Dış basın AKP'ci, iç basın magazinci
ABD'nin önde gelen gazeteleri dün adeta AKP'nin basın bülteni gibi çıktı. Türkiye'nin iki büyük gazetesi ise seçim haberini tek sütuna sıkıştırıp magazine ağırlık verdi.
Pazar günü yapılacak seçime Batı basını da büyük önem veriyor. Avrupa ve ABD’nin ciddi gazetelerinde hemen her gün Türkiye ve seçimlerle ilgili makale ve analizler yer alıyor. Batı gazetelerinde yer alan haberlerden bazıları şöyle:
The Washington Post
Erdoğan’ın cazibesi oyları sallayacak
AKP’nin pazar günü yapılacak seçimlerden galibiyetle çıkacağı kesin. Bu başarı çetin politik organizasyonlardan ve ideolojiyi daha az ön plana çıkartarak geldi. Erdoğan ve ailesi çok alçakgönüllü... AKP ayrıca gönüllülerden oluşan devasa bir yerel ağ kurdu. CHP’nin sadece 17.3 desteğine karşın AKP yüzde 42’lere varan bir desteğe ulaştı. AKP’nin bir diğer önemli avantajı da enkaz halinde aldıkları ekonomiyi beş yıl içinde çok iyi bir seviyeye taşıdılar. İşsizlik yüzde 10’un altına düştü. AKP, Türk siyasi tarihinde şimdiye kadarki en reformist hükümetlerden birisi. İslami bir gizli hedefi olduğu ileri sürülüyor. Ancak geçtiğimiz gün 400 bin kişinin katıldığı mitingde başörtülülerin sayısı oldukça azdı.
Newsweek
AKP Türkiye’nin AB hayali için söz veriyor
Türkiye’de geçen ay “İran’da yaşamak istemiyoruz”, “Türban takmak istemiyoruz” şeklinde pankartlar açılan eylemler yapıldı. Ancak gerçekte durum hiç de böyle değil. Erdoğan 5 yıllık iktidarında İslamcı hiçbir yasaya imza atmadı. AB’li diplomatlar bile AKP’ye yönlenen suçlamalara, “Avrupa yasalarını Türk yasalarına uyarlamak nasıl şeriat oluyor” diyerek şaşkınlıklarını dile getiriyor. Her bakımdan bu seçim Türkiye’nin ruhu için bir savaş... AKP, Türkiye’nin Avrupalı olma hayalini gerçekleştirme sözü veriyor. Karşısındaki eski moda milliyetçiler ise ülkeyi zor kabul ettirilen bir devlet laikliği, anti-liberalizm ve askeri rejime götürmek istiyor. Pazar günü insanlar hangi yöne gitmek istediklerine karar verecek.
The Wall Street Journal
AKP’nin şeriat rejimi getireceğinin kanıtı yok
Türkiye’de laik kesim bile 1923’te kurulan modern Türkiye’nin geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Asıl sürpriz modernizasyon hamlesini ellerinden alanın AKP olması... Türkiye’de AKP’nin içki yasakları vs. gibi bazı hamleleri manşetlere çıkıyor ama bu AKP’nin Türkiye’yi İslami bir yapıya bürüme hedefinin kanıtı değil. Orhan Pamuk da bir zamanlar bana, “Türkiye’de bir politik tartışma yapıldığında insanlar olanı değil, ardındaki gizli hedefleri ararlar” demişti. Listelerindeki muhafazakarları çıkarıp yerine 150 yeni isim getiren AKP seçimlerden birinci parti kuracak. Yeni meclise bakıldığında politik uzlaşmanın kötü bir şey olmayacağını söyleyebiliriz. Ancak uzlaşma Türkiye’yi hiçbir şey yapamayan koalisyonlara geri götürmemeli.
The Newyork Times
Liberallerin oyları dindar politikacılar ve bağımsızlara
Türkiye’de yıllardır bir üçlü hakimdi: Atatürk, Cumhuriyet, laiklik... Bunların savunucusu da laik elitlerdi. Ama Türkiye’deki liberaller Türkiye’yi yıllarca yönetmiş olan laik elite ve onların destekçisi olan askerlere sırtlarını dönüyorlar ve oylarını dindar politikacılara ve çok sayıda bağımsıza vermeye taahhüt ediyorlar. Türk toplumu son yıllarda önemli ölçüde değişti. Servet ve statü kazanmakta olan dindar Türkler, kamuoyu önüne çıkıyorlar.
El Pais
Türkiye’de pragmatizmseçimleri kazanıyor
Ilımlı İslamcılar, iyi giden ekonomi sayesinde seçimin favorisi. Cumhurbaşkanı seçimi fiyaskosunun açtığı yaranın kapanması biraz zaman alacak. AKP’den duyulan kuşkulardan en çok MHP yararlanacak.
Reuters
AKP çok büyük bir seçim zaferine gidiyor
Türkiye’nin İslam kökenli iktidar partisi AKP, pazar günü yapılacak olan seçimlerden çok büyük bir zaferle ayrılacak gibi görünüyor. AKP’nin yeniden tek başına iktidar olması garanti gibi.