Gazete Vatan Logo

Adım adım CHP'de kriz

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın uyarısının ardından CHP’de başlayan tüzük krizi, siyasi depremle sonuçlandı

İkinci koltuk tartışması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav ve ekibini MYK(Merkez Yönetim Kurulu)’ndan tasfiye etti... Aslında Kılıçdaroğlu ile Sav arasındaki kriz, Pazartesi günü yapılan MYK toplantısında başladı.

Pazartesi akşamı başladı

Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’ya girecek isimler konusunda renk vermemesi üzerine yaşanan karşılıklı restleşmenin ardından önceki gün akşam kriz daha da derinleşti. 13 genel başkan yardımcısı ve 1 genel sekreterden oluşacak yeni MYK’da yer alacak isimler konusunda uzlaşma sağlamak için Sav, Kılıçdaroğlu ile akşam saatlerinde görüşmek istedi ancak Kılıçdaroğlu reddetti. Sav, bunun üzerine Kılıçdaroğlu’na saat 20.30’da “Başkanlık divanının toplanacağını” söyledi ve toplantıya davet etti. Genel başkan yardımcılarıyla bir araya geleceğini düşünen Kılıçdaroğlu, saat 20.30’da Genel Merkez’e geldi ancak Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’i göremedi. Tekin’in nerede olduğunu sordu “haber verilmediği” yanıtı alınca görüşmeyi sona erdirdi ve evine gitti. Sav’ın talimatı ile Genel Merkez’den gece yarısı “Uzlaşma sağlandı. Kurultay yok, yeni MYK yarın PM’de belirlenecek ” yönünde yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamanın Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dışında yapıldığı basına dün yansıdı.

Bildiriyi evinde öğrendi

Kılıçdaroğlu, partiden bilgisi dışında yapılan açıklamayı, o sırada evinde bulunan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile birlikte öğrendi. Saatler gece 01.00’e yaklaşırken Önder Sav, Kılıçdaroğlu’nun Çukurambar’daki evine gitti. Bu görüşmede Sav’ın, Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin ile konuşmasında “sert bir üslüp” kullandığı ileri sürüldü. Kılıçdaroğlu’nun Sav’ı, “sakinleştirmeye” çalıştığı da öğrenildi. Sav’a “seçim ve hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı” görevini teklif etti.

Örgütlenme ve örgüt yönetimlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığını isteyen ancak bu isteğini kabul ettiremeyen Sav ile Kılıçdaroğlu arasında ipler koptu.

İkinci koltuk

Kılıçdaroğlu ile Sav arasındaki dolaylı temaslar dün sabaha da yansıdı. Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde Önder Sav ile bu kez parti genel merkezinde bir araya geldi, ancak uzlaşma yine sağlanamadı. Kılıçdaroğlu ile Sav arasındaki bu gerilim sürerken saatler PM’nin toplanma saati olarak bildirilen 14,30’a yaklaştı. Kılıçdaroğlu, PM toplantısını iptal ederek yeni MYK’yı PM toplantısı yapılmadan belirleyip açıklamaya karar verdi. 12.kattaki odasında kurmayları ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu yürürlükte bulunan tüzük uyarınca CHP’nin yeni yönetimini belirledi ve kamuoyuna açıklanması talimatı verdi. Kılıçdaroğlu’nun saat 16.3o da bir basın toplantısı düzenleyeceği de bildirildi.

Tüzüğe aykırı PM

Önder Sav başkanlığında yapılan gayri resmi toplantıya 80 kişiden oluşan PM’den 63 kişi katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, Kılıçdaroğlu’nun 28 Ekim 2010 tarihinde saat 14.30’da PM toplantısı çağrısı yaptığını, toplantıyı Genel Başkan Yardımcısı sıfatı ile kendisinin başlattığını açıkladı. Sav, Kılıçdaroğlu’na karşı çok sert bir üslup kullandı. Sav, Kılıçdaroğlu’nun disiplinsizlik suçu işlediğini ileri sürdü.

