Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, İdari ve Mali Genel Kurul'da stad hakkında müjdeyi verdi. Orman, sermaye artırımı ile ilgili yaptığı açıklamalar sırasında ezeli rakiplerine de göndermede bulundu. İşte Fikret Orman'ın o açıklamaları:
Fikret Orman, BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi’nde gerçekleştirilen kulübün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde futbol takımının oyunculara 60 milyon liranın üzerinde borcunun bulunduğunu hatırlatarak, ”Bir iki sezon öncesinden gelen borçlardı. Yeni iktidara gelmiştik. Fink diye eski oyuncumuz vardı, Samsunspor’da oynuyordu. Onun borcu dahil olmak üzere, tüm eski hesapları ödedik. 45 milyon liranın üzerinde eski sporcularımıza borç ödemesi yaptık. 15 milyon lira civarında da ödememiz var, yapılandırdık, ödüyoruz. Bu sezon sonuna kadar da geçmişe ait borç olmayacaktır. Beşiktaş’ın şu an futbolcularına prim, maaş hiçbir borcu yok. Buna basketbol ve voleybol da dahildir, hiçbir oyuncumuza borcumuz yoktur” ifadelerini kullandı.
Bobo, Nihat Kahveci ve Hakan Arıkan gibi eski futbolculara 2 sezon önceki borçlarını ödediklerini kaydeden başkan Orman, şöyle konuştu:
”Nihat Kahveci’nin Beşiktaş Kulübü’nden alacağı 5 milyon liraydı. Faiz, artı avukatlık masrafları olmak üzere bizden 6.9 milyon lira istedi. 6.7 milyon lirasını ödedik, 200 bin lirası kaldı, onu da gelecek hafta ödeyeceğiz. Beşiktaş üzerinden kimse ajitasyon yapmasın, herkes her şeyi gerçekleriyle bilsin. Kimler fedakarlık yaptıysa onu da söylüyoruz. Gerçekler neyse tüm genel kuru bilsin.”
”21.4 MİLYON LİRA BONSERVİS ÜCRETİ ÖDEDİK”
Göreve geldiklerinden itibaren, geçmiş döneme ait 21.4 milyon lira bonservis bedeli ödediklerini aktaran Fikret Orman, şöyle devam etti:
”Menajerlere de 3.9 milyon lira ödedik. Tabata’dan kalan parayı biz ödedik. Zapotocny, Mustafa Pektemek, Ersan Adem Gülüm’ün bonservislerini biz ödedik. ’Neden bonservisi yüksek transferler yapılmıyor? deniyor. Öncelikle imzasını attığımız, borçlu olduğumuz hedefleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Öncelikle geçmiş borçları ödeyip itibarımızı kurtarmaya çalıştık. 2004-2005 senesinden amatör şubelere 3.3 milyon lira ödedik. 2.8 milyon lirası kalmıştır, sezon sonuna kadar ödeyeceğiz. Artık bu sezon sonundan itibaren Beşiktaş’ın geçmişle alakalı hiçbir borcu kalmayacaktır.”
Fikret Orman, yönetime 11 ay önce geldiklerini hatırlatarak, ”Hesap sorma ve verme yeri Beşiktaş Genel Kurulu’dur. Bugün size seçildiğimde söz verdiğim gibi hiçbir yalan, kayırma, yönlendirme, yanlışın içinde bulunmayacağımızı tekrar söylüyorum. Bu şekilde devam edeceğiz” diye konuştu.
