'UEFA'nın önyargısı var'
Spor Hukuku Uzmanı Avukat Emin Özkurt önemli açıklamalar yaptı.
Spor Hukuku Uzmanı Avukat Emin Özkurt 21-22 Mayıs tarihlerinde Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva'da yer alan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı Uluslararası Futbol Hukukçuları Derneği (AIAF) Kongresi öncesi DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. 2 gün sürecek olan bu kongrenin ana başlıkları ise FIFA'nın yeni futbolcu menajerliği düzenlemesi, FIFA'nın oyuncular üzerinde üçüncü şahıs mülkiyetine dair yeni düzenlemeleri ve UEFA'nın Mali Fair Play Talimatı olarak belirlendi.
Kongrenin Organizasyon Komitesi Başkanı olan Av. Emin Özkurt TFF'nin evsahipliği yapacağı konferansta moderatör olarak da görev yapacak.
Av. Emin Özkurt "Yarın TFF, Uluslararası Futbol Hukukçuları Derneği ve Özkurt Hukuk Bürosu olarak yerel ortak olarak bu kongrenin gerçekleşmesini temin ettik. Bu kongrede amacımız Türkiye'de futbolunda yaşanan sorunlara hukuki açıdan çözüm üretebilmek ve güncel genişlemelere yanıt verebilmek. Yarın düzenleyeceğimiz kongremizde 3 ana başlık olacak. Bunlardan ilki yeni değişen futbolcu menajerliği sistemi. 1 Nisan 2015'ten itibaren yeni düzenlemeye göre menajerlik de lisans sistemi kalktı. Bu karara göre herkes futbolcu menajeri olabilecek. Tabii belli kurallar çerçevesinde yapılacak. İşte bizde bu kuralların neler olduğunu anlatacağız. Bir diğer önemli konumuz Finansal Fair-Play. Bunun ne anlama geldiğini ve nasıl uygulandığı konusunda bilgiler vereceğiz. Ayrıca Avrupa dışı konfederasyonlarda bu kuralın nasıl işlediğine dahil konuları ele alacağız. Özellikle bu konu yani Mali Fair-Play konusu Türk futbolu için çok önemli sizlerde biliyorsunuz daha geçen hafta 6 takımımız lisans kriterlerini yerine getiremediği için TFF tarafından ek süre verilerek uyarıldı. Bu konular hakkında kulüplerimizin neler yapması gerektiğini konuşacağız. Son ana maddemiz ise, Fon denilen oyuncular üzerinde üçüncü şahıs mülkiyetine dair yeni düzenlemeleri ve FIFA'nın bunu artık yasaklaması hakkında konuşacağız. Bunun yerinde bir karar olup olmadığı ve bunun artıları ve eksilerini tartışacağız"
"TÜRK FUTBOLU ULUSLARARASI ARENADA HALA FUTBOLCULARA ÖDEMEDİĞİ PARALAR İLE ANILIYOR"
Av Emin Özkurt, Türk futbolunun adının hala Uluslararası futbol arenasında sorunlar ile anıldığını belirtirken şunları söyledi:
"Ne yazık ki Türk futbolu, Uluslararası arenada hala futbolculara ödemediği paralar ile anılıyor. Ayrıca UEFA'nın Mali Fair-play olayına da hala tam uyum sağlayamadık. Son olarak da dönem dönem ne yazık ki takımlarımızın adının şike ile yan yana getirilmesi söz konusu oluyor. Bizler zaten Uluslararası Futbol Hukukçuları Derneği (AIAF) Kongresi'ni hazırlarken en temel amacımızın, artık Türkiye'de ,Türk futbolunun bu tip problemli durumlar ile değil, spor hukukuna ve futbol hukukuna verdiği önem ile adının anılmasına gelen bir ülke haline yavaş yavaş başlasın diye yapılıyor. Bu tip organizasyonlar Türk futbolunun uluslararası arenada pozitif etki yapacağını düşünüyorum"
