesi, çocuk gelinler konusunda caydırıcı olması için getirilen Türk Ceza Kanunu düzenlemelerini etkisiz kılacak kararlarında ısrar etmeye, Ceza Genel Kurulu ise dairenin bu kararlarını kaldırmaya devam ediyor.
Türk Ceza Kanunu yapılırken, çocuk gelinler başta olmak üzere 15 yaşından küçük çocukların cinsel açıdan istismar edilmelerini önlemek için yasaya hükükmler konuldu. Buna göre 15 yaşından küçük çocuklarla cinsel ilişki kuranlara, çocuğun rızası olup olmadığına bakılmaksızın ağır cezalar verilmesi esası benimsendi. Bu hükümler, özellikle 15 yaşından küçük çocuklarla evlenenlerin ceza almasını sağladı. Buna karşın Yargıtay 14. Ceza Dairesi bu cezaları bozma yönünde eğilim gösterdi. Daire birçok kararında, sanıklar ileri sürmese dahi, 15 yaşından küçük çocukların yaşlarının büyük görünüp görünmediğinin tespiti ve büyük görünüyorlarsa sanığın mağdur çocuğun yaşını 15’den büyük bildiği gerekçesiyle beraat etmeleri yönünde hüküm kurdu. Adli Tıp’a sevk Daire son olarak Tekirdağ’da 15 yaşından küçük çocukla birlikte olan ve çocuğun hamile kalması üzerine birlikte yaşamaya başlayan sanığa verilen toplam 10 yıl 10 ay hapis cezasının bozulmasını istedi. Daire kararında mağdure ile sanık arasında “duygusal bağ” olduğu ve dava sürerken mağdur çocuğun yaşını doldurması üzerine resmi olarak da evlendikleri belirtildi. Kararda sanığın, “aralarında duygusal bağ olmasına rağmen” mağdurenin yaşını 17 olarak bildiğini ileri sürdüğüne dikkat çekilerek mağdurenin Adli Tıp’a sevk edilmesi ve kemik yaşı itibariyle büyük görünüp görünmediğinin tespit edilmesi istendi. Daire, bu raporda mağdurenin yaşından büyük göründüğünün tespiti halinde sanığa beraat verilmesi gerektiğini savundu. Daire’nin 1’e karşı 4 oyla aldığı karara üye Necati Meran ise şerh koydu.
Hastane kaydı var Yargıtay Başsavcılığı da dairenin kararına yaptığı itirazda, “Sanığın mağdurenin kaç yaşında olduğunu bilmediğini beyan etmesi, mağdurenin yaşına itiraz olarak değerlendirilebilir” denildi. Mağdurenin suç tarihinde de 15 yaşını doldurmadığı belirtilen itirazda cezanın onanması istendi. Daire, başsavcılığın itirazını reddedince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na geldi. Genel Kurul da başsavcılığın itirazını kabul etti ve mahkemenin verdiği mahkumiyet kararının onanmasına hükmetti.