‘Şanghay alternatif değil, tamamlayıcı’
Çin’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Şanghay İşbirliği Örgütü için, “Türkiye, bölgesel ve uluslararası örgütlerle yakın iş birliği arayışı içerisinde, uluslararası örgütler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı” dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin’de mevkidaşı Vang Yi ile bir araya geldi. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Tek Çin Politikası’na en büyük destek veren ülkelerden biri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Çin’in güvenliğini kendi güvenliğimiz gibi görüyoruz. Gerek ülkemizde gerek bölgemizde Çin’e yönelik hiçbir olumsuz faaliyete izin vermiyoruz” dedi. Türkiye ve Çin arasında güvenlik alanında iş birliğinin artarak devam ettiğini ve edeceğini belirten Çavuşoğlu, “Ticaretimizi artırmak konusunda kararlılığımız var” dedi.
3. santral Çin’le
Çavuşoğlu, iki ülkenin birlikte gerçekleştireceği çok önemli projeleri olduğunu dile getirerek, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen “Kuşak ve Yol” projesi ile Türkiye’nin önerdiği Orta Koridor projesinin ortak gerçekleştirileceğini, Edirne-Kars hızlı tren yolu ve Türkiye’deki 3. nükleer enerji santralinin de Çin ile birlikte inşa edilmesini istediklerini söyledi.
‘Fikirler örtüşüyor’
Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki bölgesel konularda birçok alanda Türkiye’nin fikirlerinin Çin ile örtüştüğünü belirterek, Suriye konusunda Pekin yönetiminin verdiği desteğin takdir edildiğini ifade etti.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) yönelik tutumuna ilişkin ise Türkiye’nin BM ve ASEAN dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası örgütlerle yakın iş birliği arayışı içerisinde olduğunu söyledi. “(Şanghay İşbirliği Örgütü) Türkiye, bölgesel ve uluslararası örgütlerle yakın iş birliği arayışı içerisinde, uluslararası örgütler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, uluslararası örgütlerin tamamlayıcı rolüne dikkati çekti.
Çavuşoğlu, bu bağlamda ŞİÖ ile iş birliğini geliştirmek için kurucu üye Çin dahil örgüt üyeleri ile görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.
Erdoğan ŞİÖ’yü işaret etmişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım 2016’da Pakistan ve Özbekistan gezilerinden dönerken, Avrupa’yla yaşanan gerilim üzerine, “Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar” demişti. Çin de, “Türkiye, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik başvurusu yaparsa değerlendiririz” diye açıklama yapmıştı. Şanghay İşbirliği Örgütü, ilk olarak 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından “Şanghay Beşlisi” adıyla kuruldu. 2001’de Özbekistan’ın da katılmasının ardından adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirdi.
Vang Yi: Daha aktif katılın
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ortak basın toplantısında, “Uluslararası toplumda önem verilen bir taraf olan Türkiye’nin uluslararası konulara daha aktif şekilde katılmasını umuyoruz. Çin, Türkiye’yi egemenlik, istikrar ve güvenliğini koruma çabalarında kararlı bir şekilde destekleyecek. Filistin konusunda özel bir konuma sahip olan Türkiye’nin de dahil olduğu uluslararası toplumla ortak şekilde bu sorunun çözülmesini umuyoruz” dedi.