TBMM Genel Kurulunda, sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkereyle ilgili görüşmeler yapıldı
TSK’ya sınır ötesinde operasyon yapma yetkisi veren tezkere ile terörle mücadele dün Meclis’teki kapalı oturumla görüşüldü. Hükümetin çalışmaları konusunda İçişleri Bakanı Atalay Meclis’e bilgi verdi. Meclis locaları görüşme nedeniyle boşaltıldı. Görevliler basın odalarını da tek tek kilitledi
ANKARA - Hükümetin, TSK unsurlarını sınır ötesi operasyon konusunda görevlendirme yetkisini 17 Ekim 2010 tarihinden itibaren 1 yıllığına uzatan Başbakanlık tezkeresi dün TBMM Genel Kurulu’nda, kapalı oturumda görüşüldü. Tezkere görüşmeleri sırasında İçişleri Bakanı Beşir Atalay, muhalefetin talebi doğrultusunda terörle mücadele çalışmaları ve bu çerçevede yürüttüğü temaslara ilişkin de milletvekillerini kapalı oturumda bilgilendirdi.
TBMM İçtüzüğü uyarınca görüşmeler 10 yıl boyunca devlet sırrı niteliği taşıyacak ve açıklanamayacak. Dün toplanan Genel Kurul’da gündem dışı konuşmaların ardından, Danışma Kurulu’nda tezkere görüşmelerininyapılması konusunda AK Parti’nin getirdiği grup önerisi ele alındı. Tezkereye ve tezkerenin kapalı oturumda ele alınmasına itiraz eden BDP’li Akın Birdal ile Sırrı Sakık’ın AK Parti grup önerisi aleyhine yaptıkları konuşmaların ardından yapılan oylama sonucu iktidar grubunun gündem önerisi aynen benimsendi.
Cep telefonları engellendi
Ardından TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, tezkerenin metnini Meclis Genel Kurulu’na okuttu ve kapalı oturum için önerge verildiğini duyurdu. Hükümetin talebi doğrultusunda kapalı oturuma geçileceğinin açıklanmasının ardından, TBMM Genel Kurul salonundaki dinleyici localarındaki ziyaretçiler ile basın locasındaki gazeteciler dışarı çıkartıldı. Genel Kurul salonunun hemen bitişiğinde bulunan basın bürosunun, salon tarafındaki odaları da boşaltılarak, kapıları kilitlendi. Konuşmaların dışarı yansıtılmasını önlemek amacıyla görüşme boyunca Meclis’te sinyal kesicilerle cep telefonları engellendi.
İşitme engelli kavaslar görev yaptı
Kapalı oturumdaki görüşmelerin tutanakları yeminli stenograflar tarafından tutulurken, oturum boyunca milletvekillerine bu amaçla özel olarak meclis kadrosunda tutulan işitme engelli kavaslar hizmet etti. İçtüzük, kapalı oturumlara milletvekilleri ve salonda görevli bulunacaklar haricinde Cumhurbaşkanı’na da katılmasına imkan tanıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu hakkını kullanmadı. Tezkere görüşmelerinde AK Parti grubu adına Ömer Çelik, şahsı adına Ülkü Güney konuşurken, hükümet adına da İçişleri Bakanı Beşir Atalay kürsüye çıktı. Atalay konuşması sırasında terörle mücadele konusunda yürütülen çalışma ve temaslara ilişkin de milletvekillerine bilgi sundu. CHP Grubu adına Şükrü Elekdağ, MHP grubu adına Deniz Bölükbaşı’nın konuştuğu görüşmelerde BDP grubu adına da Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata kürsüye çıktı. Görüşmelerde gruplara ve hükümete 30’ar dakika konuşma hakkı tanındı.
Erdoğan dışında tüm liderler katıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ziyareti ve öncesindeki kabulü nedeniyle tezkere görüşmelerine katılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP lideri Selahattin Demirtaş ise görüşmelerde hazır bulundu. Kapalı oturumdaki tezkere görüşmelerine CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve Eski Başbakan DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz da katıldı.
Haberin Devamı