Adana, UNESCO yaratıcı şehirler ağı için harekete geçti! Kentin eşsiz lezzetleri dünyaya tanıtılacak

Adana’da UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı kapsamında 2025 yılı başvurusu için gerçekleştirilen lansmanda, kentin eşsiz lezzetleri ve gastronomik mirasının uluslararası düzeyde tanıtılması için atılacak adımlar ele alındı.
Adana’da UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı gastronomi alanında 2025 yılı başvurusunun lansmanı gerçekleştirildi.
Zirveye Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana AK Parti Milletvekili Faruk Aytek, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hamit Emrah Beriş, ATÜ Rektör Vekili Hüseyin Kelebek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Kalkınma Ajansı Kordinatörü Murat Torun, şehrin kaymakamları, ilçe belediye başkanları, oda başkanları ve basın mensupları katılım sağladı.
Adana Valisi Köşger, yaptığı konuşmada, şehrin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında dâhil olmasının büyük bir prestij ve ekonomik getiri sağlayacağını kaydetti.
2021 yılında başvuru yapıldığını hatırlatan Köşger, Adana'nın bu alanda daha önceden yer almayı hak ettiğini dile getirdi.
Medya Yenigün Gazetesi'nde yer alan habere göre, Köşger, “Gaziantep ve Hatay'la olan gastronomik benzerlikleri anlayabiliyoruz, ancak Afyon'dan önce bizim bu listeye girmemiz gerekiyordu." dedi.
Adana'nın gastronomik değerlerinin sadece kebaptan ibaret olmadığını, 500'den fazla lezzet çeşidine sahip bir mutfağa ev sahipliği yaptığını belirten Köşger, “Adana'ya lezzet için seyahat edenler olduğuna göre gastronomi doğru bir strateji. Burada yanan bir ateş var. Bunu harlandırmamız lazım. Bizim bunu canlandırmamız ve tanınmış hâle getirmemiz lazım. Adana'nın her şeyi var; denizi var, turizmi var. Ancak lezzetle yürümek, lezzet üzerinde yürümek aslında belki de bizim acımızdan bir şans. Yani turizm ve yazlık, plaj, deniz turizmi mevsimlik bir şey. Diğer turizmlerde de keza öyle. Ama lezzet gibi bir şey üzerinden yürürseniz bu 365 gün devam edecektir. Bunu çok önemsememiz ve üzerine gitmemiz gerekiyor” dedi.
Vali Köşger, Adana, Hatay, Antep, Maraş, Urfa ve Mersin'in dahil olduğu geniş bir gastronomi destinasyonu oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, “Bu bölgeyi kapsayan bir lezzet rotası oluşturarak turizmi daha da canlandırabiliriz. Turistler bir şehre sadece deniz ve tarih için gitmiyor, yeni lezzetleri tatmak, farklı mutfaklar deneyimlemek için de seyahat ediyorlar. Adana bu konuda lokomotif şehir olmalıdır.” İfadelerini kaydetti.
Adana'nın gastronomi alanında UNESCO listesine dahil olabilmesi için bütün tarafların bir araya gelmesi gerektiğini aktaran Köşger, “Bu sadece yerel yönetimlerin çabasıyla olacak bir iş değil. Ankara nezdinde Turizm Bakanlığı, siyasiler, akademisyenler, özel sektör ve sivil toplum örgütleri birlikte hareket etmelidir.” dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, Adana’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, eşsiz kültürel ve doğal güzellikleriyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli kentlerinden biri olduğunu belirterek, tarihî eserleri, zengin mutfağı, bereketli ovası, Toros Dağları’nın gölgesindeki konumu ve 400'ü aşkın endemik bitkisiyle benzersiz bir zenginliği barındırdığını kaydetti.
Şehrin yılın 300 günü güneş alan, sıcak ve misafirperver insanlarıyla her zaman yaşanacak ve keşfedilecek bir kent olduğunu dile getiren Başkan Karalar,
“Bu büyük mirası yaşatmak ve dünya çapında tanıtmak en büyük görevimizdir. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, Adana’nın tarihî dokusunu koruma ve restorasyon çalışmalarına büyük önem verdik.” dedi.
Adana’nın sahip olduğu değerleri turizmle buluşturmanın en önemli yollarından birinin gastronomi olduğunu vurgulayan Başkan Karalar, şunları kaydetti:
“Adana; tarih, ticaret ve sanayi kenti olmanın yanı sıra, aynı zamanda bir gastronomi kenti olmalıdır. Göreve gelir gelmez UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi dalında başvuru yapma çalışmalarına başladık. Ancak, ne yazık ki ilk başvurumuz Paris’te onaylanmadı. Bunun üzerine daha profesyonel bir ekip ile çalışarak başvuru sürecini yeniden ele aldık. Adana'nın gastronomi mirasını en iyi şekilde tanıtacak bir dosya hazırladık. Bu süreçte kamu ve özel sektör iş birliğiyle büyük bir gayret gösterdik. Adana’nın tüm bileşenleri bu sürece katkı sundu. Seyhan Belediye Başkanlığım döneminden bu yana, Adana'nın lezzetlerini Türkiye'nin dört bir yanında tanıtmak için büyük çaba sarf ettik. İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde tanıtım organizasyonları düzenledik. Kebabın yanı sıra Adana mutfağının tüm eşsiz tatlarını dünya ile buluşturmayı hedefledik.”