Ankara’da yarış AK Parti ile CHP arasında geçecek
VATAN, 'Seçime 10 kala' 16 büyükşehirin nabzını yokladı
SEÇİME tam 10 gün kaldı... VATAN, son virajda 16 büyükşehirin nabzını tuttu. VATAN’ın ilk durağı siyaset kazanının kaynadığı Başkent oldu. 2007 seçimine göre 2 vekil artıran Ankara, ‘dinlemeler’ ve ‘gizli görüntüler’den etkilendi. MHP’nin Ankara’nın iki bölgesindeki birinci sıra adayları bu nedenle çekilmiş durumda. Bu nedenle yarışın Ak Parti ve CHP arasında geçmesi bekleniyor. Ak Parti’nin Başkent’te ağır topları Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Cemil Çiçek. CHP ise karşılarına eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan’la çıkıyor
Kaset, Başkentlilerin psikolojisini etkiledi
ANKARA, seçime yaklaştıkça her zamankinden daha gergin, daha sert konuşmalara tanıklık ediyor. 2007 yılına göre 2 vekil daha fazla çıkartarak Meclis’te 31 vekille temsil edilecek. Ama Ankara Meclis’in kendisi; hükümet, devlet demek. Bu nedenle seçim çalışmaları, Türkiye’nin temel ülke sorunları üzerinde şekilleniyor. Telefon dinlemeler, kasetler, soruşturmalarla yoğunlaşan Ankara’nın gündemi, Ankaralı seçmenin de temel gündemi. MHP’nin Ankara’nın iki bölgesindeki birinci sıra adayları bu nedenle çekilmiş durumda. Ankara’nın merkez semtlerinden varoşlara kadar her yerde seçmen ülke meselelerini soruyor. Seçime günler kala Ulus, Rüzgarlı Sokak, Aydınlıkevler, Etimesgut, Sincan bir yanda, Çankaya, Yıldız, Or-an şehri diğer yanda, kahvehanelerde, dükkanlarda ve sokakta esnaf ve vatandaşla seçimi konuştuk. Önceki seçim ortamlarına göre fark ettiğimiz en belirgin değişiklik, seçmenin sessizliği oldu. Özellikle birden fazla kişinin bulunduğu sohbetlerde elimizdeki kayıt cihazından ve fotoğraf makinesinden duyulan endişe, seçmeni sessizleştirdi. Seçmen derdini anlatmaktan, yorum yapmaktan çekindi. Kayıt cihazları kapatıldığında ise Ankara’nın şoförü, esnafı ve hatta ev kadını bir tür kara mizah sahnesi gibi fısıltıyla “beni de dinliyorlar” endişesini dile getirdi. Başbakan’ın Ankara’ya özel projeleri açıklamasının ardından, şehirde beklenen heyecanın hissedilmediği gözleniyor. Muhalefet de sorulmadıkça bu projeleri konu etmiyor. Seçmenin derdi ise bütün bunların işsizliğe bir çare olup olmayacağı... AKP’nin Ankara adaylarından ikisi halen Başbakan Yardımcısı da olan Ali Babacan ile Cemil Çiçek. Diğer adaylar da ağır isimlerden oluşuyor. CHP’nin Ankara adayları içinde en fazla ilgiyi ise eski ATO Başkanı Sinan Aygün ile eski Yarsav Başkanı Emine Ülker Tarhan görüyor. MHP ise daha çok ilçelere ağırlık vermiş durumda. Alanlardaki görüntüler sandığa yansırsa, CHP’nin Ankara’daki oyu ve çıkardığı vekil sayısının artacağı, MHP’nin milletvekili sayısını koruyacağı tahminleri yapılıyor. AKP’nin ise oy oranında ve çıkardığı vekil sayısında, herhangi bir düşüş olasılığını konuşmaya bile tahammülü bulunmuyor. Zira AKP seçim çalışmalarını Başbakan Yardımcılığı düzeyinde yürütürken, Babacan ve Çiçek seçmenle gece geç saatlere kadar birebir görüşüyor.
Seçmen muhafazakarlaştı...
