İşte İstanbul seçimlerinin iptal gerekçesi!
YSK'nın kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.
YSK, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AK Partinin olağanüstü itirazını kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırdı.
Kurul'un, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla aldığı kararı, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.
AK Parti'nin itirazları sonucu, 225 sandık kurulu başkanı ile 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmadığı, bu sandıklarda kullanılan oyların da aradaki farkı etkiler nitelikte olduğu sonucuna varıldı.
CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova seçimlerin iptal gerekçesini canlı yayında anlattı. Canova şunları söyledi: "İtirazlarda iki başlığa çok güveniyorlardı. İlk aşamada edindiğim bilgilere göre YSK da seçimin yenilenmesi kararını verirken, sandık kurullarının oluşumuna yönelik usulsüzlükleri ele aldı. Ve seçimin yenilenmesi kararını verdi.
AK Parti'nin iddiası neydi? İstanbul'daki birçok sandık kurulunda; sandık kurulu başkan ve üyelerinin memurlar arasından belirlenmediği iddiasıydı. Kaymakamların hazırladığı listenin, büyük bir kısmının bu seçimde kullanılmadığı, dışarıdan memur olmayan; bankalardan veya özel sektörde çalışanlardan bazı isimlerin görevlendirildiği iddiası vardı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı. 43 ismin FETÖ ile bağlantısı tespit edilmişti. AK Parti'nin iddiaları bu yöndeydi. 16 binin üzerinde sandıkta usulsüzlük tespit ettiği yönünde bilgi vardı. Sandıkların geneline bakıldığı zaman, oradan AK Parti veya CHP'nin daha fazla oy almış alması da değerlendirilmemelidir.