Gazete Vatan Logo

'Artık bir an önce neticelensin'

O da isyan etti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek tutuklu milletvekilleri konusunun bir an önce neticelenmesini istedi. Çiçek, "Davalar uzadıkça siyasi problem yaşıyoruz. Bu sıkıntıları yaşayanların başında Meclis Başkanı olarak ben geliyorum. Tutuklu milletvekilleri konusu var. Bir an önce neticelenmesini istiyorum. Yargı yoluyla ne olacaksa sonlansın" dedi.


Bolu Abant Tabiat Parkı’nda bulunan Büyük Abant Otel’de düzenlenen ’Yeni Anayasada Bilişim ve Haberleşme’ konulu sempozyuma TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ve sektör temsilcileri katıldı.

CEMİL ÇİÇEK’İN KONUŞMASI

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, ülkenin 30 yıldır anayasa sorunu olduğunu, bu anayasanın son kullanma tarihinin geçtiğini, yaşanın sıkıntıların ve gerilimlerin temelinde bugünkü anayasanın olduğunu ileri sürdü. Anayasada 17 kez değişiklik yapıldığını kaydeden Çiçek, "17 defa değişiyorsa o ülkede hukuk istikrarı yoktur. O zaman 4 siyasi parti doğru bir kararla yola koyuldu. 1 Mayıs’tan itibaren yeni bir safhaya geçeceğiz. Bu yılın sonuna yeni bir anayasayı millete armağan edeceğiz" dedi.

Teknolojideki her gelişmenin hayatı kolaylaştırırken, temel hak ve özgürlükler açısından sorumluluk getirdiğini vurgulayan Çiçek, "Özel hayatın gizliliğinden tutun da neredeyse özel hayat kalmadı" dedi. Cemil Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’deki tartışmalara da bakarsanız bu konunu ne kadar hayati olduğunu gözlüyoruz. Doğru dürüst konuşamıyoruz. 2 kişi arasındaki konuşma ertesi gün gazetede çıkıyorsa o gün sizi bitiriyorlar. Sonuçta beraat de etseniz, o konu ile ilgili hukuki bir sonuç çıkmasa bile kamuoyu nezdinde tüm itibarınızdan tutun, evinize fitne, dostlarınızla aranıza fitne giriyor. Huzursuzluk yaşanıyor."

Cemil Çiçek, Türkiye’nin demokrasi bakımından epey yol aldığını, ancak anayasada büyük eksikliklerin önde durduğunu kaydetti. Her yasal ve yapısal düzenlemenin yapıldığı dönemin özelliklerini taşıdığını kaydeden Cemil Çiçek, "Türkiye 1980 Türkiye’si değil. Türkiye 2012 yılında. Bölgemizde ve dünyamızda çok iddialıyız. İddialarımızın bir bölümü de demokrasi ile ilgili. Kendi içimizde ve dışarıda önemli iddiaları olan bir ülkenin geriye dönüp kendi anayasasına bakması lazım. Anayasa konusunda toplumsal ihtiyaç var. Yeni anayasa mecburiyet haline geldi" diye konuştu.

Mevcut anayasayı yapanların yargılanmaya başladığını ifade eden Cemil Çiçek, "Bu anayasayı yapanları yargılarken, onların yaptığı bir anayasayla Türkiye yoluna devam edemez. Hatta meşruiyet problemleri çıkar. Yeni anayasa bir mecburiyet haline geldi. Yargılamalar sırasında bunlar olup konuşulacak, iddia ve savunma olarak bunlar olacak. Bu süreçleri hukuk çerçevesinde soğuk kanlı, sağduyulu, Türkiye’nin uluslar arası taahhütlerine ve altına imza koyduğu sözleşmelere bakarak mutlaka sonlandırılması lazım" dedi.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ KONUSU

Cemil Çiçek, tutuklu milletvekilleri konusunun bir an önce neticelenmesi isterken de şunları söyledi:

"Soruşturmaları ve kovuşturmaları yargılayanlar hukuk çerçevesinde kalacak. Bu soruşturanlar, kovuşturanlar, bu süreci merak edenler de hukuk çerçevesinde kalmak durumundadır. Hukuk herkes için önemli. Bir an evvel soruşturma ve kovuşturmaların sonlanması lazım. Bu sürecin uzamış olması sorunlar getiriyor. Yeteri kadar sorun ve sıkıntı var. Davalar uzadıkça siyasi problem yaşıyoruz. Bu sıkıntıları yaşanların başında Meclis Başkanı olarak ben geliyorum. Tutuklu milletvekilleri konusu var. Bir an önce neticelenmesini istiyorum. Yargı yoluyla ne olacaksa sonlansın. Başlamış olanlar ya da başlayacak olan soruşturmalar için. Aylar süren bu soruşturmalar siyasi gerilimlere konu olunca hukuki bir konuyu siyaseten tartışan toplum haline geliyoruz. Bir çok sıkıntı var. Hukuk çerçevesinde bir an önce bitirilmesi ülkenin yararına olacaktır. Türkiye’nin dış itibari bakımından ve demokratik göstergeler açısından önemli olacaktır. Bize düşen görev, yeni bir anayasayı yapmak gereğinde olduğumuzu herkesin bilmesi lazım."

YILDIRIM: İNTERNET YENİ ANAYASADA YER BULMALIDIR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım internetin çekirdek aile kavramının içine girdiğini söyleyerek, "Dünyanın gidişatına baktığımızda her şeyin bilişimle, iletişimle gittikçe iç içe olmaya başladığını görüyoruz. Bize hep aile tanımı basit aile, temel ve çekirdek aile tanımı, ana baba çocuklar diye öğretilirdi. Şimdi buna bir birey daha ilave oldu. Bu internettir" dedi. İnternetin ailelerin yaşamını önemli ölçüde etkilediğini kaydeden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçek hayatın yanı sıra sanal hayat, gece ve gündüzün yanı sıra 24 saatten bahsediyoruz. Kapalı aile sisteminden çekirdek ailelerin küresel anlamda birbirleriyle her an haberleşmekte olduğunu, iş yapmakta olduğunu, arkadaşlık dostluk kurmakta olduklarını görüyoruz. Bu denli toplumsal yaşamı derinden etkileyen, bütün ezberleri bozan son yılların en önemli buluşlarından biri olan internet dediğimiz iletişim aracı, mutlaka ve mutlaka yeni anayasada kendine yer bulmalıdır."

Bakan Yıldırım, Türkiye’de internetin bu denli yaygınlaşması, 45 milyonun üzerindeki kullanıcının olması, aslında sadece anayasada iletişim bilişimle ilgili düzenleme değil, bütün alanlardaki düzenlememin de bilişim sektörünün lokomotif konumunda olduğunu söyledi. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki zaman içerisinde en önemli insan hakları, devlet vatandaş ilişkilerinin yürütülmesi de internet üzerinden yapılacaktır. Başına e koymak suretiyle arkasına koyacağımız her hizmet bugün vazgeçilmez hale geldi. Yıllarca eleştirerek zaman kaybettik. Artık e-leştiriyoruz. Vatandaşın yaşam kalitesinin yükseltildiği, bürokrasinin azaltıldığı, şeffaflık ve hesap verilebilirlik bir toplum ortaya çıkartmanın adıdır."

’Yeni Anayasada Bilişim ve Haberleşme’ konulu sempozyum, sektör temsilcilerinin konuşmaları ile devam etti.

Haberin Devamı