Ankara 2002’ye göre geçen sürede gerçek bir dönüşüm geçirdi. Valiliğin rakamlarına göre Ankara geçen yıl sadece 1 yıl içinde 111 bin kişilik göç aldı. Ankara artık eskisi gibi “memur ve öğrenci” kenti değil. Artık sanayi de Ankara’nın kritik unsurlarından biri. Artık Ankara yaratılan gayri safi katma değer açısından İstanbul’dan sonra ikinci sırada, sanayi katma değeri olarak da 4. sırada. Bu dönüşümün seçmen profili üzerinde değişim yarattığı, daha muhafazakar, geleneksel değerlere daha fazla bağlı bir seçmen profili olduğu yorumları yapılıyor. Seçmenin muhafazakarlaştığı görülüyor. Ancak seçmenin eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının üzerinde. Ankara’nın işsizlik oranı ise 2010 yılında illere göre açıklanan TÜİK rakamlarına göre yüzde 13.6. Bu istatistik, Türkiye geneline ilişkin işsizlik oranını ise yüzde 14 olarak belirliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ankara şehirlerin rekabet gücü endeksi sıralamasında, beşeri sermaye açısından 1. sırada, yaşam kalitesi açısından 1. sırada, tıpta ihtisas açısından 1. sırada yer alıyor” dedi.
En çok kadınlardan ilgi görüyorum
Ankaralı’ların en fazla ilgi gösterdiği adaylardan biri CHP’li Emine Ülker Tarhan. Tarhan, şöyle dedi: “Ankara seçmeni sorgulayıcı, bilinçli ve adayı tanıma konusunda hayli istekli. En çok kadınların ilgisini görüyorum.
Destekleri ile bilgiye, samimiyete ve sadeliğe duydukları saygı çok etkileyici. Özellikle eşin ve mahallenin baskısı kadınlarda depresyon ilaçları kullanımını rekor düzeye taşımış, bu konuda özellikle doktor ve eczacılardan ilginç saptamalar dinledim. İşsizlik her ailenin kabusu olmuş, üniversite bitirmiş çocuklarına Başbakanın iş bulmak zorunda olmadığı söylemine karşı çok öfkeliler.”
Ankara’yla ilgili projeler hayal
CHP’nin öne çıkan milletvekili adaylarından biri de Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, seçim kampanyası boyunca yaptığı ziyaretlerde vatandaşın ilgi odağı oluyor. Aygün, tam da Başbakan’ın Ankara’yla ilgili projelerini açıkladığı günlerde “Bunların hepsi hayal. Tam bir komedi tam bir animasyon. Başbakan 5 bin lira vermiş, animasyon filmi çektirmiş. Bunların hepsini Temel Reis, Pembe Panter filmleri izler gibi izledik. Ama artık insanlar Pembe Panter’e, Temel Reis’e inanmıyorlar. Temel Reis gibi Başbakan. Rizeli ya ikisi de...” diye konuşuyor.
Heyecanlı değilim sonuçtan eminim
Ekonomiyi soğutacak önlemlerle ilgili toplantılardan fırsat buldukça seçim çalışmalarını yürüten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2007 seçimlerine göre bu seçimlerde pek heyecan görmüyorum. Yani sonuçtan emin. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ‘Çok heyecanlı bir yarış görmüyorum’
diyor ve ekliyor:
“Ankara’nın nüfusu MERNİS verilerine göre 4.8 milyona yaklaştı. Ankara, artık sadece memur ve öğrenci kenti değil, aynı zamanda sanayi ve ihracat kenti de oldu. Geçen yıl 5.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Başbakanımız da Ankara’ya ilişkin projeleri açıkladı. Biz tam gaz gidiyoruz.”
12 yıllık Ankara vizyonu için çalışıyoruz
AKP Ankara 1. sıra adayı Cemil Çiçek, gece ve gündüz seçmenin sorularını yanıtlıyor. Çiçek, “Biz 12 Haziran için değil, 12 yıllık bir Ankara Vizyonu için çalışıyoruz. Ankara konusunda dersimize iyi çalıştık ve projeler hazırladık. Seçimlerde bileğimizin hakkı ile geçmek istiyoruz. En kötü siyasetçiler kalorisiz, içi boş laflar ederler. Kalorili laflar söylemek lazım” diyor. Çiçek’in, Ankaralı sanayicilerle bir araya geldiği bir toplantıda bu sözleri tekrarlaması ve buna karşılık sanayicilerden çok büyük alkış alması üzerine sanayicilerin birbirlerine fısıltıyla “Ankaralı sanayici kalorili laf sever” esprisi yapması da dikkat çekiciydi.
