Sporun ve eğitimin iki büyük markası BJK Koleji’nde buluştu
BJK Koleji, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’yla aynı çatı altında birleşti.
BJK Koleji, Türkiye’de ilk kez “Kişiye Özgü Öğretim Modeli”ni uygulayan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’yla aynı çatı altında birleşti. BJK Koleji Kurucu Temsilcisi
Begüm Yücel, bu modeli kendi okullarında da uygulamaya başladıklarını belirtti
BJK Koleji Kurucu Temsilcisi Begüm Yücel’e BJK Koleji’ndeki yenilikleri, yeni uygulanan eğitim modellerini sorduk.
BJK Koleji’nde özellikle son iki yıldır birçok yenilik göze çarpıyor. Bu değişimi nasıl sağladınız?
BJK Koleji 1997 yılında kurulmuş olmasına rağmen köklerimiz 107 yıla dayanıyor. 107 yıllık bir geleneğimiz var. Bu gelenek 40 yıllık Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları tecrübesiyle birleşti ve kaçınılmaz sonuç olarak art arda başarılara imza atmaya başladık.
BJK Koleji’nde neler değişti? Yenilenen sadece okulun fiziksel yapısı mı? Yoksa yeni eğitim modelleri de uygulanıyor mu?
BJK Koleji Kampüsü’nün fiziksel donanımını, “Kişiye Özgü Öğretim Modeli”ne göre yeniledik. Sınıflarda farklı öğrenme stillerine sahip öğrenciler için bireysel, bütünsel, aktarıcı eşliğinde ya da grupla öğrenme gibi farklı öğrenme ortamları oluşturduk. BJK Koleji’nin bireysel farklılıklara göre düzenlenmiş sınıfları, seviye belirleme sınavları için özel çalışma programları, modern fen bilgisi ve matematik laboratuvarları, yenilenen açık yarı olimpik yüzme havuzu, sanat, müzik ve spor okulları ve Bilim Müzesi ile Beşiktaş ilçesinin en gözde okulu olacağına inanıyoruz.
Kişiye Özgü Öğretim Modeli BJK Koleji’nde
FİZİKSEL şartlarımızı tamamen yenilemiş olmamıza rağmen bizim için esas değişim eğitim anlayışımız ve eğitim metotlarımız. Türkiyede bir ilk olan ve sadece Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nda uygulanan “Kişiye Özgü Öğretim Modeli”ni BJK Koleji’nde de uygulamaya başladık. Her bir bireyin algılama düzeyi nasıl farklı ise o bireyin çeşitli öğretim metotlarına verdiği cevap da aynı şekilde farklıdır. Yani bazısı duyarak, bazısı okuyarak, bazısı görerek, bazısı yaparak, bazısı yaşayarak öğrenir. Biz bu yöntemde öğrencinin hangi öğretim metoduna daha yatkın olduğunu belirleyip bu yönde uygulama yapıyoruz.
BJK Koleji Bilim Müzesi’ni açtık
DİĞER bir yeniliğimiz ise bu sene açtığımız “BJK Koleji Bilim Müzesi”dir. Müze dediğimiz için belki farklı algılanıyor fakat 30’a yakın öğrenme istasyonuyla öğrencilerimiz deneyerek ve görerek öğreniyorlar. Biz buna “İnteraktif Öğrenme” diyoruz. Kısa bir zaman geçmiş olmasına rağmen okul dışından ziyaretçi sayımız 1000’i geçti. Doğru bir yatırım yaptığımız için mutluyuz.
BJK Koleji Bilim Müzesi’nde bilimi deneyerek ve keşfederek öğrenin!
Haziran 2009’da açılan BJK Koleji Bilim Müzesi ile 7’den 70’e herkesin bilimi sevmesi, merak eden, sorgulayan bir neslin yetişmesi hedefleniyor. Müzede özellikle 12 - 15 yaş grubuna, bilimin temel prensiplerini ya da teknolojik gelişmeleri göstermeyi ve bilim ve teknolojinin günlük yaşantı üzerindeki etkilerini keşfederek ve deneyerek anlamalarını sağlayacak öğrenme istasyonları,bu istasyonları destekleyen deney düzenekleri, interaktif kiosklar, çeşitli deneylerin yapılabildiği deney alanı ve video film gösterim odası bulunuyor. Müzede öğrencilere, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi birçok öğrencinin korkulu rüyası olan temel bilim derslerinde öğretilen teorilerin ve buluşların aslında o kadar da zor olmadığı anlatılıyor ve keşif metodu ile bu buluşların günlük hayatı nasıl kolaylaştırdığı öğretiliyor. BJK Koleji Bilim Müzesi, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık.
Kişiye Özgü Öğretim Modeli nasıl uygulanıyor?
Bu model üç adımdan oluşuyor:
1. ADIM:
Kişisel Öğrenme Stili Testi
“Nasıl Öğreniyorum?”
Öncelikle her sınıfta öğrencilerin öğrenme stilini belirlemek için “Kişisel Öğrenme Stili Testi” uygulanıyor. Sınıftaki öğrencilerin öğrenme stiline uygun olarak öğretmenler, görsel, işitsel ve kinestetik materyallerle sınıf içindeki farklı öğrenme ortamlarını kullanarak ders aktarımı yapıyorlar.
