Atanmışlar da görevden alınır
“Kurul ve ofislerdeki atamaları 10-15 gün içerisinde tamamlayacağız. Bir de bu sistemde nihai noktası yoktur. Her an her şey olabilir, atanmış olan da tekrar görevden alınabilir. Çünkü başarılı olmaya mahkumuz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesi için Güney Afrika Cumhuriyeti’ne hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Rusya lideri Vladimir Putin’le yapacağı görüşmeden, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek atamalara kadar önemli açıklamalar yapan Erdoğan, şunları söyledi…
İLK TEMAS:Zirveye “İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı” olarak davet edildim. Zirveye katılımım Türkiye ile BRICS arasındaki ilk yüksek düzeyli teması teşkil edecek.
ODAK NOKTASI AFRİKA:BRICS, dünya kara yüzölçümünün yüzde 27’sini, dünya nüfusunun yüzde 43’ünü ve dünya ekonomisinin de yüzde 23’ünü oluşturuyor. Ayrıca bu ülkeler, son 10 yıldaki küresel ekonomik büyümenin yüzde 50’den fazlasını sağladılar. Dönem Başkanı Güney Afrika’nın ev sahipliğini yapacağı zirvenin odak noktası ‘Afrika’. Benim katılacağım oturumun teması ise ‘Küresel Güney-Güney İşbirliği’dir.
ÖNEMLİ FIRSAT: Zirveyi Türkiye ile BRICS arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi bağlamında önemli bir fırsat olarak görüyorum. Zirve, aynı zamanda dönem başkanlığını yaptığımız İslam İşbirliği Teşkilatıyla BRICS münasebetlerinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır.
ZAMBİYA’YA ZİYARET:Zirvenin ardından Zambiya’ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştireceğim. Bu ziyaretim Zambiya’ya, Türkiye’den cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk resmi ziyarettir.
TEK YER AFRİN:Şu anda Suriye’deki gelişmeler gerek Tel Rıfat gerek Münbiç olsun, bunlar istenilen istikamette henüz gelişmiyor. Şu anda istenilen istikamette gelişmiş olan tek yer Afrin’dir, Cerablus’tur, El-Bab’dır. Bunlar belli bir yere oturdu, 4 bin kilometrekarelik alan tamamıyla kontrolümüzün altında.
A’DAN Z’YE ELE ALACAĞIZ:(Zirvede Putin’le yapacağı görüşme)Bazı görüşmeler ve anlaşmaları Münbiç konusunda da yaptık. Bu görüşmemizde bunları A’dan Z’ye tekrar ele alacağız. Burada Dara konusu var ki en sıkıntılı olaylardan bir tanesi. İdlib konusu var, tekrar ele alacağız. Çünkü buralarda her an her şey olabiliyor. Biz de istiyoruz ki Suriye halkı artık saldırılardan, özellikle de bölgedeki bazı örgütlerin acımasız saldırılarından da korunma altına alınmış olsun. Bunları görüşmek suretiyle teminat altına alalım istiyoruz.
15 GÜNDE TAMAM: (Kurul ve ofislerdeki atamalar merak ediliyor. Bu konudaki çalışmayı tamamlandınız mı? İsimleri ne zaman paylaşacaksınız?) Bütün kurum kuruluşlar, ofisler, bunların üzerinde, kimleri nereye atayalım ve bununla ilgili de birçok arkadaşın ismi üzerinde görüş birliğine vardığımız gibi kendileriyle görüşmek suretiyle de ‘Şu arkadaşımız şuraya’ diyebileceğimiz isimler olacaktır. Fazla uzun sürmez, öyle zannediyorum ki 10-15 gün içerisinde inşallah bu yapılanmayı tamamlarız.
HER AN HER ŞEY OLABİLİR:Bir de tabii bu işin bu sistemde nihai noktası yoktur. Her an her şey olabilir, atanmış olan da tekrar görevden alınabilir. Çünkü biz burada başarıyı öncelikli olarak öne alıyoruz. Çünkü başarılı olmaya mahkumuz. Başarısızlık bu sistemde bizim kitabımızda yer almıyor. Başarılı olacağız, işin olmazsa olmazı bu.
İran stratejik ortağımız
ABD’NİN İRAN YAPTIRIMI: (ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına karşı Türkiye’nin tavrı ne olacak?) Yaptırımlarla ilgili her şeyden önce şunu bilmemiz lazım. Amerika nasıl stratejik ortağımız ise, nasıl model ortağımız ise bizim dünyada diğer stratejik ortaklarımızla olan ilişkilerimizde de onlarla olan ilişkiyi kesmek bir defa bizim ülkeler arasındaki bağımsızlık anlayışımıza ters düşer.
ÜLKEMİ KİM ISITACAK?:Hem komşumuz olacak, bunun yanında stratejik ortaklığımız olacak. Çünkü öyle ürünler alıyoruz ki onlardan bu ürünleri almadığımız zaman benim ülkemi kış boyu kim ısıtacak? Aynı şekilde burada kazan kazan esasına göre birçok gelişme var. Bunları nereye koyacağız? Biz bunları Sayın Obama döneminde de zaten Amerika’ya açık, net söyledik. Şu anda da aynı şeyi söylüyoruz. Bunları farklı yerlerden ulaşmak suretiyle bizlere iletmek, bu da tabii bizleri ayrıca üzmektedir.
YANLIŞ ADIM ATILMASIN:Bu konuda gerek Senatonun gerek temsilciler meclisinin içindeki siyasi noktadaki rekabetlerin de Türkiye üzerinden olması bizi ayrıca üzmektedir. Fakat şu ana kadar Sayın Başkan bu konularda iyi bir duruş sergilemiştir. Ben bu duruşunun bundan sonraki süreçte de devam edeceğine inanıyorum. Gelen heyetlerin bizim buradaki arkadaşlarımızla yaptıkları görüşmelerde gerekli olan bizim düşüncemizi almışlar ve bu şekilde dönmüşlerdir. Temenni ederim ki yanlış adımlar atılmamış olsun.
Başkan Erdoğan, Güney Afrika’da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10’uncu Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesi’ne katılmak için özel uçak “TUR” ile TSİ 21.55’te Johannesburg’a geldi. Başkan Erdoğan, Johannesburg O.R. Tambo Havalimanı’nda Güney Afrika Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Rob Davies, Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen tarafından karşılandı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ile MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir de Johannesburg’a geldi.
Külliye’den yeni kurum ve bakanlıklara atama
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurumlar ile bakan yardımcılıklarına atama yapıldı. Resmi gazete yer alan atama kararlarına göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na eski Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na Prof. Dr. Fahrettin Altun atandı. Diğer atama kararları da şöyle: Cumhurbaşkanı Başdanışmanlıklarına Fecir Alptekin ve Zafer Çubukcu, Rekabet Kurulu üyeliklerine Ahmet Algan, Hasan Hüseyin Ünlü ve Şükran Kodalak getirildi. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı bakan yardımcılıklarına Ahmet Erdem ve Ayşe Ergezen, Milli Eğitim Bakanlığı bakan yardımcılığı görevlerine ise İbrahim Er ve Reha Denemeç atandı.