'Muhalefete rüşvet teklifi'
'Geçir 48 maddeyi al tutuklu vekilleri'
MHP Ankara MilletvekiliÖzcan Yeniçeri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, yeni anayasada mutabakata varılan 48 maddenin Meclis'ten geçmesi durumunda tutuklu milletvekili sorununun çözülebileceğine yönelik sözlerini eleştirerek, "Rüşveti kelam şeklinde bir yaklaşım. Muhalefete rüşvet vererek, muhalefeti parlamentoya çekmek istiyor" dedi.
Yeniçeri, TBMM'de düzenlediği basın toplantısını, Meclis çalışmalarının yer aldığı 8 ciltlik kitapla yaptı.
24. Dönem 3. Yasama Yılı'nda, 66 basın toplantısı düzenlediğini anlatan Yeniçeri, imzasının bulunduğu 20 kanun teklifi, 51 Meclis araştırma önergesi, 2 gensoru önergesi, 99 Genel Kurul konuşması ve bin 866 soru önergesi verdiğini kaydetti.
TBMM Başkanlığı'nın, yürütme adına yasamayı filtrelediğini, sundukları soru önergelerini geri gönderdiğini savunan Yeniçeri, "TBMM Başkanlığı vardır, TBMM ağalığı yoktur. Kimse başkanlık ile ağalığı karıştırmasın" dedi.
Yeniçeri, vatandaşların adeta bir kısmının açlık, diğer kısmının cinsel cinnetin tehdidi altına girdiğini öne sürerek, bu durumda, toplumsal ahlak, adil yargılama ve gelir dağılımı konularının her zamankinden çok daha fazla gündeme geldiğini ifade etti. Yeniçeri, toplumda cinsel cinnet geçirenlerin sayısının giderek arttığını söyledi.
Türkiye'de son yıllarda fuhuş sektörünün giderek gemiyi azıya aldığının görüldüğünü belirten Yeniçeri, "Raporlara göre son 8 yılda 4 kat artan fuhşun temel nedenleri arasında ekonomik sorunlar yer alırken, herhangi bir caydırıcı yaptırımın da bulunmaması fuhuştaki artışı körüklüyor. Adalet Bakanlığı'nın raporuna göre fuhuş oranlarının 2002 yılından 2010 yılına kadar 4 kat arttığı ortaya çıktı. Fuhuş suçundan 2002'de 2 bin 669 kişi hakkında dava açılırken 2007'de 4 bin 494 ve 2010'da ise 8 bin 409 kişi hakkında dava açıldı. Raporlara göre fuhuş suçunun artışında en önemli nedenin ekonomik olduğu ortaya çıktı. Ekonomik koşullar, fuhuştaki artışı yüzde 91,4 gibi yüksek bir oranla doğrudan etkiliyor" diye konuştu.
Yerel seçimlerde MHP'nin CHP ile ittifak yapacağına yönelik çıkan habelerin sorulması üzerine Yeniçeri, böyle bir şeyin bulunmadığını, AK Parti'nin bir operasyonu olduğunu savundu. Yeniçeri, MHP'nin seçimlere kendi adaylarıyla gireceğini, AK Parti'nin, vaatlerle MHP'den çektiği oyları da geri alacaklarını savundu.
Yeniçeri, bir soru üzerine, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, yeni anayasada mutabakata varılan 48 maddenin Meclis'ten geçmesi durumunda tutuklu milletvekili sorununun çözülebileceğine yönelik sözlerini de değerlendirdi. Yeniçeri, bunun "rüşveti kelam" şeklinde bir yaklaşım olduğunu öne sürerek, şu ifadeleri kullandı:
"Meclis'i açmaya çalışmaları, İmralı'daki caninin talebidir. Meclis'i açarak, bir taraftan '48 maddeyi getirdik, birinci aşamayı tamamladık, ikinci aşamada şu şu faaliyetleri yapıyoruz' demek için Meclis'i toplamaya çalışıyorlar. 48 madde üzerinde kimsenin itirazı yok. Ama bu kadar acale, canhıraş şeklinde gündeme getirmenizin nedeni nedir, PKK ile yaptığınız pazarlığın yansıması mı? Böyle olduğu çok açık. Hükümet, PKK'ya verdiği söz nedeniyle parlamentoyu açmak, 48 maddeyi de onun için getirmek istiyor. Şahin'de yuvarlak ifadeyle 'belki milletvekilleri de çıkar' diyor. Muhalefete rüşvet vererek, muhalefeti parlamentoya çekmek istiyor. Onun için çok ciddi alınır bir yanı yok."
BDP'Lİ BALUKEN: TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Tutuklu vekillerin durumunun 48 maddenin görüşülmesi şartına bağlaması son derece yanlış ve talihsiz bir açıklama. Bu, hiçbir pazarlığın konusu olmamalıdır" dedi.
Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, köye geri dönüşle ilgili hazırladıkları kanun teklifine ilişkin bilgi verdi.
Sürecin normalleşmesi, travmaların geride kalması için köy boşaltmayla ilgili mağdur edilen vatandaşların doğdukları topraklara dönmelerinin son derece önemli olduğunu belirten Baluken, bu konuda hükümetin ve Meclis'in gerekli duyarlılığı gösteremediğini savundu.
Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için köylerinden zorla göç ettirilen, köyleri boşaltılan, yakılan insanların bu mağduriyetlerinin giderilmesinin hayati olduğunu belirten Baluken, hazırladıkları kanun teklifini, ilgili kesimlerin görüşlerini aldıktan sonra TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.
Teklifin isminin "Kadim Yurtlara Dönüş Kanun Teklifi" başlığını taşıdığını ifade eden Baluken, teklifle, "Barış Komisyonu, Yerel Kurullar Komisyonu, Kadim Yurtlara Dönüşleri Koordinasyon Kurulu" oluşturulmasını önerdiklerini aktardı.
Baluken, teklifin, "faili meçhul ve toplu mezarlar, faili meçhul kişilerin adlarının yaşatılması, zararların maddi ve manevi tazmini, barış anıtları, barınma ve alt yapıyla yükümlülüklerin yerine getirilmesi, çalışma hakkı, eğitim, sağlık, ağaçlandırma" gibi konularda düzenlemeler içerdiğini dile getirerek, geri dönüşlerle ilgili düzenlemenin barış sürecinin içine bir bileşen olarak katılması gerektiğini kaydetti.
Baluken, "İkinci aşamayla ilgili hazırlık yaptığını söyleyen hükümet, mutlaka köye dönüşlerle ilgili çalışmayı da önüne koymalı" ifadesini kullandı.
Tutuklu vekiller
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "48 madde tutuklu vekil sorununu çözer" açıklamasının sorulması üzerine Baluken, "Tutuklu vekillerin durumunun 48 maddenin görüşülmesi şartına bağlaması son derece yanlış ve talihsiz bir açıklama. Bu, hiçbir pazarlığın konusu olmamalıdır. Vekillerin cezaevinde bulunması kara leke ve utançtır. Bu leke kaldırılmalıdır" dedi.
"PYD'nin Suriye'de özerklik ilan edeceği" haberlerinin anımsatılması üzerine ise Baluken, "Hem Türkiye'nin hem uluslararası camianın, başta Kürtler olmak üzere Suriye'deki halkların iradesine saygı göstermesi gerekir" diye konuştu.