Gazete Vatan Logo

CHP ve BDP'den 'torba' tepkisi!

TMMOB yasası...

AKP, dün gece TBMM Genel Kurul’da “torba yasa teklifi” görüşülürken gezi olaylarını destekleyen Türk mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (tmmob) yetki ve gelirlerinin Çevre ve şehircilik Bakanlığı’na devrini öngören bir son dakika önergesini yasalaştırdı. Önergeyle, "harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez" denildi. Önerge, 24 bağlı mühendis ve mimar odası ile 410 bin mimar ve mühendisin üye olduğu TMMOB'un fiilen kapatılması anlamına geliyor.
Meclis'te sert tartışmalara neden olan yasal değişiklik bugün toplanan CHP MYK'da da ele alındı. CHP'liler MYK'yı yarıda keserek yasayı protesto etmek için Meclis'e gitti. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin "Muhalefet görevimizi sürdürmeye ve antidemokratik girişimlere engel olmak için çalışmaya deval edeceğiz. Bu yasa ya değişicek ya değişicek"dedi

BDP, AK Parti’nin Meclis’e verdiği, TMMOB’un yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrini öngören önergeye sert tepki göstererek, "AKP anti demokratik uygulamalarına devam etmekte ve çoğunluk gücüne dayanarak genel kurulu ve meclisi bu anti demokratik uygulamalara alet etmektedir"dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yardımcısı Gültan Kışanak, AK Parti’nin, Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği’nin (TMMOB) denetim yetkisini elinden alacağı belirtilen önergeye ortak yaptıkları yazılı açıklamayla tepki gösterdi. AK Parti’nin anti demokratik uygulamalarına devam ettiği ve çoğunluk gücüne dayanarak genel kurulu ve Meclis’i bu anti demokratik uygulamalara alet ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Dün gece komisyonlarda dahi tartışılmayan, muhalefetin hiçbir şekilde bilgisi olmadan, genel kurulda uzunluğu bahane edilerek tamamı bile okunmayan ve TMMOB’un denetim yetkisini elinden alan önergeyi BDP olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Demokratik bir kitle örgütü olan TMMOB’un sesini kısmaya bir süredir çalışan hükümet, Gezi Parkı’nın rövanşını alır gibi kaptı kaçtı önerge ile TMMOB’u tamamen etkisizleştirme yoluna gitmiştir. Kıyı yasası, mera kanunu, yapı denetim kanunu, kentsel dönüşüm kanunu gibi kanunları hatırlayıp, hükümetin TMMOB’da değişiklik yapma ihtiyacı, bu alanlarla birlikte ele alındığında daha net ortaya çıkıyor. TMMOB’u fiilen kapatma anlamına gelen bu darbe gibi değişiklik, kentlere mühendislerin gözü ile bakma ve değerlendirme olanağını da halkın elinden almaktadır. Hükümetin iddia ettiğinin aksine anayasanın 135’inci maddesinde varlığı tanımlanan ve Danıştay’ın odaların mesleki denetime ilişkin işlemler tesis edebileceği kararına ters düşen, hukuku çiğneyen bu düzenlemenin geri çekilmesi için muhalefet görevimizi yapmaya devam edeceğiz."

Haberin Devamı