Son dakika haberi:
MHP lideri
Devlet Bahçeli, TBMM kulisinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin hatırlatılması üzerine, “’Hal hatır’ sordu. Sağlıma yakın ilgi, alaka gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a
erken emeklilikte yaşa takılarla ilgili ilgili talebini ilettiğini söyleyerek, “Ben de kendilerine bir konuyu hatırlatmak istedim.
Erken emeklilik konusunda 7 Haziran seçimlerinden önce bütün siyasi partiler toplumsal talebi belli bir bölümü olarak ortaya çıkan gruba ses vermek açısından görüşlerini değerlendirmek açısından erken emeklilik ile alakalı konuyu koymuşlardı. Milliyetçi Hareket Partisi de
seçim beyannamesine koymuştu. Hatta bir arkadaşımız Meclis açılır açılmaz yasa teklifi vermişti. Fakat gelişmeler, bazı yansımalar Cumhurbaşkanı’nın son konuşmasını değerlendirme bizim içinde genel kabul gören değerlendirmedir. Erken emeklilik iki boyutlu; birincisi ekonomik yönden çok ağır yükümlülükler getiren ama Güneydoğu’daki sınırdaki güvenlik görevlileri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin neredeyse bir ayla yaklaşan sınırdaki yükümlülükleri, Türkiye’de önemli değerlendirmelere tabi tutulması lazım. Bu düşüncemizi herkesle paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
"KARARIN DOĞRU OLDUĞUNU PAYLAŞTIM"
Bahçeli şöyle konuştu:
“Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetin değerlendirmesi Türkiye açısından bize göre isabetli olmuştur. Hali hazırda binlerce askerimiz görevinin başında, güvenlikle ilgili sorumlulukları var. Bu durum içinde erken emekliliği gündeme taşıyarak, karşılığı ve kaynağını bulmakta zorluk çekilen ortamda vaadin yerine getirilmesi talebi ana muhalefet açısından uygun düşebilir. Ama bizim Cumhur İttifakı yaklaşımı açısından doğru bulmadığımı ifade ettim. Kendilerinin bu konudaki hem Cumhurbaşkanı hem de hükümet yönetiminin almış olduğu kararın doğru olduğunu paylaştım.”
"EMEKLİ VATANDAŞLARIMIZ ZAMANI GELİNCE BUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞACAĞINA İNANMALIDIR"
İnfaz yasasına ilişkin liderlerin görüşeceğine ilişkin soruya Bahçeli, “Bunlar basına yansıyan değerlendirmeler, biz yorum getirmiyoruz. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Türkiye’nin gündemini bazı öncelikler içerisinde ele almak lazım. Bir taraftan Amerika, bir taraftan Ortadoğu, bir taraftan İran, bir taraftan Irak, bir taraftan Rusya yoğun bir kuşatma, toplumsal faaliyetin tırmandığı ortamda bir önceliğimizin olması lazım. Bu sebepten dolayı emeklilik haklarını kaybetmeyen erken emekli vatandaşlarımız muhalefetin tahrikiyle bir takım düşüncelerden arınmalı ve zamanı gelince bunların çözüme kavuşacağına inanmalıdır” şeklinde konuştu.
"DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN GÖRÜŞÜ SAĞLIKLIDIR"
Barış Pınarı Harekatı’na yönelik Dışişleri Bakanı’nın ABD ve Rusya mutabakat koşullarını yerine getirmezse, harekata tekrar başlar söylemine yönelik soruya Bahçeli, “Dışişleri Bakanı’nın görüşü sağlıklıdır. Karalılık ifade eder. Şartlar ne olursa olsun güvenli bölge kurumunda Türkiye’nin tavrının devamı gerekmektedir” dedi.
Sağlığı konusundaki soruya Bahçeli, “Dikkatinizi çekti mi, bilmiyorum? İlk defa dışarı çıktığımda sakal bırakmıştım. Bu sakalı dikkate alarak sağlığımla uğraşacakları yerde, sakalımla uğraşsınlar diye açıklama bile yapmadım. Sakalla uğraşan çok az çıktı” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün EYT ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
"Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor."
EYT NEDİR?
EYT sorunu, 8 Eylül 1999’da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.
2008’de yapılan bir diğer yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken yaş sınırı bir kez daha yükseltildi. 2048’de kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65’te eşitlemesi öngörülen sistem uyarınca, halen çalışmakta olanların emeklilik yaşı da prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu.