Gazete Vatan Logo

Adalet Bakanı Ceza infaz düzenlemesi müjdesini verdi! Yeni ceza infaz yasası ne zaman çıkacak?

Af Yasası Meclis'e geliyor mu? Adalet Bakanı Gül "Ceza infaz düzenlemesi yakın tarihte Meclis'e gelecek" dedi. Af yasası çıkacak mı, çıkmayacak mı? Af yasası 2. yargı paketi içerisinde yer alacak mı? konusu hala gizemini koruyor. Mahkum ve mahkum yakınları sabırsızla Meclis'ten gelecek haberi beklerken, Adalet Bakanı'nın Ceza infaz düzenlemesi müjdesini vermesi mahkumları yeniden umutlandırdı. Af konusunda son olarak, MHP lideri Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adalet Bakanı’na "altı suça asla indirim yapılmayacak" talimatının ardından kanun teklifini geri çekmiş, Erdoğan ise, ''Yargı paketi hazırlıklarını tamamladık, Meclis’e sunacağız'' dedi. Peki af yasası 2. yargı paketinde yer alacak mı? İşte Af yasası hakkında merak edilenler…

Adalet Bakanı Ceza infaz düzenlemesi müjdesini verdi! Yeni ceza infaz yasası ne zaman çıkacak?

Af yasası Türkiye’deki gündem maddelerinden biri olarak yerini koruyor. Birinci Yargı Paketi’nden umduğunu bulamayan mahkûm ve mahkûm yakınları gözlerini ikinci yargı paketine çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan infaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin TBMM gündemine getirileceğini açıklamıştı. Af yasası ile ilgili yapılan son açıklama da Adalet Bakanı Gül'den geldi. İşte af yasası son gelişmeler ve yapılan açıklamalar…

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz düzenlemesinin yakın zamanda Meclise geleceğini bildirdi. Gül, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin soru üzerine Gül, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Hablemitoğlu cinayetini, olayın yaşandığı tarihten itibaren sorguladığını belirtti."Gerçekten faili meçhul olarak, tüm yönleriyle araştırılıp sonuçlandırılmayan cinayetlerden biri." diyen Gül, toplum olarak cinayetin aydınlatılmasını istediklerini vurguladı. Bir şüphelinin Ukrayna'dan iadesi için talep yazısı yazıldığını ifade eden Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile, kendisinin de Ukrayna Adalet Bakanı ve Ukrayna Yargıtay Başsavcılığıyla görüştüğünü anımsattı.

Haberin Devamı

Uluslararası sözleşmeye göre Türk makamlarına iadenin yapılmasını talep ettiklerini belirten Gül, "Talebimizi yineledik. Konunun neticeye bağlanmasını, şüphelinin bağımsız yargının önüne çıkarılmasını ve olayın tüm yönleriyle ortaya çıkmasını hepimiz istiyoruz. Başta ailesinin ve Türk milletinin talebi, hukuk ve adaletin tecellisi için bu olayın aydınlatılmasıdır. Bu konuda her türlü talebimizi yineleyeceğiz. Bu konuda çabamızı hem devlet başkanları hem de bakanlar düzeyinde takip edeceğiz." diye konuştu.

İKİNCİ YARGI PAKETİ MECLİS'E NE ZAMAN GELECEK?

"İkinci yargı paketi Meclise ne zaman gelecek?" sorusu üzerine Gül, "Meclisin gündeminde olacak bir konu. 'Şu tarihte olur ya da şu şekilde olur.' dememiz, Meclisin saygınlığına, yasamanın asliliğine aykırı olur. Cumhurbaşkanımız da 'Birkaç hafta içinde neticeye kavuşur.' dedi. Umut ediyorum Meclisimiz, AK Parti Grubu öncülüğünde uzlaşıyla bu konudaki talepleri de yerine getirecektir." dedi.

Haberin Devamı

İnfaz düzenlemesine ilişkin soru üzerine Gül, "İnfaz düzenlemesi yakın zamanda Meclise gelecek. Uzun zamandır zaten çalışılıyor. Bu konuda son kararı elbette Meclis verecek. Grubumuzun sorduğu sorular ya da teknik hususlar var ama bu, siyaseten verilmesi gereken bir konu. Çünkü toplumu rahatsız etmemeniz lazım. Bu konuda beklentiyi de yine infaz hukuku, hakkaniyet, adalet çerçevesinde hazırlamak lazım. AK Parti Grubu da bunun üzerine çalışıyor." açıklamasını yaptı.

GÖZLER MECLİS’TE!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın infaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin birkaç hafta içinde TBMM gündemine getirileceğini açıklamasının ardından Adalet Bakanı Abdullah Gül'den de bir açıklama geldi. AK Parti Meclis grup yönetimi, önümüzdeki günlerde muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar kalem kalem yazıldı. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı: "Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar."

Haberin Devamı

Taslak metinde sayılan bu suçlar dışındaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamına alınacak. İnfaz düzenlemesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları kapsamayacak. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklu yargılananların tutukluluk hali devam edecek.

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar kalem kalem yazıldı. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı:

Terör suçları

örgütlü terör suçları,

kasten adam öldürme,

cinsel istismar,

kadına ve çocuğa şiddet,

soykırım suçları,

insanlığa karşı işlenen suçlar,

insan üzerinde deney suçu,

organ ve doku ticareti,

reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu,

devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya
devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs,

TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya

köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma,

zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme)

suçların tamamı her türlü eziyet, işkence,

Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve

Orman Kanunu'na aykırı suçlar."