AK Parti'de bir istifa daha!
Burdur Milletvekili Hami Yıldırım istifa etti.
AK Parti Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında partisinden istifa ettiğini açıkladı.
İŞTE YILDIRIM'IN AÇIKLAMASI
Yıldırım, bugün TBMM'ye gelerek basın toplantısı düzenledi ve parti içinde yaşadığı sıkıntıları anlattı. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın öğüdünü hareket noktası kabul etmiş, insan hakları, demokratikleşme ve ekonomik gelişme adına çok büyük adımlar atmış bir siyasi iktidarın bugün geldiği noktayı üzülerek izlediğini belirten AK Parti Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, Temel amaçlarından birinin yolsuzlukla mücadele olduğunu bildiğim AK Parti'nin bugün izlediği politikayı anlamakta zorluk çekiyorum. Bir iktidarın yolsuzlukların üzerine gitmek yerine, bunları ortaya çıkaran kamu görevlilerinin üzerine gitmesi, görevden alması, yerlerini değiştirmesi vicdanları yaralamaktadır. Üstelik bir de bu kişilere gözdağı verilmekte, yurtdışı uzantılar, komplolar, iktidara darbe hazırlığı, örgüt, paralel devlet suçlamalarına maruz bırakılmaktadır. Halbuki bu feraset sahibi necip millet, Türk Milleti, örgütün ne olduğunu, paralel devletin nerelerde adım adım oluştuğunu yakinen müşahede etmektedir.
Yolsuzlukla mücadele etmek yerine, sanal düşmanlar oluşturularak dikkatler başka tarafa çevrilmektedir. Bütün dünyanın gözü önünde soruşturmalara müdahale edilmektedir. Bu müdahalelerin bizi götürmekte olduğu yer açıktır. Birbirlerini dengelemesi ve kontrol etmesi gereken erklerin, adım adım yürütmenin emri altına girmesi beni endişelendirmektedir. dedi.
ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte kalmasını arzuladığımız söylemler siyasi iktidar tarafından sahiplenilmektedir. Farklı ve karşı düşünce dile getiren taraflar, sivil toplum kuruluşları, medya mensupları, kamu görevlilerinin; 'hain', 'çete', 'dış güçlerin işbirlikçisi', 'komplocu', 'darbeci' şeklinde yaftalanmasını ve itibarsızlaştırılmasını anlamakta güçlük çekmekteyim. Devletin gücünü farklı düşünenlere karşı sınırsızca kullanmayı meşru gören bir iktidar anlayışıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünmeye başladım.
SİYASİ PARTİLER ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI
Demokrasilerdeki güçler ayrılığı prensibini, kişisel hak ve hürriyetleri, hukuk devletini ve hukukun üstünlüğünü adeta yok sayan bu anlayış beni son derece ürkütmektedir. Farklı düşüneni 'hain' ilan eden bu söylem, esasen sivil toplumu susturma çabasından ibarettir. Siyasi iktidarlar vatan değildir, devletle eşdeğer değildir. Devlet gücü ve otoritesini belli süre ve belli sınırlar içinde kullanma yetkisini haiz, esasen kendileri de sivil toplum kuruluşları olan siyasi parti ya da partilerden ibarettir. Siyasi partiler milletin oylarıyla, iktidara gelirler ve aynı usullerle giderler. Ancak, eleştiriye, kendilerine oy vermemiş olanlarınki de dahil taleplere açık olmak zorundadırlar.
Bugünün dünyasında sivil toplum kuruluşları birey ile devlet arasında köprü vazifesi görmekte, hak ve hürriyetlerin teminatı olarak kabul edilmektedir. Sivil toplum kuruluşları apolitik yapılar değildir, tabiatı icabı olamazlar da. Elbette kendi çıkarları, talepleri, görüşleri doğrultusunda, iktidarların adım atmasını bekleme veya bunları gerçekleştirecek siyasi partileri destekleme, seçmen tercihlerini etkilemeye çalışma hakları olacaktır. Siyaset sadece siyasi partilere indirgenemez. Demokrasilerde seçimleri etkilemeye çalışma gibi bir suçlama da olamaz.