Toplantıya gelirken kimseyi örgütlemediklerini belirten başkan Orman, ”Ben ve arkadaşlarım, bundan sonra konuşacaklara ’Bizim lehimize konuşun’ demedik. Toplantılar önceden maç günü veya öncesine konurdu, maç etkilenmesin diye, böyle oyunların içine hiçbir şekilde girmedik, girmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Zorlu geçen 11 ayda kendisiyle beraber çalışan yönetim kurulu arkadaşları ve kulüp çalışanlarına teşekkür eden Fikret Orman, ”Camia olarak büyük bir umutsuzluğun içinde olduğumuz, ’Lige başlayabilir miyiz, lisansları alabilir miyiz?’ endişesi olan bir dönemde iktidara geldik. Tüm gelirler, yayın, stat, reklam gelirleri imzalanmış ve kullanılmış haldeydi. Öncelikle birlik ve beraberliği, sadece lafta değil, kimsenin tenkit yapmaması üzerine değil, gerçekten Beşiktaş ruhu üzerinde birleşeceğimiz bir platforma taşımak istedik. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu camiayı dedikodulardan arındırarak bir hedefe kitlemenin tekrar yapılanma sürecini başlattık” şeklinde konuştu.
Fikret Orman, görevi aldıklarında önlerine birçok davanın da çıktığını anlatarak, hukuki uyuşmazlıklara 25 milyon liranın üzerinde ödeme yaptıklarını, icra dosyaları için de 8 milyon lira verdiklerini kaydetti.
Kendileri için önemli olanın Beşiktaş’ın itibarı olduğunu söyleyen başkan Orman, Beşiktaş’ın bundan sonra yükümlülüklerini yerine getiren ve yerine getirmeyeceği yükümlülüklerin altına imza atmayan bir kulüp olacağını belirtti.
”KANDIRMACANIN İÇİNDE OLMADIK”
Başkan Orman, borsada sermaye artırımına gideceklerini ifade ederek, ”Kandırmacanın içinde olmadık, sermaye artırımına gitmek istedik. Rakiplerimiz gibi olmadı bu artırım. Sermaye artırımı kararı verdik, Mart sonu itibariyle gerçekleşecek. Buradan gelecek kaynaklarla da borçlarımızı kapatacağız. Bunlar transferlere veya yönetimin popülaritesini artıracak şeylere değil, gerçekten yatırımlara harcanacaktır” diye konuştu.
”Lisans almakta sıkıntılarımız var” diyen Orman, bu konuda büyük yol kat ettiklerini, önümüzdeki sezon bir sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi,
Orman, bu sezon UEFA Avrupa Ligi’ne katılamamalarıyla ilgili olarak da, ”Geçen sene lisans alınmıştır. Avrupa kupalarına katılamama nedeni, gerçeğe aykırı beyandan dolayıdır” şeklinde konuştu.
Konuşmasında BJK Fulya Projesi’ne de değinen Fikret Orman, ”Fulya önümüze geldiği zaman genel kurul üyelerini uyarmıştım. Yüzde 74’lük bir paylaşımdan bahsediliyordu. Gerçeği şu; Beşiktaş emsal değerlerine göre yüzde 40.71, müteahhit ise yüzde 59.29’unu almıştır. Bodrumlarda yüzde 80.40 Beşiktaş, yüzde 19.60 müteahhit, iskan edilen alanlarda yüzde 53 Beşiktaş, yüzde 47 müteahhit almıştır. Yani bize sunulduğu gibi yüzde 74’lük değil, 50-50 bir anlaşma olmuştur” ifadelerini kullandı.
Fulya’da planlamanın iyi yapılmaması ve hatalar nedeniyle maddi kayıplar oluştuğunu aktaran başkan Orman, şöyle devam etti:
”20 milyon doların üzerinde kira kaybımız olmuştur. Benzin istasyonunun içindeki yakıt depoları yüzünden, kiracımız olan Acıbadem Hastanesi sorun yaşamıştır. Bütün kaybı Beşiktaş ödemiştir. Acıbadem ilk kirasını geçen Kasım ayında ödemiştir. Bunu çözmek için benzin istasyonunun kirası 10 sene uzatılmış. Ayda 8 bin 500 dolar ödeyen istasyonun, 2014’e kadar sözleşmesi uzatılmıştır. Onlar da benzin firmasıyla anlaşarak 13 milyon dolar almışlardır. Bizim 130 senelik kiramızı bir sözleşme uzatmayla almışlardır. Beşiktaş’ın son 4 senedeki kaybı 20 milyon dolardır. Şimdi işler rayına oturmuştur. Şu anda senelik 12.5 milyon dolar kira getirecektir.”
