Erdoğan İstanbul ekibinde Güler’i istedi...
AK Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçiminin yenilenmesi kararının hemen ardından yaptığı ilk toplantı olan MYK’da 23 Haziran stratejisinin temel parametreleri de belirlendi. Buna göre 31 Mart’tan farklı olarak seçim çalışmaları tek elden yürütülecek, tek bir seçim koordinasyon merkezi oluşturulacak, sandık müşahitleri gözden geçirilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul ekibinin içinde hukukçu İstanbul milletvekili ve 31 Mart sonrasında partinin İstanbul’dan tüm hukuki çalışmasını yürüten Abdullah Güler’in olmasını özellikle istediği öğrenildi. Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre toplantıda muhalefetin YSK kararına yönelik olumsuz algı yaratma ve “mağduriyet” temasını işleyebileceği değerlendirildi. Bu nedenle seçimin iptal nedenlerinin ve gerekliliğinin seçmene iyi anlatılması gerektiğinin altı çizildi. Sandığa gitmeyen ya da partiye tepkisini oy pusulasına yansıtan seçmeni ikna için sahada çalınmadık kapı bırakılmamasına karar verildi.
Seçime kısa süre kala deneyimli sandık müşahitleri yerine genç, ancak tecrübesiz kişilerin sandıklarda görevli olduğu, bu nedenle sandık başı itirazlarının yapılmadığını tespit eden parti yönetimi, 31 Mart’ta yetersizliği tespit edilenleri değiştirecek.
Güler talimatı
Erdoğan’ın baştan sona genel merkez ağırlığının hissettirilmesi kararı verilen 23 Haziran seçimi için oluşturulacak ekipte özellikle bir ismin olması talimatını verdiği öğrenildi. Bu isim, 31 Mart sonrası İstanbul seçimlerinin iptali sürecini yakından takip eden ve süreç boyunca il teşkilatında hukuki itirazları, dilekçeleri ve tespitleri yürüten İstanbul Milletvekili Abdullah Güler. Bu parlamento döneminde milletvekili olan Güler, İstanbul İl Teşkilatı’nda uzun yıllar görev almış bir isim. Güler, AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyeliği ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmasının yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği ve Hukuk Komisyonu Başkanlığı yaptı.
Vali neden vekil oldu?
Toplantıdaki bir başka başlık da, YSK kararıyla aynı zamanda Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edilmesi nedeniyle, boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na hangi formülle bir vekil atanması oldu. Yasaya göre, Belediye Başkanvekili’nin belirlenmesi için iki yol bulunuyor. Belediye meclisinde seçim yapılabileceği gibi, İçişleri Bakanlığı’nca görevlendirme yoluna gidilebiliyor. AK Parti kurmayları toplantıda “Seçimi iptal ettiren AK Parti, Meclis çoğunluğuyla başkan vekilini seçerse bu yeni polemiklere yol açar. ‘Belediye olanaklarıyla seçime gittiler’ algısı yaratılarak, İmamoğlu ve yandaşlarına koz verilmesi doğru olmaz. Mağduru oynayacak İmamoğlu’nun bu tezini güçlendirmek yanlıştır” görüşlerini dile getirdi. Bunun üzerine, Başkanvekilinin bakanlıkça belirlenmesine karar verildi. Ardından da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanvekili olarak görevlendirildi.