Gazete Vatan Logo

Hem müjde verdi hem de uyardı: Paralel eğitime izin vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Önümüzdeki eğitim yılı için kredi-burs miktarını lisansta 500 liraya, yüksek lisansta bin liraya, doktorada ise bin 500 liraya yükseltme kararı aldık. Dershane sistemini tamamen kaldırdık. Geçmişte pek çok istismara yol açan paralel eğitim sistemlerine izin vermeyeceğiz” dedi

Hem müjde verdi hem de uyardı: Paralel eğitime izin vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye’de düzenlenen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Öğrencilere müjde veren Erdoğan, şunları kaydetti.

- 7.6 MİLYON ÖĞRENCİ: Ülkemizde faaliyet gösteren 128 devlet, 72 vakıf üniversitesi ve 5 vakıf yüksekokulundan oluşan 205 yükseköğrenim kurumumuzda 7 milyon 611 bin öğrencimiz bulunuyor.

- İLK 500’E DAHA FAZLA GİRELİM: Bizde dünyadaki ilk 500’ün içine iki üniversite değil, bu üniversitelerin sayısını çok daha artırmamız lazım. Biraz daha gayretle birlikte inşallah bizler bu ilk 500’ün içine çok sayıda üniversitelerimizle girelim.

- DERSHANE SİSTEMİ KALKTI: Üniversiteye giriş sınavı basitleştirilerek, öğrencilerin üzerindeki yükü azalttık. Dershane sistemini tamamen ortadan kaldırdık. Hedefimiz, öğrencilerimizin okullarındaki dersleri dışında herhangi bir kurumdan ve kişiden özel destek almadan üniversiteye girebileceği bir sistemi tesis etmek ve oturtmaktır. Onun için de cumartesi pazar günleri kendilerine destek kurslarını vermekteyiz.

Haberin Devamı

- PARALEL EĞİTİME SON: Artık benim vatandaşım, ahırındaki davarını, kolundaki bileziğini satıp, çocuğunu kursa gönderme derdinden böylece kurtulmuş oluyor. Geçmişte pek çok istismara ve hatta güvenlik sorunlarına yol açan paralel eğitim sistemlerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

- ÖĞRENCİYE MÜJDE: Öğrencilere bir müjde vermek istiyorum. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kredi-burs miktarını lisansta 500 liraya, yüksek lisansta bin liraya, doktorada ise bin 500 liraya yükseltme kararı aldık. Bu rakam, biz göreve geldiğimizde sadece 45 liraydı. Yurtlarımızda kalan öğrencilerimize verdiğimiz beslenme yardımını da günlük 8 liraya yükselttik. Öte yandan yüksek öğrenim yurtlarımızın fiyatlarında bu yıl hiçbir artışa gitmedik. Görüldüğü gibi eğitim-öğretim konusunda pek çok meseleyi çözdük.

Hem müjde verdi hem de uyardı: Paralel eğitime izin vermeyeceğiz

- SEFERBERLİK RUHU: ABD ve Almanya’ya ziyaret gerçekleştirdim. Buralardaki temaslarım sırasında batı ülkelerinin medya organlarında, akademik çevrelerinde, kamuoylarında Türkiye hakkında pek çok yalan, yanlış, yanıltıcı bilginin dolaştığını gördüm. Bu yanlışların düzeltilmesi için seferberlik ruhuyla çalışılmalıdır. İşte bu devasa, güçlü zannettiğimiz ülkeleri başında olanların değil, medyalarının yönettiğini gördüm.

Haberin Devamı

- HALKI KENARA KOYUYORSUN: Yaptığım görüşmelerde, ‘Medya şöyle diyor, böyle diyor...’ Söyledikleri bu. Ben de kendilerine şunu söyledim, ‘Halkınız ne diyor, bunu düşünmüyor musunuz, bırakın medyayı’ dedim. Bir zamanlar bizde de bu vardı, biliyorsunuz. Ülkemizi de medya yönetiyordu. Söyledikleri şey, ‘Dördüncü kuvvet, dördüncü kol...’ Demokrasi diyorsun, bir taraftan demokrasi derken halkı bir kenara koyuyorsun, medya diyorsun.

- HALK VARSA DEMOKRASİ VAR: Yazılı medya yarın yazar, varsın yazsın. Bizim derdimiz halkımız, halkımıza ne veriyoruz, halkımız ne diyor, halkımız bize kaç puan veriyor, önemli olan bu. Demokrasi gücünü halktan alır. Halk varsa, demokrasi var, halk yoksa demokrasi yok. Bir siyasetçi de eğer medyasından çekiniyor, korkuyorsa onun da sağlıklı siyaset yapması mümkün değildir.

Haberin Devamı

Sistemde sorun var

- BİZİ ÜZÜYOR: Her gün aleyhinde yazıların yayınlandığı, haberlerin yapıldığı, sosyal medya dedikodularının yayıldığı bir ülke olarak bu dayanışmayı göstermeye mecburuz. Buna karşılık yurt dışında ülkemiz, milletimiz aleyhine faaliyet gösteren kendi vatandaşlarımızı görmek bizi derinden üzüyor. Kimi gazeteci, kimi akademisyen, kimi sivil toplum kuruluşu mensubu, kimi siyasetçi kimlikli bu kişilerin nasıl olup da kendi vatanlarına bu derece husumet içine girmelerini anlamakta zorlanıyoruz. Bu noktada iş ister istemez yine eğitim konusuna geliyor. Demek ki sistemde bir arıza, sorun var.

- TREN KAÇMADI: Dünyan ve bölge, tarihi bir yeniden yapılanma sürecinden geçiyor. Türkiye, geçmişte bu tür değişimleri hep arkadan takip etmeye çalıştı, dolayısıyla sürekli treni kaçırdı. Bu kez aynı hataya düşülmedi. Çok uzun zamandır ilk defa, gelişmelerin arkasından gitmek yerine önüne geçildi. Bu çerçevede atılan en önemli adım, Türkiye’nin yönetim sistemini yeni dönemin ihtiyaçlarına ve ruhuna uygun şekilde, demokratik yöntemlerle değiştirmek oldu.

Haberin Devamı

Kritik süreç tamamlandı

- GELECEĞE GÜVENLE BAKILIYOR: 16 Nisan halkoylaması ve 24 Haziran seçimleriyle, bu kritik değişimi, hamdolsun kısa sürede tamamladık. Bugün Türkiye, geleceğine daha güvenle bakan bir ülkedir.

- AYNI ÇİZGİYE GELECEKLER: Türkiye’yi sahadan ve masadan dışlamaya çalışanlar, bugün bizimle birlikte olmanın gayreti içindeler. Şu anda hala farklı tavır içinde gözükenlerin de çok yakında aynı çizgiye geleceklerinden şüpheniz olmasın.