Gazete Vatan Logo

TBMM'de 'kozmik' kavga!

TBMM'de istihbaratı inceleyecek olan ancak denetim yetkisi bulunmayan komisyon, henüz kurulmadan tartışmaların odağı oldu

TBMM'de MİT, MASAK, Emniyet ve Jandarmanın istihbari çalışmalarını incelemek üzere oluşturulması öngörülen 17 kişilik ''Kozmik Komisyon'' henüz kurulmadan eleştirilerin odağı oldu. 11'i iktidar, 6'sı muhalefet milletvekilinden oluşacak komisyonun denetim yetkisi bulunmaması ve incelemelerini sadece kendilerine gönderilecek ''Devlet sırrı bulunmayan'' raporlar üzerinden yapması eleştiriliyor.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi '' Bu, denetim komisyonu değildir, kimse kimseyi kandırmasın. Komisyona öyle görevler verilmiş ki, 'Millî güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak' deniyor. Burası yasama organı. Yasama organı yürütme organının emrinde değildir. Denetimle ilgili bir cümle yok. Komisyonun hazırlayacağı raporu TBMM Genel Kurulu da göremeyecek'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da komisyonun devlet sırrını göremeyeceğini, denetleme yapamayacağını vurguladı ve ''Adamlar, uyuşturucu kaçakçılığı yapmışsa, tetikçilik yapıp adam öldürmüşse bunu nasıl denetleyeceksiniz? Meclis komisyonunun nereden haberi olacak, hiçbir belgeyi komisyona vermiyorsunuz. Diyelim komisyon bir suç unsuru buldu nasıl mahkemeye gidecek ? Böyle denetim olmaz'' dedi.

BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan ise ''Kimse kimseyle dalga geçmesin. Bu denetleme komisyonu olmalı. Böyle bir komisyon muhalefet partilerinin eşit üyesinden olur, uzmanları ve kuralları olur, komisyon kurulması önemli ama atılan adım yanlış'' diye konuştu.

17 SIRDAŞ

TBMM kabul edilen MİT yasası Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa 17 milletvekilinden oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyonun 11 üyesi AKP, 6 üyesi de CHP-MHP ve BDP'den oluşacak. Komisyon, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulunun güvenlik ve istihbari nitelikteki faaliyetlerini denetleyecek. Komisyon bu denetimi, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve MİT tarafından hazırlanacak yıllık raporlar üzerinden yapacak.

Komisyon, incelemelerini ve görüşmelerini raporun kendisine intikalinden itibaren 90 günde tamamlayacak ve hazırlayacağı raporu TBMM Başkanlığı’na sunacak. Komisyon, milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunacak, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izleyecek.

Komisyon görüşmeleri gizli yapılacak. Bu toplantılarda, komisyon üyeleri, ilgili bakan ve bürokratlar ve görevli Meclis personelinden başkası bulunamayacak. Komisyon görüşmelerine katılanlar, hiç bir açıklama yapamayacak. Komisyonun hazırladığı raporlar ve bunların ekleri korunacak. Raporlarda ve komisyon tutanaklarında, devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belge olmayacak. (Gazeteport)

Haberin Devamı