Odasında izledi

Kılıçdaroğlu, Okay ve Sav’ın açıklamalarını makam odasında kurmayları ile birlikte televizyondan takip etti. Kendisinin basın toplantısı yapacağı saatin gelmesini beklerken, yeni MYK listesinde yer verdiği isimlerden ihat Matkap, Gülsüm Bilgehan ve Gökhan Günaydın’ın MYK’dan çekildikleri bilgisi ulaştı. Kılıçdaroğlu ekibi ile birlikte çekilen isimlerin yerine yeni isimler belirledi.

Nihat Maktap’ın yerine Süheyl Batum partinin yeni genel sekreteri oldu. Gülsüm Bilgehan yerine Didem Engin, Gökhan Günaydın’ın yerine de Mehmet Zeki Gündüz atandı. Sav ve Hakkı Süha Okay basın açıklamalarını bitirdikten sonra bir grup PM üyesi ile birlikte PM salonundan ayrıldılar. Sav ve Okay, bundan sonraki gelişmeleri birlikte Genel Sekreter Önder Sav’ın odasından takip ettiler. Kılıçdaroğlu saatler 17.00’yi gösterdiğinde yeni MYK üyeleri ile basının karşısına çıktı, sert mesajlar verdi. Sav ise, kendi ikebinden bazı isimlerle birlikte Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını Sav’ın 10. kattaki makam odasında izledi.

‘Polis zoruyla çıkartırız’

Bu sırada Sav ve ekibine destek vermek üzere bir grup partili genel merkez binasına geldi. PM toplantı salonunun bulunduğu partinin 4. katından Önder Sav’a destek sloganları yankılandı. Önder Sav’ın Kılıçdaroglu’nun tutumu karşısında görevlerinden tasfiye edilen MYK üyelerine “odalarınızı boşaltmayın. Yapılanlar hukuki değil” talimatını verdiği, bu bilginin Kemal Kılıçdaroğlu’na ulaştığı ve genel başkanın da “yapılan her şey hukukidir. Gerekirse polis zoruyla çıkartırız” resti çektiği bilgileri yayıldı. Kılıçdaroğlu ve yeni MYK 12.katta toplantılarını sürdürürken, Sav, saat 18.45’de basının karşısına geçti ve bundan sonra izleyecekleri tutum hakkında bilgi verirken, kendisinin “devrimci” olduğunu söyledi.

SAAT SAAT GENEL MERKEZ

Saat 10:50 Saat 14.30’da PM’nin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacağı duyuruldu.

Saat 12:00 Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Dostları Grubu Başkanı Alojz Peterle ve beraberindeki heyeti TBMM’de kabul etti.

Saat 12:00 PM üyeleri genel merkez binasının 4. katında toplanmaya başladı. Önder Sav da toplantı salonuna geldi.

Saat 14:55 CHP Basın Merkezi’nden PM’nin ertelendiği duyuruldu.

Saat 15:30 Genel Başkan Kılıçdaroğlu TBMM’den parti genel merkezine geldi

Saat 15:50 Yeni MYK listesi duyuruldu. Kılıçdaroğlu’nun saat 16.30’da basın toplantısı yapacağı duyuruldu.

Saat 16:00 Sav ve Hakkı Süha Okay, PM salonunda bir açıklama yaparak, 27-28 Kasım’da tüzük kurultayı kararı aldıklarını açıkladı.

Saat 17:00 CHP lideri basın toplantısı gerçekleştirerek yeni MYK’nın geçerli olduğunu bildirdi.

Saat 17:30 Kılıçdaroğlu partinin 12. katında yeni MYK üyeleri ile bir araya geldi.

Saat 18:50 Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer almayan eski Sav, yeni MYK’nın hukuki geçerliliği olmadığını söyledi.

Saat 20:00 Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK sona erdi.

Saat 20:30 Kılıçdaroğlu parti genel merkezinden ayrıldı.

Haberin Devamı