Gazete Vatan Logo

Yeni sistemin ilk MGK'sı başladı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bugün toplandı. Birçok ilki barındıran MGK’nın gündemi de oldukça yoğun. Suriye, dış politika, terörle mücadele ve ABD ile gerilen ilişkiler konuşulacak. Münbiç yol haritası çerçevesinde bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürülen bağımsız devriye faaliyetleri masaya yatırılacak. 52 yıllık gelenek değişti.

Yeni sistemin ilk MGK'sı başladı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk MGK toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de gerçekleşiyor. Yeni sistemin ilk MGK’sında birçok ilk gerçekleşiyor.

Daha önceki toplantılara Başbakanlık Müsteşarı olarak katılan Fuat Oktay, bu kez Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak toplantıya ilk kez katıldı. 30 Mayıs'taki son MGK’da Genelkurmay Başkanı olarak üniformasıyla yer alan Hulusi Akar ise, bu kez Milli Savunma Bakanı olarak toplantıdaki yerini alıyor.

Akar'ın halefi, Orgeneral Yaşar Güler daha önce Kara Kuvvetleri Komutanı olarak katıldığı toplantıya bu kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla katılıyor. Son atamalardan sonra kara kuvvetleri komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar da ilk defa Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yer alıyor. 52 yıllık gelenek içinde toplantı masasının sol ilk sırasında bulunan Genelkurmay Başkanı, MGK toplantısında ilk kez bakanlardan sonraki sıralama içinde yer aldı.

Jandarma Genel Komutanı da, kurul üyeliğinden çıkarıldığı için toplantıda yer almadı. Yeni oturma düzeni içerisinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Gürel, MGK masasının sol üçüncü sırasında yer aldı.

Haberin Devamı

Yeni sistemin ilk MGKsı başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı.
Toplantıya, kurul üyelerinin dışında aralarında MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı güvenlik bürokrasisinden isimler de katıldı. Ancak toplantıya katılan kurul üyesi dışındaki bakan ve bürokratların oy hakkı bulunmuyor.

YOĞUN GÜNDEM

Toplantının gündemi ise oldukça yoğun... Suriye, dış politika, terörle mücadele ve ABD ile gerilen ilişkiler konuşulacak. Münbiç yol haritası çerçevesinde bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürülen bağımsız devriye faaliyetleri masaya yatırılacak. PKK-PYD unsurlarının bölgeden çekilmesine ilişkin saha raporları ve İdlib'te 12 ayrı bölgede kurulan gözlem noktalarına ilişkin gelişmeler de Milli Güvenlik Kurulu toplantısında değerlendirilecek.

Haberin Devamı

MGK’nın gündeminde terörle mücadele de olacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yurt içinde ve Kuzey Irak'ta devam eden terörle mücadele operasyonlarına ilişkin kurul üyelerine bilgi vermesi bekleniyor. Sadece PKK değil, Fethullahçı Terör Örgütü ile mücadele de yine kritik başlıklardan olacak.

Yeni sistemin ilk MGKsı başladı

ABD İLE İLİŞKİLER

Yeni sistemin ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ABD ile yaşanan Rahip Brunson geriliminin de değerlendirilmesi bekleniyor. Washington yönetiminin Türkiye’ye yönelik yaptırımlar uygulanacağı yönündeki açıklamaları da toplantı masasında görüşülecek.

MGK'DA 1982 DÜZENİ

MGK, 1961 Anayasası'nın 111’inci maddesi gereği olarak çıkarılan 11 Aralık 1962 gün ve 129 sayılı Kanunla kuruldu.
Bu dönemde MGK; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları, Millî Savunma, İçişleri, Dışişleri, Maliye, Ulaştırma ve Çalışma Bakanları ile Kuvvet Komutanlarından oluştu.MGK'nın yapısı 1982 anayasasında askerin devletteki ağırılğını artıracak şekilde dizayn edildi. MGK; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanından oluşturuldu. Böylece 10 üyeli kurulda, görevdeki 5 asker yer aldı. 2003 yılında hayata geçirilen değişiklikle başbakan yardımcıları ve Adalet bakanı kurul üyesi yapılarak sivil sayısı artırıldı. 1983 ile 2011 yılları arasında 5 komutan bir bütün halinde masanın bir yanında oturdu. Bu oturma düzeni, 2011 yılının Ağustos ayında yapılan toplantıda değişti. Genelkurmay Başkanı, masanın sol başında kalırken, kuvvet komutanları ile jandarma genel komutanının bakanlardan sonra yer aldığı bir oturma düzenine geçildi.

Haberin Devamı