Gazete Vatan Logo

Öcalan ve namaz saati tartışması

Pakette iki soru işareti

Hükümetin demokratikleşme paketi kapsamında hazırladığı birçok düzenlemeyi içeren tasarı Meclis’e sevk edildi. Tasarıdaki bazı düzenlemeler özetle şöyle:

PARTİ ÜYELİĞİ: “Kamu hizmetinden yasaklılar, yüz kızartıcı suçlar, kaçakçılık, ihalelere fesat veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından mahkum olanlar, taksirli suçlar hariç 5 yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar, devlete karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar ve terör eyleminden mahkûm olanlarla ilgili siyasi partilere üyelik yasağı kalktı. Tasarıda kaldırılan yasaklara ilişkin yeni bir düzenleme de öngörülmedi. Bu durum düzenlemeyle Abdullah Öcalan ve diğer tüm mahkumlara partilere üye olma yolu açıldığı görüşüne neden oldu. Anayasaya göre milletvekili seçilme şartları ayrıca düzenlendiği için Öcalan’ın milletvekili adayı olmasının ise söz konusu olmadığı belirtildi.

Uygulama nasıl olur?

NAMAZI ENGELLEMEK SUÇ: Halen “Dini ibadet ve ayinlerin toplu olarak yapılmasının” engellenmesine 1-3 yıl hapis veriliyor. Tasarı buna ek olarak namaz, oruç gibi “bireysel” ibadetlerin engellenmesine de ceza verilmesini öngörüyor. Tasarıda ‘engellenme’ kriterinin hangi halleri kapsayacağı uygulamada ortaya çıkacak. Yargı kararlarına göre çalışma ve eğitim öğretim saatlerinin namaz saatlerine göre ayarlanması bile gündeme gelebilecek.

YAŞAM TARZI KORUMASI: Tasarı ayrıca “Cebir, tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayan kişiye” de aynı ceza verilecek.

‘Cinsel yönelim’ yok!

NEFRET SUÇU: TCK’daki “ayrımcılık” maddesi yerine “nefret ve ayırımcılık” suçu getirildi. Tasarı beklenenin aksine ırkı ya da milliyeti nedeniyle işlenen suçlarda artırım yapılmasını öngörmüyor. Ayrıca farklı cinsel yönelimdeki kişilere yönelik ayrımcılık da yasada yok.

“EŞBAŞKANLIK: Partiler ve adaylar Türkçe dışındak propaganda yapabilecek. Partiler, “eşbaşkanlık” uygulamasına geçebilecek. Genel seçimde yüzde 3’den fazla oy alan partilere en az 1 milyon TL devlet yardımı yapılacak.

Kürtçe eğitim yapılabilecek

ANADİLDE EĞİTİM: Türkçe dışında “geleneksel” dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla, özel okul açılabilecek.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ: 1949 yılında Türkçe olmayan köy adlarının değiştirilmesine ilişkin kanun kaldırılacak. Ancak bu kanuna dayalı olarak ismi değiştirilen köylere eski adlarının verilmesine ilişkin bir hüküm konulmadı. Ayrıca artık uygulanmayan Şapka Kanunu ile x,w ve q harflerinin kullanılması yasağı yasalardan çıktı.

Haberin Devamı