'Adanalıyık Allah'ın Adamıyık' sözünün hikayesinin nereden geldiğini duyunca çok şaşıracaksınız! Efsane sözün kaynağı buradan geliyor

Adanalıyık Allah'ın Adamıyık" sözü, günümüzde de Adanalılar arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu söz, Adanalıların birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirirken, nereden geldiği ise merak konusu olmuştur. Peki, bu sözün ortaya çıkış hikayesi tam olarak nedir? İşte detaylar.
"Adanalıyık Allah'ın Adamıyık" sözü, günümüzde de Adanalılar arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Zamanla bu söz, "Adanalıyık Allah'ın Adamıyık" şeklinde halk arasında yayılmış ve Adanalılar için bir gurur kaynağı haline gelmiştir. Bu söz, sadece bir slogan olmakla kalmayıp, Adanalıların kimlik bilincini güçlendiririken sosyal medyanın da etkisiyle birçok kişi tarafından kullanılmaya da başlanmıştır. Peki, bu sözün kökeni tam olarak nereden geliyor? Allahın adamı ne demek? İşte detaylar...
Adanalıyık Allah'ın Adamıyık sözünün kökenleri, I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi'ne dayanıyor. Adanalı askerler, Çanakkale'de gösterdikleri olağanüstü kahramanlıkla tarihe geçerken özellikle Adanalı askerlerin Adana Bayırı'nda yaptıkları fedakârlıklar, düşman güçlerini hayrete düşürmüştür.
BİR EFSANENİN DOĞUŞU
"Adanalıyık Allah'ın Adamıyık" şeklinde halk arasında yayılmış ve Adanalılar için bir gurur kaynağı haline gelmiştir. Peki “Adanalıyık Allah’ın Adamıyık” sözü nereden geliyor? Adana Bayırı ve “Allah’ın Adamıyık” sözünün kısa hikayesi şöyle:
Rivayete göre, Adanalı askerler, Çanakkale'de düşman hatlarına yaptığı başarılı baskınlarla tanınıyordu. Bu başarıları sayesinde düşman askerleri arasında korku salmışlardı. Hatta bazı kaynaklara göre, düşman askerleri, Adanalıların bulunduğu bölgelere yaklaşmaktan çekinerek "Orası Tanrı'nın adamlarının olduğu yer, sakın yaklaşmayın!" şeklinde uyarılarda bulunmuşlardır.
Türk askeri Çanakkale'de dünya ecdadına diz çöktürürken tarihler 1915'i gösteriyordu. Yoğun çarpışmalarda düşman güçlerine kök söktüren Adanalılar birbirlerini tanımak ve en az zaiyatı verebilmek için kollarına ve siperlerine mavi bir bant takmışlardı. Adanalılar geceleri düşman siperlerine ani saldırılar düzenliyor ve geri çekiliyorlardı. Bu savaş taktiği neticesinde olası yaralı ve ölülerini kollarındaki bantlardan tanıyor ve kendi siperlerine götürüyorlardı. Çok büyük zaiyatlar veren, geceleri birileri ile savaşan ancak gündüz olduğunda hiç kimseyi göremeyen İngiliz ve Anzak güçleri büyük bir korkuya kapıldılar ve nihayetinde konu, İngiliz moral subayı olan Hristiyan din adamına intikal etti.
Moral subayı rahip konuyu dinleyince "Eğer anlattığınız gibi ise bunlar (Adanalılar) Tanrının adamları olmalı" diyerek doğa üstü güçlerle savaştıklarını ifade etti... O gün Çanakkale savaşlarında bir şehre verilebilecek en büyük unvan verilmişti.
O günden bu yana "Tanrının adamları" sözü günümüze "Adanalıyık Allah'ın adamıyık" olarak geldi ve halende böyle devam etmekte.” “Adana bayırı” Çanakkale'de il ismiyle anılan ilk ve tek yer olarak tarihe geçmiştir.
ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA MİRAS KALAN UNUTULMAZ SÖZ
"Adanalıyık Allah'ın Adamıyık" sözü, günümüzde de Adanalılar arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu söz, sadece bir slogan olmakla kalmayıp, Adanalıların kimlik bilincini güçlendiren, geçmişlerine bağlılıklarını ifade eden önemli bir sembol haline gelmiştir.
"Adanalıyık Allah'ın Adamıyık" sözü, Çanakkale Savaşı'nda Adanalı askerlerin gösterdiği kahramanlık ve fedakârlığın bir sonucu olarak ortaya çıkmış, zamanla efsaneleşmiş ve Adanalılar için bir kimlik ifadesi haline gelmiştir. Bu söz, sadece Adanalılar için değil, tüm Türk milleti için bir gurur kaynağı olmaya devam etmektedir.