Sandığın gizli anahtarı!
Bu rakamlar sonucu etkileyecek...
28.03.2014 - 09:59 |
Seçime sadece 2 gün kaldı. Birçok il ve ilçede kıran kırana yarış var. Bu yarışta kilit rol oynayan iki etken var. Bunlardan biri genç seçmenler diğeri de oy kullanma oranları.
3,5 milyon yeni seçmen
Al Jazeera'den Alper Altuntaş'ın haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu ve TÜİK verilerine göre bu seçimde 3,5 milyon genç ilk defa oy kullanacak. Bu, iki seçim arasındaki en büyük artış. 6,4 milyon genç de ilk defa bir mahalli seçimde oy kullanma hakkına sahip oldu.
Genç seçmene önceki seçimlerden daha fazla önem verilmesi gerekirken, tüm partilerin ya da belediye başkan adaylarının bu siyaset fırtınasında onların taleplerine çok fazla yöneldiği söylenemez.
Bazı şehirlerde genç seçmen zaferi bir partiden alıp diğer partiye verebilecek kadar önem arz ediyor.
Gezi Parkı eylemleri ile başlayan ve Twitter’in engellenmesi ile devam eden olaylar ve işsizlik gibi, gençler üzerinde etkili olan faktörlerin hiçbir parti tarafından direkt ele alındığı söylenemez.
Oy kullanma oranları
2009 yerel seçimlerinde seçmenin % 15’i sandığa gitmedi.
Ankara ve İzmir’de sandığa gitme eğilimi Türkiye ortalamasına yakınken İstanbul’da bu oran daha az. İstanbul’da seçmenin % 81,47’si sandığa gitti yani % 18,53’ü oy kullanmadı. Bu, hem Türkiye geneli hem de büyükşehirler için ciddi bir seçmen oranı. Seçmenlerin tamamının sandığa gitmesi mümkün değil elbet. Ancak Türkiye, yaşanan gerginliğin etkisiyle gittikçe artan bir oy kullanma oranına sahip. 2011'de oy kullanma oranlarında küçük de olsa bir artış oldu; % 87,23.
2002, 2004 ve 2007 seçimlerinin katılım oranlarına baktığımızda da bu oranın yıllar geçtikçe arttığını görebiliyoruz. Siyasi kutuplaşma ve tarafların çatışmacı üslûbu seçmenlerin sandığa gitme eğilimlerini artırıyor.
Partiler önceki seçim sonuçları ve yaptırdıkları anketlerle kurdukları aritmetikte bu faktörü ne kadar önemsiyor bilmiyoruz.
Bu kutuplaşmanın hangi partinin sempatizanlarında oy kullanma sadakatini artıracağı, partilerin birbirlerinden devşireceği oy kadar önemli.
Genç seçmen oylarında olduğu gibi bu oranın bir kısmı bile bazı şehirlerde seçimin sonucunu belirlemekte yeterli olabilir. (Al Jazeera)
Haberin Devamı