BASKETBOL VE KARTAL YUVALARI
Basketbolda uzun vadeli stratejiler yapılması gerektiğini vurgulayan başkan Orman, ”Gelir kalemleri çok azdı. Gerekli ilgiyi gösteremiyoruz. Artık ’Beşiktaş Basketbol Yatırımları AŞ’ kurulmalı ve özerk olmalı. Biz de bütün yardımı yapacağız. Bu mevcut sistemle basketbolun iyi gittiğini düşünmüyorum” dedi.
Fikret Orman, Kartal Yuvası mağazalarının sayısının 27 olduğunu, 13 tane daha yeni mağaza açmayı planladıklarını kaydetti.
Mağazaların cirolarının düşük olduğunu anlatan Orman, ”Bütçemizi 30 milyon liraya çıkardık. Rakiplerimiz ise bizim iki mislimiz civarında. Rakipleri yakalamak için daha gayretli olmalıyız. Yakında Bağdat Caddesi’nde, Bursa’da, Samsun’da mağaza açacağız, çeşitli projelerimiz var” ifadelerini kullandı.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, kulüp yönetimi olarak şeffaf olduklarını söyledi.
Orman, BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi’nde gerçekleştirilen Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı, bir saate yakın süren konuşmasında, yönetim olarak geliştirdikleri projelerle ilgili bilgiler verdi.
Fikret Orman, yönetim kurulu olarak uyumlu bir çalışma içinde olduklarını belirterek, ”Her işin arasında yanlış anlamalar olur ama bizim birbirimize inancımız tamdır. Onlarla, Beşiktaş başkanı olarak gurur duyuyorum. Cansiparane çalışmaktadırlar. Kulüp personeli de öyle” dedi.
”Biz hak nedir biliriz. Hak yeme nedir biliriz” ifadesini kullanan başkan Orman, ”Ben Beşiktaş’ın hakkını kimseye yedirmem. Benim arkadaşlarım da yedirmez. Bizde başkan dedi diye olan bir şey yoktur. Her şey tartışılır. Hatta çoğu konuda arkadaşlarım daha yetkilidir. Benim bilip de ikinci başkanımın bilmediği bir şey yoktur. Evet biz şeffaf, adil, Beşiktaş menfaatleri için çalışan yönetim kuruluyuz” diye konuştu.
STAT PROJESİNİ TANITTI
Fikret Orman, toplantıda, sezon sonunda yıkılıp yeniden yapılması planlanan 40 bin kişi kapasiteli stadın projesini tanıttı. Stat projesinin süreci ile ilgili bilgiler aktaran Orman, şunları söyledi:
”Altı senedir stat konusu konuşuluyor. Süleyman (Seba) ağabeyden bu yana, Serdar Bilgili döneminde Akatlar Spor Kompleksi Beşiktaş’a kazandırılmıştır. Fulya’nın izni alınmıştır. O günden bu güne Beşiktaş’ta tesis anlamında çakılmış bir çivi yoktur. Beşiktaşlı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Desteği olmasaydı bu projeler buralara gelmezdi. Gençlik ve Spor Bakanımız, giden Kültür Bakanımız da gelen Kültür Bakanımız da, Belediye Başkanımız, hepsi büyük destekler verdi. Allah razı olsun. İnönü Stadı, 1939 senesinde temeli atılmış ve 1947 senesinde açılışı yapılmış bir stat. O günün şartlarına göre yapılmış bir stat. Ancak, artık bugünün ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Bu statta kimseye bir hizmet veremiyoruz.”
Göreve geldikleri dönemde BJK İnönü Stadı’nın hiçbir planının olmadığını kaydeden siyah-beyazlı kulübün başkanı, ”Tekrar girişimlere başladık. Ana hedefler koyduk. Halkın hoşuna gitmeyecek bir proje olmasını istemedik. Tarihi dokuyu hissettirecek şekilde stat projesi oluşturduk. Birçok stat gezdik, birçok stadı inceledik. Artık stadın bir imar planı var. Bundan sonraki sürecine başlıyoruz. Nisan ayının ortaları ve sonlarına doğru iç sahalarla başlayacağız. Çevresini koruma altına almamız lazım. Sekiz metre aşağı ineceğiz. Su seviyesinin altında inşaat yapacağız. Zor bir imalattır ama yaparız” diye konuştu.
