CHP'de kritik gün
CHP, yerel seçimleri değerlendirmek için bu hafta sonu önce Parti Meclisi ardından da milletvekilleri ile kapalı grup topllantısı yapacak. CHP'de kurultay talepleri dillendirilmesine karşın bu kararın alınmayacağı ifade ediliyor. MYK revizyonunun yapılabileceğine dikkat çekiliyor.
CHP PM yarın toplanarak yerel seçim sürecini değerlendirecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekillerini de Cumartesi günü toplantıya çağırdı. İki gün üst üste yapılacak toplantılarla yerel seçimler değerlendirilecek, yapılan hatalar, başarılı olunan hususlar ele alınacak. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim süreçleri ve bu dönemlerde yapılacaklar da kapsamlı olarak ele alınacak.
CEMAAT TARTIŞMASI
Yerel seçimlerin ardından parti içinde yaşanan "Cemaat ile işbirliği yapıldığı" iddiaları, "sağa açılımın getirdikleri, götürdükleri", "MHP'ye kayan oylar", "aday belirleme süreçleri" gibi ana konular da toplantılarda değerlendirilecek. Seçimlerde hayal kırıklığı yaratan İstanbul Büyükşehir ve bazı ilçeler ile Antalya, Adana ve Mersin Büyükşehir aday belirleme yöntemine yönelik eleştirilerin de toplantıda dile getirileceği ifade ediliyor.
MYK REVİZYON BEKLENTİSİ
Toplantıda kurultay taleplerinin de dillendirileceği ifade ediliyor. CHP'nin tüzüğüne göre kurultay 2 yılda bir yapılıyor, bu süre 18 Temmuz'da doluyor. Ancak Genel Başkan'ın kurulltayı 1 yıla kadar uzatma hakkı da bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri olacağından kurultayın erteleneceği ve genel seçimler öncesinde kurultayın yapılması bekleniyor.
Öte yandan parti içinde MYK'da revizyon beklentisi seslendiriliyor. Kurultay taleplerine kapıyı kapatan Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclisi ve milletvekilleri ile yapacağı toplantının havasına göre MYK değişimini değerlendirmeye alabileceği ifade ediliyor. MYK'nın gençleştirilebileceği konuşuluyor.
Genel Başkan hariç 18 kişilik MYK'nın 11 ya da 12'ye düşürülebileceği kulislerde iddia ediliyor. Ancak CHP tüzüğüne göre MYK üye sayısının en az 17 olması gerekiyor. Bu durumda Kılıçdaroğlu'nun yapacağı değişikliğin de çok sınırlı kalacağı vurgulanıyor.
SANDIKLAR DA GÜNDEMDE
PM'de "Sandık Raporu" da ele alınacak. Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı tarafından oluşturulan sisteme örgütlerden giriş oranı çok düşük kalınca sistem başarıya ulaşamadı. Rapora göre Türkiye genelinde 194 bin 704 sandıktan 78 bin 312'si sisteme girilebildi. Bu da yüzde 40,2'lik bir orana denk düşüyor. En başarılı kentler sandıkların yüzde 99,9'unun girildiği Ankara, yüzde 93,1'inin girildiği Ardahan, yüzde 91,2'sinin girildiği Bartın, yüzde 82,9'unun girildiği Denizli ve yüzde 74,1'inin girildiği Adana oldu.
İstanbul örgütü sandık sonuçlarının sadece yüzde 27,3'ünü parti yönetimine ulaştırırken, bu oran İzmir'de yüzde 56,5, Antalya'da yüzde 53,1 Mersin'de ise yüzde 53,6 olarak gerçekleştirildi. Bingöl, Hakkari, Iğdır ve Kırşehir'den hiçbir sandık sonucu parti yönetimine iletilememesi ise dikkat çekti. Raporda, "Sisteme girip sonuçların girilmediğini ya da haber ajanslarına göre açılan sandık oranlarını çok düşük olduğunu gören bazı partililerimiz 'sistem çalışmıyor' düşüncesiyle sistemden çıkmışlardır. Sonuçların yavaşlığı/eksikliği ile ilgili iki neden vardır. Birincisi, YSK haber ajanslarından çok daha titiz olmak zorunda olduğu ve tüm parti bilgilerini girdiği için haber ajanslarına göre yavaştır. İkincisi ise girilmeyen sandık sonuç tutanaklarıdır" tespiti yapıldı.