Gazete Vatan Logo

Adanalı yönetmenin yazdığı film 87 ülkeden 827 filmin yarıştığı Gordion Arkeofilm Festivali’nde finale kaldı

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özge Deniz Özker’in üstlendiği ‘Heraion Teikhos’un Kadınları’ adlı belgesel, 87 ülkeden 827 filmin yarıştığı Gordion Arkeofilm Festivali’nde ‘profesyonel film’ kategorisinde finale kaldı.

Adanalı yönetmenin yazdığı film 87 ülkeden 827 filmin yarıştığı Gordion Arkeofilm Festivali’nde finale kaldı

Yönetmen ve senaristlerden oluşan ön jürideki Fuat Ovat, Kadir Uluç, Mahmut Yıldız ve Nurefşan Ünveren’in açıkladığı 10 film, 26–29 Eylül tarihleri arasında Ankara ve Polatlı’da izleyicilerle buluşacak.

Görüntü yönetmenliğini Kenan Özer’in yaptığı 59 dakikalık ‘Heraion Teikhos’un Kadınları’ belgesel filmi, daha önce de EurasiaDoc Belgesel Film Senaryo Atölyesine katılma hakkı kazanan altı yaratıcı belgesel film projesinden biri oldu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından de belgesel film yapım desteği aldı. Aynı belgesel, 9 – 13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 7. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Festivali’nde de gösterim seçkisine girmeyi başardı.

Gelişmelerin umut verici olduğunu vurgulayan Öğretim Görevlisi Dr. Özge Deniz Özker, her iki önemli gelişmeden çok mutlu olduğunu belirterek, bu yöndeki çalışmalarına aralıksız devam edeceğini söyledi.

Adanalı yönetmenin yazdığı film 87 ülkeden 827 filmin yarıştığı Gordion Arkeofilm Festivali’nde finale kaldı

PROF. DR. NEŞE ATİK ANLATIYOR

‘Heraion Teikhos’un Kadınları’nda kendisi de Trakyalı olan Öğretim Görevlisi Dr. Özge Deniz Özker’in anlatımlarının yanı sıra, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Karaevli Mahallesi’ndeki beş bin yıllık antik Heraion Teikhos (Hera’nın Şehri) kentinde kazı işçisi olarak çalışan sekiz kadın ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik’in anlatımlarıyla kazı alanında yapılan çalışmalara dair görüntüler yer alıyor.

Haberin Devamı

Arkeoloji ve bellek katmanları ilişkisine dair kültürel çalışmalardan ilham alarak tasarlanan ‘Heraion Teikhos’un Kadınları’ belgesel filmi, kişisel bellekten kolektif belleğe uzanan bir iz sürme hikâyesi olarak dikkat çekiyor. Yönetmen Özker’in, kişisel belleğinden yola çıkılan ve özyaşamöyküsel unsurlar barındıran belgesel filmde, beş bin yıllık antik Heraion Teikhos kentinde kazı işçisi olarak çalışan kadınların anlatımlarıyla onların hikâyeleri, Kazı Başkanı’nın aktardıkları üzerinden Traklar’ın hikâyesi ve yönetmenin özyaşamöyküsel hikâyesi iç içe geçiyor.

Adanalı yönetmenin yazdığı film 87 ülkeden 827 filmin yarıştığı Gordion Arkeofilm Festivali’nde finale kaldı

FİNALDE YARIŞACAK 10 FİLM

Gordion Vakfı tarafından düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara Kalkınma Ajansı ve Polatlı Belediyesi tarafından desteklenen festivalde ilk 10’a kalan filmler şöyle: 1 – Müzikli Bir Göç Masalı – Neslihan F. Semerci – Türkiye, 2 – The Time They Spent Here – Edward Owles – İngiltere, 3 – Ağacın Ruhu – Eren Aybars Arpacık – Türkiye, 4 – Symphony of The Knots - Hossein Ranjbar Shirazi – İran, 5 – Neonteikhos – Alkım Ün – Türkiye, 6 – Pail - Adel Mohammed Alhaimi – Yemen, 7 – Taşlarla Konuşan Adam – Bülent Boral –Türkiye, 8 – Nowruz - Erturan Najafi Gol – Azerbaycan, 9 – Heraion Teikhos’un Kadınları – Özge Deniz Özker –Türkiye, 10 – Nemrut ‘Aslanlı Horoskop’un Gizemi – Doğukan Hazar İskenderoğlu.

Haberin Devamı

Öte yandan, arkeoloji ve sinema tutkunlarını bir araya getirerek kültürel mirasın korunması ve tanıtılması konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan festivalin son değerlendirme jürisinde; Prof. Dr. Şule Atılgan, Derviş Zaim, Prof. Dr. Aslı Yağmurlu, Prof. Dr. Brian Rose, Doç. Dr. Mutlu Başkaya, Murat Özden Uluç ve Serdar Kılıç yer alacak.

Haberin Devamı