Gazete Vatan Logo

Recai Kutan kripto yerine tercüme yolladı!

Recai Kutan’dan belgeyi talep etti

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, komisyona bilgi verirken “Kripto bizde” diyen Recai Kutan’dan belgeyi talep etti.

Refahyol hükümetinin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın, 28 Şubat sürecinin 1996 yılında ABD’nin bir kriptosu ile başladığı iddiasının peşine düşen TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, komisyona bilgi verirken “Kripto bizde” diyen Recai Kutan’dan belgeyi talep etti. Komisyon Kutan’dan gelecek kriptonun ardından da ABD Büyükelçiliği ile görüşme kararı aldı.

Komisyonun Kutan’dan beklediği belge kısa süre önce komisyona ulaştı. Ancak Kutan, kriptonun orjinali yerine, daha önce kamuoyuna da açıklanan Türkçe çeviri metnini göndedi. Kutan’ın gönderdiği tercüme edilmiş kripto metnin başlık bölümünde, “Tarih: Ekim 1996, Kimden: Devlet Bakanı, Dışişleri Bakanı (Warren Cristopher)” ifadesi dikkat çekti.

ABD’de devlet bakanlığı yok

ABD’de devlet bakanlığı olmaması nedeniyle komisyon tercüme metninde de hata yapılmış olabileceğini dikkate alarak, Kutan’dan ABD kriptosunun orjinalini göndermesini talep etti.

Kutan’ın komisyona gönderdiği kriptonun tercümesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Departmanımız Türk hükümetinin milli eğilimlerinden ve Başbakan Erbakan’ın ideolojisinden ilham alarak dış politikayı Batı’dan ayırıp Arap ve Müslüman dünyasına doğru yeniden yönlendirmesinden dolayı derin endişe içerisindedir. Kanaatimizce Türkiye’nin İran, Irak, Libya, Nijerya ve Sudan ile bağlarını kuvvetlendirmek konusundaki mevcut tutumu, bizim milli menfaatlerimize aykırıdır (düşmancadır).”

Komisyon üyeleri, Kutan’dan orjinal kripto metninin gelmesi halinde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ile temasa geçerek, konunun muhataplarından açıklama isteneceğini bildirdiler.

Haberin Devamı