Reform paketleri Meclis gündeminde
Seçimin ardından hükümet ekonomik reform paketlerini Meclis’e sevketmeye hazırlanıyor. Gündemde öncelikli olarak kıdem tazminatı, memurlara ek gösterge ve gıda fiyatları ve hal yasası yer alıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin ardından Türkiye’nin gündemi yeniden ekonomiye döndü. Hükümetin ekonomi yol haritasında çalışanlar ve emekliler gibi maaşlı çalışan gruplar ile tüm tüketicileri doğrudan etkileyecek önemli düzenlemeler bulunuyor. Önümüzdeki dönemde işçilerin gözü kıdem fonu çalışmalarına çevrilirken, memurlar ise ek gösterge düzenlemesini bekleyecek.
Hal Yasası geliyor
“Hal Yasası” ile hallerin altyapısı yenilenecek ve modernizasyonu sağlanacak. Tarladan tüketiciye ulaşana kadar 7-8 kata kadar pahalanan sebze-meyveye fiyat dengesi getirmesi beklenen yasanın en önemli amacı gıda enflasyonunun düşürülmesi. Yasa ile laboratuvar, soğuk hava deposuna sahip olan toptancı halleri, yap-işlet-devret modeliyle profesyonel şirketlerce kurulacak ve işletilecek. Sebze ve meyvenin yanı sıra et, süt, su, çiçek de hellere girecek. Toptancı hallerinde komisyon esaslı alım satım faaliyetleri kaldırılacak, üretici birliklerinin kooperatifleşmesine destek verilecek.
Kırmızı et fiyat istikrarı, Küçükbaş Hayvancılık Hamlesi ile desteklenecek. Düzenlemelerle küçükbaş hayvan sayısı artırılacak.
BES ile entegre kıdem
Zorunlu bireybel emeklilik sistemi (BES) ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu da ekonomi yönetiminin hedefleri arasında yer alıyor. Çalışma dünyasının temkinli yaklaştığı düzenleme için sosyal tarafların mutabakatı aranacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, “Tıpkı çalışandan oluğu gibi, işverenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre kıdem tazminatı fonunda toplanacak. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz” ifadeleriyle dile getirdiği sistemin ana hatları, kapsamı, planlanan kesinti oranları henüz netleşmiş değil. 2020’de hayata geçmesi planlanan düzenleme ile kazanca göre uyarlanan tamamlayıcı emeklilik sisteminin, bireysel kıdem fonu ile entegre hale getirilmesi ile önemli bir fon da yaratılması öngörülüyor.
TÜRK-İŞ ve DİSK’in doğrudan karşı çıktığı fon için işverenler, yılda bir maaşa karşılık gelen kıdem payının düşürülmesini istiyor.
Ek gösterge beklentisi
Ekonomi yönetiminin gündemindeki önemli konu başlıklarından birini de yaklaşık 1,6 milyon memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge oluşturuyor. İlk haline göre öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 3600’e çıkaracağı belirtilen ek gösterge düzenlemesinin kapsamının genişlemesi talepler arasında. Ek göstergenin yükseltilmesinin emekli ikramiyelerine ortalama 20-30 bin arasında bir artış yapacağı tahmin ediliyor. Emekliliği gelen pek çok memurun düzenlemeyi beklediği ifade ediliyor.
Toplu sözleşmeler imzalanacak
Hükümetin kısa vadeli ekonomi gündeminde de kamu işçileriyle toplu sözleşme görüşmeleri bulunuyor. Türk-İş, seyyanen 300 lira zam ve enflasyon farkı istediği yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmeler için hükümet tarafının teklifi bekleniyor. Ardından 5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu görüşmeler başlayacak. (Milliyet)