Gazete Vatan Logo

Gaziantep’te AKP’nin hedefi tulum çıkarmak

Gaziantep’te 2007’de 10 milletvekilliğinden 7’sini kazanan AK Parti kendi rekorunu kırmayı hedeflerken, CHP mevcut olan 2 milletvekili sayısını artırmayı, MHP ise öncelikle
1 milletvekilliğini koruyup, prestijini” korumayı amaçlıyor

Nüfus artışı, aldığı göç, sanayi yatırımları, tarihi geçmişiyle Türkiye’nin “en”leri en fazla illeri arasında yer alan Gaziantep’te, 12 Haziran seçimleri bir anlamda “sonucu belli” bir maç gibi. TBMM’ye göndereceği milletvekili sayısı 10’dan 12’ye yükselen il’de 2007’de 10 milletvekilliğinden 7’sini kazanan AK Parti kendi rekorunu kırmayı hedeflerken, CHP mevcut olan 2 milletvekili sayısını artırmayı, MHP ise öncelikle 1 milletvekilliğini koruyup, seçim öncesi karşı karşıya kaldığı tüm olumsuzluklara karşın Gaziantep’te “ben de varım” mücadelesiyle “prestijini” korumayı amaçlıyor. Giderek artan Kürt nüfus realitesi ise, halen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili olan BDP destekli Akın Birdal’ı, bu kez TBMM’ye Gaziantep Milletvekili olarak girme konusunda umutlandırıyor. Gaziantep Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumunun yanısıra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden “göçedenlerin” de bir anlamda “ara durağı”.
Seçmen sayısı 1 milyonu aştı
Bölgeden göç edenlerin büyük bölümü önce Gaziantep’in banliyölerine yerleşiyor ardından da Batı illerine yöneliyor. Bu nedenle yoğun bir Kürt nüfusuna sahip kentin nüfus ve seçmen sayısındaki artış da Gaziantep’in bu özelliğini net bir şekilde gözler önüne seriyor.
Nüfus artış oranı binde 28.08 ile Türkiye ortalamasının hayli üstünde olan Gaziantep, bölgesinde nüfus artış hızı düşmeyip, aksine yükselen de tek il. Bir yandan hızlı nüfus artışı diğer yandan da yoğun göç Gaziantep’te seçmen sayısını da rekor düzeyde yükseltmiş. 2007 yılında
696 bin 510, 2009 yerel seçimlerinde ise 720 bin 632 kayıtlı seçmenin bulunduğu kentte, son
seçmen sayısı 1 milyon 2 bin 362. Nüfus artışına paralel olarak da 2007’de TBMM’ye 10 vekil gönderen G.Antep, bu kez 12 milletvekiliyle Meclis’te temsil edilecek.

CHP’nin hedefi vekil sayısını artırmak

CHP pek çok ilde olduğu gibi burda da seçmenin karşısına yeni isimlerle çıkıyor. 2 ve 4. sıraların genel merkez kontenjanıyla belirlendiği liste ön seçimle şekillendi. İlk sırada doktor Mehmet Şeker yer alıyor. Eski Bolu Valisi Ali Serindağ’ın 2. sırada yer aldığı listede Baykal döneminde partiden istifa edenler arasında yer alan eczacı İrfan Kaplan 3. sırada.

Listede en dikkat çeken isim 4. sırada bulunan Cennet Süzer. 2007 seçimlerinde MHP’den İstanbul 2. bölge milletvekili adayı olan Süzer, 2009’da da yine bu partinin Beşiktaş belediye başkan adayıydı. Süzer, il yöneticiliği yaptığı sırada CHP’den aday olmak için MHP’den ayrıldı. CHP’nin mevcut G.Antep milletvekilleri Akif Ekici ve Yaşar Ağyüz ise, listenin arka sıralarında yer alıyor. Propaganda sürecine destek vermemesi nedeniyle parti kulislerinde eleştirilen Gaziantep eski Beldiye Başkanı Celal Doğan ise, Kılıçdaroğlu’nun talebi üzerine son virajda devreye girdi. 3 dönem Belediye Başkanlığı yapan Doğan, Baykal döneminde partiden ayrılmış, Kılıçdaroğlu’yla CHP’ye yeniden üyelik başvurusunda bulunmuştu.

‘Yeni CHP’yi birinci yapacağız’

CHP bu seçimlerde başta Nizip olmak üzere DP tabanından, MHP’nin küskün, tepkili kesiminden, özellikle de genç seçmenden oy alacağını düşünüyor. 2. sıra adayı Ali Serindağ’ı kamuoyu CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav ile yaptığı görüşmenin basına yansıması olayından tanıyor. Sav’ın çalan cebini yanlışlıkla kapatmayı unutması sonucu görüşme tüm içeriğiyle gazeteye yansımış, CHP bu olayın “dinleme” olduğunu iddia etmişti. Serindağ, Hedefimiz yeniden CHP’yi 1. parti yapmak” dedi.