"STADI BİZ YAPACAĞIZ"
Fikret Orman, yeni stadı Beşiktaş İnşaat AŞ’nin yapacağını dile getirdi. Yeni stadı ucuza mal edeceklerini kaydeden başkan Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Taşın altına elimizi koyacağız. Stadı biz yapacağız. Söylenildiği gibi 150 milyon dolarlara çıkmayacak. Bir ihale komisyonu kuruyoruz. İhale sürecini BJK TV’den herkes görecek. Hiçbir şaibeye yol açmadan, şeffaf bir şekilde yapacağız. En kolayı birisine vererek komple yapmaktı. ’Beşiktaş’ı yönetenler risk almalıdır’ dedim, yönetimdeki arkadaşlar buna destek verdi. Ligin bitimiyle beraber ilk etapta yeni açık tribünün yıkımıyla başlayacağız. Bu stat önemli bir stat. Hepimizin çocukluğu, gençliği var burada. Tüm Türkiye’ye ait bir stat. Stada yakışır bir şekilde vedalaşmak istedik. Veda konserleri yapıyoruz. 25 adet konser yapacağız. Tüm İstanbul halkına yakışır şekilde veda edeceğiz.”
Amaçlarının bir sezon dışarda oynamak olduğunu kaydeden siyah-beyazlı kulübün başkanı Orman, konuşmasına şöyle devam etti:
”Onun için erken başlayıp, 2013-14 sezonu bittikten sonra, 2014 Ekim ayı gibi stadımızda başlamayı ön görüyoruz. Stadımız 23 metre geriye çekilmiştir. Stadımızın üç tarafı locadan oluşacak. Biz Beşiktaşız. Bizi biz yapan coşkumuz. Sosyete takımı değiliz. Bir tarafımızı eskiden olduğu gibi sadece coşkulu taraftarlara bıraktık. Oraya loca yapmadık. Diğer taraflarda ise localar yaptık. 144 adet loca var. 8 bin 123 metrekare civarında da VIP salonları, catering salonları ve restoranlar olacak. Yeni açık tribününden çatı örtüsü yaklaşık 10 ila 18 metre aşağı inecektir. Yeni açık tribünden 3,5-4 metre daha aşağıda olacaktır. Çatı örtüsü de çelik üzerine değil, çelik halatlar üzerine olan bir yapıdır. Biraz pahalı olacaktır ama Beşiktaş’a yakışan budur. 600 arabalık otopark olacaktır. Tarihi duvar korunmaktadır. İçerisinde çok önemli restorantlar olacak. Müthiş Kartal Yuvası ve inanılmaz bir müze yapacağız. Görüntüsü hem modern olacak, hem de eski dokusunu koruyan bir yapı olacak.”
Beşiktaş’ın kaybedecek zamanı olmadığını kaydeden Fikret Orman, ”Rakiplerimiz stat gelirleri bakımından bizden 40-45 milyon dolar daha fazla gelir elde etmektedir. Kimse merak etmesin stadımız tıka basa dolar. Beşiktaş taraftarı cefakar ve vefakardır. Netice itibariyle şehre güvendiğimiz bir proje yaptık. Bunu tek başıma yapmadım. Bütün yönetici arkadaşlarım var. Haklarını helal etsinler” ifadelerini kullandı.