AKP’nin hedefi yüzde 45 Bağımsızlar iddialı görünmüyor
Ankara’da iki bölgeden seçilecek 31 milletvekilinin partilere nasıl dağılacağı şimdilik meçhul. AKP’nin, sanayileşmiş Ankara’da hedeflediği oy oranı ise “yüzde 45’in altına düşmemek” şeklinde ifade ediliyor. AK Parti birinci parti olacağına kesin gözüyle bakıyor ama 2004 yerel seçimlerinden bu yana oylarını birkaç puan artıran CHP, ikinci parti olsa da çıkaracağı milletvekili sayısının artacağını umuyor. 2002’de Ankara’dan hiç milletvekili çıkaramadığı halde 2007’de 4 milletvekili çıkaran MHP de oy oranını korumayı hedefliyor. BDP’nin desteklediği “Emek, Demokrasi ve Özgürlük latformu”nun da Ankara’da 2 bağımsız adayı var. Ama, Ankara’ya göçen nüfus içinde Çorum, Çankırı, Yozgat ve Kırşehirlilerin ağırlıklı olması nedeniyle seçim yarışında iddialı görülmüyor.
Esnaf, ‘Bankalar İstanbul’a taşınacak, ne yapacağız’ diyor
Ak Parti vekillerinin en çok karşılaştığı soru bu. Muhalefet de bunu fark etmiş, esnafın yoğun olduğu bölgelerde en çok bu konuya yükleniyor
Ankara’nın seçim ortamında esnaftan adaylara yöneltilen soruların başında BDDK, Ziraat Bankası ve diğer önemli banka ve kurumların İstanbul’a kaşınması konusu geliyor. Esnaf, Hükümet Ankara’yı boşaltacak, biz ne yapacağız” endişelerini dile getiriyorlar. AKPli vekil adaylarını da en fazla terleten sorulardan biri bu. Muhalefet de bunu fark etmiş, esnafın yoğun olduğu bölgelerde en çok bu konuya yükleniyor. MHP adayı Zekai Özcan konuyla ilgili “İktidar Ankara’nın içini boşaltıyor, Ankaralı bunu affetmez” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Özcan şöyle konuştu: “Çok samimi söylüyorum. İktidarın ‘çılgın projesi”, ‘Ankara’yı çıldırtacak’ projeler. Ankara’nın içini boşaltıyorlar. Bütün bankaları, merkezleri İstanbul’a taşıyorlar. Yani Ankara bu gidişle hayal olacak. Finans kurumları, EPDK ve hatta Merkez Bankası da, kamu bankaları gibi İstanbul’a gitsin diyor hükümet. Buna Ankaralının oy verdiği, AKP’li bakan ve milletvekilleri de ‘evet’ dedi. Sonra bilişim vadisi projesinin Ankara’da olması gerekiyordu. Ama Ankara birinciyken tutup Gebze’ye verdiler. Expo Ankara’yı kurtaracak proje olacaktı o da olmadı. Hepsi Ankara için çok önemli projelerdi. Ama Ankaralı bakanlar bile sesini çıkarmadı. AKP diyor ki, ‘Uzay projesi yapacağız’. Yaparsın da Ankara’ya istihdam yönünden bir şey getirmez.”
CHP ise “aile sigortası” projesi Ankaralı’yı etkilemiş görünüyor. Üniversite harçlarının kaldırılması ve askerlik süresi gibi projeler öğrenci ve ailelerinde heyecan yaratmış görünüyor. CHP’li emine Ülker Tarhan şöyle anlatıyor: “Yeni CHP’nin hem örgütü hem de seçmenleri hareketlendirdiğini görüyorum. Özellikle genç, dinamik, konusunda kendini kanıtlamış uzman kadrosu heyecan yaratıyor. Her 3 yurttaşımızdan en az 1’inin CHP’ye oy vereceğini düşünüyorum. Saha çalışmalarında da halkın bu orana yakın tahminlerde bulunduğunu görüyorum.”
Öğrenci, öğretmen, emekli, işçi, memur, Ankaralı seçmenin neredeyse hepsini ortak bir noktadan yakalayan son kritik konu da, YGS sınavında yaşananlar olmuş. Hemen herkes bu konuda bir kaç şey söylüyor. Hükümetten gelen açıklamalar seçmeni pek de tatmin etmemiş.