Gazete Vatan Logo

05 Plaka Neresi? 5 Hangi Şehrin Plakası? 5 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye'de kimi zaman şehir içinde kimi zaman ise şehirlerarası seyahatlerde sıklıkla karşılaştığımız plaka kodları 81 ili tek tek temsil etmektedir. Her il adına sırasıyla alfabetik olarak plaka kodu belirlenmiştir. Ülkemizde 01 ile 81 aralığında plaka kodları vardır.

05 Plaka Neresi? 5 Hangi Şehrin Plakası? 5 Hangi İlin Plaka Kodu?

Bu noktada 05 plaka kodu ise Amasya ilinin plaka numarası olarak karşımıza çıkar. Amasya ilinin tüm ilçelerinin de 05 plaka kodu ile başlayan akabinde kendine has harf grupları ile devam eden plaka sistemine sahiptir.

05 Plaka Neresi?

Ülkemizde özellikle şehirlerarası yolculuk sırasında sıklıkla karşılaşılan çeşitli plaka kodları 81 ilin alfabedeki sırası doğrultusunda belirlenmiş olmaktadır. Belirlenen bu plaka kodları birçok konuda büyük bir önem taşımaktadır.

İl plaka kodu denildiği zaman merak uyandıran ve araştırma konusu olan bir plak kodu ise 05 kodu olmaktadır. Bu kodun hangi ile ait olduğu sorunun cevabı ise Amasya ili olarak verilmektedir. Amasya iline ait olan 05 kodunu bu il içerisinde ve yakın illerde sıklıkla görmek mümkündür. Şehir merkezine gidildiğinde oradaki araçların çoğunluğunda 05 plaka kodunu görmek o şehrin Amasya ili olduğunu göstermektedir.

5 Hangi Şehrin Plakası? 

Plaka kodu taşıyan tüm araçlar; kullanımı söz konusu taşıtın gerekli devlet mercileri tarafından tanınmasını ve bilgi edinmesini sağlar. Bu sistem sayesinde plakayı taşıyan taşıtın sorumluluğunun kimde olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

Ayrıca aracın trafiğe çıkabilir nitelikte olduğunu da bildirmektedir. En çok sorulan ve araştırılan konular arasında yer alan 05 plaka kodu sistemdeki ilk sayılardan biri olması nedeniyle büyük merak konusudur. 05 plaka kodu Amasya iline ait olan koddur.

5 Hangi İlin Plaka Kodu?

Ülkemizdeki plakalar ilk olarak 1962'de kullanılmaya başlanmıştır. 1962 senesinde il statüsünde olan 67 il alfabetik düzene göre sıralanmıştır. 01'den 67'ye kadar uzayan plaka kodlarında 01 Adana ili ile başlarken 67 Zonguldak ili ile bitmiştir.

Ancak daha sonradan il sayısı arttıkça 68'den 81'e kadar plaka kodları devam etmiştir. Amasya'nın plaka kodu ise 05'dir. Ayrıca plakada 05 numarasının hemen ardındaki harflere bakılarak o aracın Amasya'nın hangi ilçesinden çıktığını da bulmak mümkündür.