”1903 KART” PROJESİ
Fikret Orman, yeni bir proje hazırladıklarını ve Taraftar Kart ile camiada iletişimi daha da artıracaklarını dile getirdi. Projenin adının ”Kart 1903” olduğunu anlatan Fikret Orman, ”Beşiktaş’ın taraftarlarıyla alakalı iletişimi yok. Bu genel kurul için de geçerli. Bunları sağlamamız lazım. Kim taraftarımız bilmek istiyoruz” diyerek bu konuyla ilgili şöyle konuştu:
”Onlarla yakın temas istiyoruz. Gelir getirmekten daha fazla iletişimi planlıyoruz. Hangi ilde ne kadar taraftarımız var, ilişkiler nedir, onları bilmek istiyoruz. Üç karttan oluşacak. Çocuklar için olan kart, bir yaşından itibaren verilebilecek. Beyaz kartımızın yanı sıra VIP siyah kartımız var. Kart 1903 sayesinde herkesle temasta olacak bir yapı kurmak istiyoruz. Yeni statla beraber kartı olmayana bilet satmayacağız. Bilet alan, kombine kart alan, Kartal Yuvaları’ndan alışveriş yaparak primlerini yükselen kişileri ödüllendireceğiz. Beşiktaş’la teması olanın önceliği olacak. Çekilişte bulunacağız. Kamplara götüreceğiz. Takımla birlikte yemekler olacak. Gerekirse başkanla ayda bir yemek yenilecek. Bu insanlar arasında organizasyonlar yapacağz. İyiyi öne çıkaracağız.”
Kartın her yıl yenilenebilir olacağını vurgulayan siyah-beyazlı kulübün başkanı, ”İlk kart Veda ile çıkacak. İnönü Stadı’na veda ederken onla çıkacağız. Bu kartın sadece Beşiktaş’ta değil, her yerde kullanılmasına dikkat ediyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Toplu taşımada İstanbul Kart ile konuşuyoruz. Metrolara binerken bunu kullanabilen, uçaklara binerken bonus kazanmayı sağlamaya çalışıyoruz. İDO, Avea, akaryakıt ve özellikle yerel gıda sektörlerinde kullanmayı planlıyoruz. Hem bonus biriktirebilecekler hem de Beşiktaş’ta ürün almak için kullanabilecekler” diye konuştu.
”110. YILI BEŞİKTAŞ ÇARŞI’DA KUTLAYACAĞIZ”
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, bu yıl kulübün 110. kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını vurgulayarak, ”Bununla alakalı Kartal Yuvaları’nda yeni ürünler yapacağız. 110. Yıl Balosu düşündük ama halkın takımıyız diye övünüyoruz. Belediye başkanımızdan yardım istedik. Balomuzu değil de kutlamamızı Beşiktaş Çarşı Meydan’da yapacağız. Herkesin katılımıyla, futbolcuların katılımıyla 110. yılımızda 19.03’te kutlayacağız” dedi.
"AKADEMİ KURACAĞIZ"
Başkan olarak bir akademi hedefinin olduğunu ve bunu oluşturmak için hazırlık yaptıklarını aktaran Orman, şöyle devam etti:
”Beş branşta oluşan akademi kuracağız. Dört sene içinde bin öğrenciye ulaşacak. Spor bölümleri fakültesi, antrenörlük eğitim bölümü, spor sağlık ve spor yöneticiliği, beden eğitimi öğretmenliği olacak. Bu sene öğrenci almaya başlayacak. Bir üniversite ile anlaşma aşamasındayız. Hem sporcularımıza hem ülkemize hizmet edecek bir kompleks yapıyoruz. Sonuna geldik. Ümraniye’ye benzer yapı kuruyoruz. İki basketbol salonu olacak. Bütün amatör branşlarımız hem sporlarını yapabilecekler hem de tedavilerini olacaklar. Sadece futbola yönelik değil basketbola yönelik de olacak. Yakın zamanda resmi açıklamayı yapacağız.”
Fulya’da henüz gerçekleştirilmeyen Şan Ökten Tesisleri’nin herkesin yarası olduğunu belirten Fikret Orman, bu projeyi de gerçekleştireceklerini ifade etti.
Mali sıkıntılar döneminde büyük yatırımlara giremediklerine dikkati çeken Orman, ”Bu konuda projeyi biraz daha değiştirmek istedim. Yine burada Beşiktaş’a yakışan, hoş bir Şan Ökten Tesisleri yapacağız. Fakat Beşiktaş altyapısı Fulya’dan çıkacak. Fulya’da yapacağımız bütün yatırımlar geçici olacaktır, Şan Ökten Tesisleri hariç” dedi.