2. ADIM:
Akıllı Ölçme ve Öğrenme
Destek Sistemi-AKORD
“Neyi ne kadar öğrendim?”
AKORD Sistemi’nde derste öğrenilecek konuların akademik işleyiş sırası belirleniyor. Tanı testleri ile öğrencinin sınavda ne kadar yaptığı değil, hangi konuyu neden öğrenemediği tespit ediliyor. Aynı konularda problem yaşayan öğrenciler öğrenme gruplarında bir araya getirilerek iyileştirme etütleri yapılıyor.
3. ADIM:
BJK-Uğur TV
“Ne zaman ve nerede tekrar
yapabilirim?”
İnternetten kişiye özel yayın yapan BJK- Uğur TV ile öğrenciler, zamandan ve mekandan bağımsız olarak öğrenme eksikliği olduğu konuların anlatım videolarını izleyebiliyorlar ve o konulara ait testleri çözerek öğrendikleri konuları pekiştirebiliyorlar.
SBS’de bu yıl 3’üncü olduk
BJK Koleji’nin bu yılki SBS-ÖSS ve diğer akademik başarılarından bahseder misiniz?
Bu sene SBS’de ilçe 3’üncüsü olduk. Sınavlara hazırlık bizim için kolay bir süreçtir çünkü dünyanın en iyi sınava hazırlık yapan kurumlarından biri olan Özel Uğur Dershaneleri’yle aynı çatı altındayız. Sınava hazırlık konusunda onlardan büyük destek alıyoruz. ÖSS’de de % 100 yerleştirmeyle büyük bir başarıya imza attık. Lise öğrencilerimiz bu yıl “Bilim Olimpiyatları”nda dünya ikincisi oldular. Türkiye, ABD, Brezilya, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Romanya, Mali ve Nijerya’dan toplam 4143 projenin katıldığı “6’ncı İzmir Eğitim ve Bilim Olimpiyatı Proje Yarışması” nda BJK Koleji lise öğrencileri, günümüz Türkiye’sinde tüm sanatçıların ortak sorunu haline gelen korsancılığa, “Ses Sistemlerinde Akustik İmza Uygulaması” projesiyle çözüm bularak dünya ikincisi oldular. Bu aygıtla dinlenilen bir müziğin orijinal mi yoksa korsan olarak mı elde edildiği belirlenebiliyor.
Bir veli olarak çocuğumun eğitimi için neden Beşiktaş Koleji’ni tercih etmeliyim? Beşiktaş Koleji’ni diğer okullardan farklı kılan özellikleri neler?
Eğitim alanındaki bütün girişimlerimiz uluslararası boyuttadır. Amacımız Büyük Önder Atatürk’ün belirlediği gibi çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmaktır. Attığımız her adımı, yaptığımız her işi küresel boyutta düşünmemiz gerektiğinin bilincindeyiz.
BJK Koleji olarak biz;
* Öğrenmeyi ezberlemek yerine bir araştırma ve sorgulama sürecinin sonunda gerçekleştiren ve bu suretle bilgiyi hazmeden ve kendine mal eden,
* Önüne çıkan olgulara eleştirel düşünce yapısıyla yaklaşan ve bu yolla problemleri tarif edebilen,
* Bilgisini ve kendisini ulusal ve uluslararası düzeyde en iyi şekilde ifade edebilmek, dünyayla bütünleşebilmek için en az iki yabancı dili konuşabilen,
* Çağdaş teknolojileri takip edebilecek ve uygulayabilecek teknik altyapıya sahip,
* Kişisel ve bedensel gelişim için; en az bir enstrümanı çalabilen,
* Sporu bir yaşam felsefesi olarak benimsemiş,
* Sosyalleşmiş ve kazandırılan bütün bu özelliklerin doğal sonucu olarak ÖSS ve SBS başarılarıyla gurur duyabilen öğrenciler yetiştiriyoruz.
3. Anaokulumuz Emirgan’da
* Yeni anaokulu yatırımlarınızdan bahseder misiniz? BJK Koleji Anaokullarını diğer anaokullarından ayıran en belirgin özellikleri neler?
Levent ve Akatlar’dan sonra üçüncü anaokulumuzu Emirgan’da açtık. 2010 yılında da Avrupa Konutları TEM’de hizmet vereceğiz. 3-6 yaş grubu öğrencilerimiz tam gün, yarım gün veya oyun gruplarında “Sportif Beceri ve Koordinasyon” (SBK) eğitimiyle sporu bir kültür olarak öğreniyorlar. Böylece özgüven, liderlik ve karar verme gibi sosyal becerilerini geliştirme fırsatı yakalıyorlar. SBK ile hız, denge, esneklik ve koordinasyon gibi motor becerileri ölçümlenen çocukların hangi sportif branşa uygun oldukları saptanıyor. Yoğun İngilizce programlarıyla çocuklar, İngilizceyi Türk ve yabancı öğretmenleri eşliğinde şarkılarla ve oyunlarla yaşayarak öğreniyorlar.