Şike Davası'nda beraat müjdesi
"Futbolda şike" davasında savcılık, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, "suç örgütü kurmak" ve "şike" suçlarından beraati istendi.
05.10.2015 - 10:31 | | ELİF ALTIN / İSTİHBARAT
31 sanığın yargılandığı davanın dün yapılan 6. duruşmasında savcı mütaalasını açıkladı. 7 sayfalık mütaalada savcı, F.Bahçe Başkanı Yıldırım ve diğer tüm sanıkların ‘örgüt ve şike’ suçlarından beraatlerini talep etti. Kritik karar cuma günü açıklanacak
FUTBOLDA şike iddialarına ilişkin aralarında F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşmasında savcı mütaalasını açıkladı. 7 sayfalık mütaalada Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun, Yıldırım ve tüm sanıkların ‘örgüt ve şike’ suçlarından beraatlerini talep etti.
DURUŞMA savcısı Abdullah Mirza Coşkun 7 sayfalık mütaalasında, haklarında yeniden yargılama kararı verilen sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Selim Kımıl hakkında ‘suç örgütüne üye olmak ve şike’ suçundan haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.
SADECE İKİ İSME DAVA!
SAVCI Coşkun, “Suç örgütüne üye olmak, teşvik primi, şikeye teşebbüs, ve şike” gibi değişik suçlardan yargılanan sanıklar Hakan Karaahmet, Ömer Ülkü, Bülent Uygun, Mecnun Odyakmaz, Evren Kımıl, Serdal Adalı, Tayfur Havutcu, Adburrahman Yakut, Erden Konyer, Cemil Turan, İbrahim İşcen, Alaeddin Yıldırım, Gökçek Vederson, Korcan Çelikay, İlhan Çelikay ve Mehmet Yıldız, İskender Anlı, Ümit Karan, Ali Kıratlı , İbrahim Akın, Tamer Yelkovan, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Sami Dinç, Yusuf Turanlı’nın da beraatlerine karar verilmesini talep etti.
SORUŞTURMA kapsamında tüm şüphelilerin ‘suç örgütü kurma’ suçundan dinlendiğini, oysa iddianamede yalnızca Olgun Peker ve Aziz Yıldırım hakkında ‘suç örgütü kurma’ davası açıldığına dikkat çekildi. Olgun Peker ve Aziz Yıldırım haricinde dinlenen şüpheliler hakkında ise ‘suç örgütü kurma’ suçundan takipsizlik kararı verilerek dosyalarının kapatılmadığı anlatıldı. Mahkeme kararını açıklamak üzere duruşmayı 9 Ekim tarihine erteledi.
Bugünlere nasıl gelindi?
3 Temmuz 2011’de başlayan soruşturma sonrasında şike iddiaları üzerine dava açılmıştı. Dava sürecinde 1 yıl cezaevinde kalan F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, ’şike yapmak ve örgüt kurmak’ suçundan 6 yıl 3 ay ceza almıştı. Cezanın onanmasının ardından Yıldırım ile birlikte 6 sanık 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan değişikliği gerekçe gösterip yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesini talep etmişti.
Peker-Kımıl’a ceza istendi
SAVCININ hazırladığı mütaalada, Olgun Peker ve Selim Kımıl’ın hakkında, Mustafa Cici’ye karşı işlemiş olduğu ‘tehdit, sahte resmi belge temini ve kullanma’ suçlarından daha önce 2 yıldan 6 yıla kadar verilen önceki hapsin onanmasını istedi.
‘Karar hakimin’
3 Temmuz sürecinde F.Bahçe başkanvekili olan Nihat Özdemir dünkü gelişmelerin ardından konuştu. Özdemir, “Savcı beraat istedi. Karar cuma günü. Karar çıkmadan konuşmak doğru değil. Netice olarak kararı savcı değil hakim verir. Savcı teklif etti, hakim 9 Ekim’de kararı verecek” dedi.
Bırakacak mı?
TARAFTARLAR, “Davanın sonucu ne olursa olsun görevi bırakacağım” diyen Aziz Yıldırım’ın geleceğini merak ediyor. Kulislerde Aziz Yıldırım’ın ‘Bırakıyorum’ demesi durumunda Ali Koç’un başkan olacağı konuşuluyor.
UEFA’ya tazminat!
F.BAHÇE’NİN, cuma günü beraat kararı çıkması halinde kendilerine Avrupa kupalarından men cezası veren UEFA’ya yüklü bir tazminat davası açacağı öğrenildi.
‘Şiddet yasası o dönemde yoktu’
Savcı, soruşturmasının başladığı tarihin sporda şiddet yasasından önce olduğuna vurgu yaptı
SAVCI Abdullah Mirza Coşkun, mahkemeye sunduğu mütalaasında şike soruşturmasının başladığı tarihin 2 Aralık 2010 olduğu ancak 6222 sayılı Sporda Şiddet Kanunu’nun o dönem yürürlükte olmadığı belirtildi. Sporda şiddet kanununun 14 Nisan 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği, dolayısıyla önceki süreçte suç ve cezada kanunilik prensibi gereği şike ve teşvik primi suçlarından bahsetmenin mümkün olmadığı ifade edildi.
MÜTALAADA şike ve teşvik primi suç tanımlanması ile alınmış herhangi bir mahkeme kararının da bulunmadığı, dinlemelerle elde edilen bulguların şike ve teşvik primi suçlarında kullanılamayacağı ortaya çıkmaktadır ifadeleri kullanıldı.
Bayraktar: Bu mütalaa tarihi bir belgedir
F.BAHÇE Başkanı Aziz Yıldırım’ın avukatlarından Köksal Bayraktar, savcı Abdullah Mirza Coşkun’un mütalaasının tarihi bir belge niteliğinde olduğunu söyledi:
“SAVCI Abdullah Mirza Coşkun “Bir suçtan dolayı soruşturma açılabilmesi için bir eylemden dolayı o eylemin, mutlaka suç olarak kanunda belirtilmesi lazımdır. Bu örgütün işleyeceği ana suç eğer katalog suçlar içinde yoksa örgüt olsun olmasın dinleyemezsiniz” diyor. Ve dolayısıyla kanuna aykırı delili bu şekilde ortaya koyuyor.
BU mütalaa tarihi bir belgedir. Ayın 9’unda bu kararla taçlanırsa tabi ki F.Bahçe için bu bir bayram olacaktır.”
Şen: Sonuçtan umutluyuz
İLHAN Ekşioğlu’nun avukatı Ersan Şen, yeniden yargılama davasında Savcı Abdullah Mirza Coşkun’un esas hakkındaki mütalaasının, kendilerinin bu davanın başından beri söylediği şeylerin bir tespiti olduğunu ifade etti:
“MAHKEME kararını verecek ama hukuka aykırılıklarla ilgili tespitleri Sayın Savcı da işaret ederek ortaya koymuştur. Bu aşamadan sonra biz cuma çıkacak kararı bekleyeceğiz. Açıkçası çıkacak sonuçtan son derece umutluyuz.”
Haberin Devamı