BUNUN ADI DARBE GİRİŞİMİ DEĞİL
Yıldırım, “Bu toplum fişlemelerden, devlet gücü ve baskısıyla insanların hedef gösterilmesinden, ötekileştirilmesinden, psikolojik harekatla oluşturulan mahalle baskılarından, komplo teorilerinden, hayal mahsulü düşmanlıklar ve iç tehditler üzerine kurgulanmış korku imparatorluklarından çok çekti. Milletin AK Parti'yi iktidara taşımasının en önemli sebeplerinden biri de çekilen bu sıkıntılara tepkiydi. Geçmişte kendisinin yaşadığı bu tip mağduriyetleri, şimdi tasvip etmek ve bizatihi uygulamaya çalışmak siyasi iktidar için izah edilebilir bir durum değildir. Buradaki sorunun, talebin adını doğru koymak lazımdır. Sorun büyüyen Türkiye'nin önünü kesmek değildir, komplo, dış güçlerin müdahalesi, çete, örgüt değildir. Hele hele iktidara darbe girişimi hiç değildir. Bugünün Türkiye'sinde demokrasi dışı yöntemleri, bu konuda acı tecrübeler yaşamış bir milletin evlatları olarak kimsenin istemeyeceği açıktır. Sorun ya da talep, çok basit ve yalın olarak, demokrasi talebidir. Vatandaş iktidar partisine, “yolsuzlukları örtme, yolsuzluklarla demokrasi içinde mücadele et! İnsanları ötekileştirme! Bana zorlayıcı bir ahlak anlayışını dayatma! Evime, çocuklarıma, özel hayatıma, inancıma karışma! Yapabiliyorsan bütün bunları güvence altına al, alamıyorsan gölge etme! demektedir. Eğer mutlaka bir komplo aranması gerekiyorsa, bu komplonun, bir iktidarın karşılaştığı her olumsuz olay ve durumun arkasında komplo olduğu zannıyla hareket eder hale gelmesinde, dolayısıyla ülkenin operasyonlara müsait hale getirilmesinde aranması gerektiği düşüncesindeyim.
GÜLEN CEMAATİ'NE KÜFÜRLER HAVADA UÇUYOR
'İnlerine kadar gireceğiz' gibi açık hakaretleri bizzat sayın Başbakan'ın ağzından duymanın yanında, iktidara yakın gazeteler, kurulan karanlık internet siteleri ve partiye yakın olduğunu düşündüğüm sosyal medya hesaplarıyla, Fethullah Gülen ve hizmet hareketine yönelik hakaret ve küfürler havada uçuşmaktadır. Bir sivil toplum hareketinin topyekun kriminalize edilerek yok edilme zemini hazırlandığı açıkça müşahede edilmektedir. İktidar, farkında olarak veya olmayarak, bu milletin ortak aklından, sağduyusundan, çok seslilikten, demokrasiden, toplumdan giderek uzaklaşmakta ve otoriterleşme eğilimine girmektedir. İktidar sorumluluğu, toplumun her bir ferdinin ve kesiminin özgürlüğünün garantörü olmayı, yolsuzluk iddialarının üzerine açıklık ve kararlılıkla gitmeyi, hesap verebilir ve şeffaf olabilmeyi gerektirir. Demokrasi, insan hak ve hürriyetlerinin genişletilmesi; yatırımdan, kalkınmadan daha önemsiz değildir. Hatta ilki olmadan ikincisinin sürdürülemeyeceği açıktır. Çünkü bir ülkede eğer hukukun üstünlüğü tartışılır hale gelirse, önce güven ve istikrar, ardından piyasalar ve yatırımlar tehlikeye girer.
AK PARTİ'YE ELEŞTİRİ
Bugün AK Parti yönetimi, kendini var eden değerleri inkar eder, yolsuzlukların üzerini örter, yolsuzluğun üzerine gidenleri itibarsızlaştırmaya çalışır bir hale doğru gitmektedir. Böyle bir ortamda artık bu çatı altında kalmanın bu yanlışlara ortak olmak anlamına geleceğini düşünmekteyim.Tüm bu sebeplerle Adalet ve Kalkınma Partisi'nden istifa ettiğimi belirtir, kamuoyuna saygılarımı sunarım.