"UEFA'NIN NE YAZIK Kİ TÜRK TAKIMLARINA KARŞI BİRAZ OLUMSUZ ÖNYARGISI VAR"
UEFA'nın Mali Fair-Play çerçevesinde Türk takımlarına verilen cezaları ağır buluyor musunuz? sorusuna Av Özkurt "UEFA'nın ne yazık ki Türk takımlarına karşı biraz önyargısı var" şeklinde oldu. Emin Özkurt "Mali Fair-Play kuralları bakıldığında çok karışık ve detayı fazla olan kurallar bütünlüğü. Dolasıyla Türkiye'de bizim gördüğümüz bu konuyu anlayan ve kulüplerimizi bu konu hakkında yönlendirecek uzman eksikliği çok büyük. Bizler bu eksikliği gidermek içinde çalışıyoruz. Yarın da ilk günü olan kongremizi bu yüzden yapıyoruz ve tüm takımlarımızın yetkililerini davet ettik ve umarım kongreye katılım sağlarlar. Ama şöyle bir gerçekte var bizim takımlarımız ne yazık ki bu konuya gerektiği kadar önem vermemekle birlikte UEFA'da Türk takımlarına karşı bir önyargı da var. Bakıldığında bundan bir sene önce PSG ve Manchester City'nin finansal tabloları da çok iyi olmamasına rağmen bir uzlaşma antlaşması ile Avrupa Kupaları'nda mücadele etme hakkına sahip oldular. UEFA o takımlara böyle bir imkan sağladı. Oysa mali kriterlere göre her iki takımında Avrupa Kupaları'ndan men edilme ihtimalinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Yani böyle insiyatif kullanılan konularda UEFA'nın maalesef Türk takımlarına negatif yaklaştığını görmekteyiz. Ama bu negatif yaklaşımda da kendimizi sorgulamamız lazım sonuçta en çok davası olan kulüpler Türk takımları. Sonuçta bakıldığında futbolculara ödemesi gereken paraları ödemiyorlar. Bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor"
"BEŞİKTAŞ'IN UEFA İLE YAPTIĞI ANLAŞMA ÇOK SAĞLIKLI VE VERİMLİ DEĞİL"
Spor hukukçusu Av. Emin Özkurt geçen hafta Beşiktaş'ın UEFA ile yaptığı antlaşma ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Özkurt "En son Beşiktaş'ın UEFA ile yaptığı bir anlaşma var. O anlaşmayı da pozitif bir durummuş gibi görmemek lazım. Ne yazık ki Beşiktaş, UEFA ile yaptığı anlaşmayı çok kötü kurgulamış. Bundan dolayı da ciddi rekabet eksikliği yaşayacak. Önümüzde ki dönem Avrupa Kupaları'nda kadro kısıtlaması yüzünden ciddi sıkıntılar yaşayacak. Bizler Spor Hukukçusu olarak dışardan baktığımızda Beşiktaş yönetiminin niye böyle bir anlaşma yaptığını anlamadık. Bence UEFA ile yapılan bu anlaşma çok sağlıklı ve verimli bir anlaşma değil" değerlendirmesinde bulundu.
"RUSYA İLE BİRLİKTE FIFA'DA EN ÇOK DAVASI OLAN ÜLKE BİZİZ"
"Türk futbol takımları spor hukuku konusunda sürekli problem yaşamasının sebebi profesyonel hukukçular ile yeteri kadar çalışmaması mı ? " sorusuna Av Emin Özkurt "Maalesef takımlarımız bu konularda uzman görüşlerine çok dikkat etmiyorlar. Özellikle Mali Fair-Play kuralı sonrası spor hukukuna verilmesi gereken önemin 2 kat daha artması gerektiğini söyleyebilirim. Kulüplerimiz bu konuda zaten çok geç kaldı sonuçta Rusya ile FIFA'da en çok davası olan ülkeyiz. Bundan sonra bu durumu engellememiz lazım ve imajımızı düzeltmemiz lazım" dedi.