Düzce’de de bir spor köyü planladıklarını kaydeden başkan Orman, bu tesiste bütün sporcuların kamp yapabileceğini, aynı zamanda turizm açısından bütün Beşiktaşlılar’ın buradan yararlanabileceğini dile getirdi.
"10 TANE OKUL YAPTIRACAĞIZ"
Fikret Orman, gerçekleştirecekleri projelerden birinin de camianın önde gelenlerinin ve Beşiktaş isminin yer alacağı okullar yapmak olduğunu ve bunun ilkine kendisinin öncelik yapacağını ifade etti.
Beşiktaş’ın her toplumsal olaya duyarlı olduğunu anlatan Orman, şöyle konuştu: ”Ülkemizde barış süreci yaşanıyor. Bizim de kulüp olarak katkıda bulunmamız lazım. Proje geliştirdik. Üç yıl içerisinde 10’a yakın okul yapacağız. Bunları Beşiktaş Kulübü yapmayacak. Örneğin ’Beşiktaş İlköğretim Okulu Fikret Orman Okulu’ diye, yatırımcıların da isminin yaşatılacağı bir sistem kurmaya çalışıyoruz. Toplu olarak yatırım yapacağız. Maliyetleri makul seviyede olacak. 900 bin lira ile 1 milyon lira olacaktır. İlkini ben yapacağım. Beşiktaşlı iş adamlarımızla konuşacağız. Hem kendi isminin hem de ailesinin isminin yaşatılmasını istiyorsa, Beşiktaş bu hareketle beraber 50-100 yatırımcı bulur. İnşallah her şeyde olduğu gibi Beşiktaş burada da öncü olur.”
STAT KEŞİF BEDELİ 95 MİLYON DOLAR
BJK İnşaat ve Ticaret AŞ Genel Müdürü İhsan Coşkun, BJK İnönü Stadı’nın yerine yapılacak 40 bin kişi kapasiteli yeni stadın tahmini keşif bedelinin, 95 milyon dolar olduğunu ve Ekim 2014’te hizmete açılmasının planlandığını söyledi.
İhsan Coşkun, yeni stat projesiyle ilgili siyah-beyazlı kulübün internet sitesinde yer alan açıklamasında, şunları kaydetti:
”Nisan ayı sonunda inşaat, iksa imalatları ile başlayacaktır. Haziran ayı başında yeni açık tribünün, Ağustos ayı başında da diğer yerlerin yıkımına başlanacaktır. İksa işlerine paralel olarak hafriyat, temel inşaatları, altyapı ve diğer inşaat işlerine başlanacaktır. Stadın tüm işleri BJK İnşaat ve Ticaret AŞ tarafından yaptırılacaktır. Tahmini keşif bedeli 95 milyon dolar olup, Ekim 2014 tarihinde stadyumun hizmete açılması planlanmaktadır.”
BJK İnönü Stadı’na ait 1/1000’lik ve 1/5000’lik planların ilgili bakanlık tarafından onaylandığını anlatan Coşkun, ”Stadyuma ait mimari avan projeler hazırlandı. Zemin etütleri yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak evraklar (İmar durumu, inşaat istikamet Rölevesi , kot kesit, röperli kroki vb) hazırlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin onayına müteakip dosya Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayına sunulacaktır” ifadelerini kullandı.
40 BİN KAPASİTE
İhsan Coşkun, projenin mevcut yerinden 23.50 metre geriye çekilerek yapılacağını ifade ederek, ”Toplam seyirci kapasitesi 40 bin kişi olacak. Loca sayısı 143 1 adet, 1903 Locası olmak üzere, 144 olacaktır. 1903 Locası 636 kişiliktir. Kapalı restoran alanı 2 bin 123 metrekare, teras restoran alanı 2 bin 520 metrekaredir. 600 araçlık VIP otoparkı olacaktır” şeklinde görüşlerini aktardı.
Haberin Devamı