Bozkurtlar prestij mücaledesi veriyor

2007 seçimlerinde Gaziantep’ten tek milletvekili çıkartan MHP, 12 Haziran seçimlerinde de bir anlamda “prestij” mücadelesi verecek. Taban ve teşkilatla yeterli iletişim kuramayan emniyet müdürü kökenli Hasan Özdemir’in liste dışı kaldığı MHP’de, 1. sırada Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bulunuyor. 2. sıradaki Emine Aybüken Yıldırım ise MHP’nin bu ilden gösterdiği ilk kadın milletvekili adayı. Babası eski MHP il başkanı olan Yıldırım, genç ve dinamik bir avukat. Güler yüzlü ve sempatik tavırlarıyla vatandaşla kolayca kaynaşıveren Yıldırım, partisinin iddiasını “5-5-2. Buradaki 2 biz değiliz” diyerek dile getirdi. Yalçın, BDP destekli bağımsız aday Akın Birdal’ın seçilme olasılığını değerlendirirken ise, endişesini şu sözlerle dile getirdi: “Terör Gaziantep’in kapısında bekliyor. Kapı aralandığı an girer. Bağımsız adayın seçilmesi kapının aralanması anlamına gelir. İşte o zaman Gaziantep’teki sosyal barış büyüsü bozulur.” Soru üzerine partisine yönelik kaset olaylarının sahada vatandaş tarafından kendilerine hiç sorulmadığını, bu yönde hiç eleştiri almadıklarını belirten Yalçın, “AKP’nin kaseti buralarda satmadı” dedi.

Çelik: 12 Haziran skoru belli maç gibi

Gaziantep’de seçim sonuçlarına etkileyebilecek ciddi Kürt seçmen kitlesinin bulunması, AK Parti’nin listesini şekillendirmesinde gözönünde bulundurduğu önemli bir faktör. 2007’de Gaziantep’te Batmanlı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liste başı yapılırken, bu kez takım kaptanlığı Van’lı Hüseyin Çelik’e emanet. İkinci sırada Kadın Kolları Başkanı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin yer alıyor. 3. sıradaki son dönemde Ergenekon yazılarıyla tanınan gazeteci Şamil Tayyar ise, listede dikkat çeken bir başka isim. Sanayi kenti olan Gaziantepte, Sanayi Odası Başkanlığı’nı bırakarak siyasete atılan Nejat Koçer’in ardından mevcut milletvekili Mehmet Sarı ve Mehmet Erdoğan’ın sıralandığı listede 7. sıradaki Derya Bakbak, AK Parti listesindeki 2. kadın aday. Mevcut Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcoğlu’nun 8. sıradan aday gösterildiği listede Ali Şahin, Fikret Murat Tural, Abdullah Tombul ve Adem Yücel diğer isimler. Kaldığı bağevinde görüştüğümüz Çelik, “Meydanlardaki gerilim buraya da yansıyor mu?” sorusunu yanıtlarken, BDP’lilerin ağırlıklı olduğu mahallelerde kadın kolları temsilcilerine bir iki taşlı ve sözlü tehdit şeklinde saldırı olduğunu anlattı. Çelik, “Tablo ne olur?” sorusu üzerine “Seçim süreci heyecansız geçiyor. Niye çünkü skoru belli bir maç gibi” diyerek şu tahminde bulundu: “MHP’nin barajı aşıp aşmayacağına göre değişir. Biz maksimum bekliyoruz. CHP 2 milletvekili alır. MHP baraj altında kalmazsa bile milletvekili çıkarmaya bilir, BDP de çıkarmayabilir. Biz 8-10 arasında alırız diye düşünüyorum.”

Çelik, muhalefetin propaganda süreci boyunca işledikleri “Eğitimde 80. sıraya düşmüş bu şehirden bu sonucun sorumlularından biri olan Çelik’in aday gösterilmesi hakarettir” görüşünün anımsatılması üzerine ise şu karşılığı verdi: “Eğitimi bilmeyenler bolca üfürüyor. Son 15 yılda Gaziantep’in sınavlardaki başarısı zaten 50-60. sıra arasında gidip geliyor. 2010 yılında münferit bir düşüş yaşanmış. YGS sınavında 80. olmuş. Bu sene ise 54. oldu. 80. sırada olmayı ban bağlayanlara ‘Ben buraya geldim adaylığım bile yetti 26 basamak birden çıktık mı?’ diyeyim. Birincisi de yalan ikincisi de yalan.”
Çalışmaları kapsamında zaman zaman kanaat önderi niteliğindeki isimleri telefonla aradığını anlatan Çelik, bu görüşmelerinde yaşadığı ilginç bir olayı ise şöyle aktardı: “Birini aradım ‘Benim yapabileceğim bir şey var mı?’ diye sordum. Önce tereddüt etti sonra ‘Bizim caminin tuvaletleri tıkanmış, biz açamadık Büyükşehir yardımcı olabilir mi?’ dedi. Büyükşehir Belediye Başkanına rica ettim, hemen açtırıldı.”

Haberin Devamı