Gazete Vatan Logo
Futbol'Milli takımda sorun var'

'Milli takımda sorun var'

A Milli Futbol Takımı’nda da bir sorun var

'Milli takımda sorun var'

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, devletin, İnönü Stadı’nın yıkılması ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne yeni bir stadyum kazandırılması yönünde yapması gereken her şeyi yaptığını söyledi. Bakan Kılıç, Alex’in gidişi ile ilgili bir soru üzerine de "Fenerbahçeli değilim ama Alex’in gitmesinden dolayı üzgün olduğumu ifade ediyorum" dedi. Kılıç, A Milli Futbol Takımı’nda da bir sorun olduğunu vurguladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin konuğu olarek kente gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ilk ziyaretini valiliğe yaptı. Bakan Kılıç, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’yı ziyaretinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, İnönü Stadı ile ilgili son durumu sorması üzerine Kılıç, stadı en kısa sürede Beşiktaş camiasına kazandırmayı ümit ettiklerini söyledi. Stadın arsasının Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait olduğunu hatırlatan Kılıç, "Arsanın genişletilmesi yönünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, büyük bir fedakarlığa göz yumdu, katlandı. İstinye’de Bakanlığımıza ait arsayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrederek, İnönü Stadyumu’nun arkasındaki İETT Garajı’na ait, 8 bin metrekarelik alanı da Beşiktaş Kulübü için yapılacak olan bu stadın arazisine dahil ettik. Dolayısıyla İnönü Stadyumu’nun yapılması yönünde Bakanlık olarak biz, bize düşen fedakarlıkları yapmaya, katkıları sağlamaya gayret ediyoruz" dedi.

Bundan sonraki sürecin, Beşiktaş yönetiminin, proje, finansman ve ihale sorunlarını çözmesine paralel olarak yürüyeceğini anlatan Kılıç, "Bunun altını net olarak çiziyorum: Devlet, İnönü Stadı’nın yıkılması ve Beşiktaş Kulübü’ne yeni bir stadyum kazandırılması yönünde yapması gereken her şeyi yapmıştır. Arsanın büyütülmesi gibi bizden talep edilmeyen bir fedakarlığı bile biz üzerimize aldık, yeşil alanı daha fazla olan stadın, daha rahat oturabileceği bir alanı Beşiktaş için temin ettik. Şu aşamada devlete düşen yükümlükler tamamlanmış. Varsa atmamız gereken yeni bir adım biz onu da atarız. Ama bu noktadan itibaren, dediğim gibi, projenin hazırlanması, hazırlanacak projenin ihaleye çıkarılması ve o ihaleden sonra yüklenici firmaya finansman desteğinin sağlanması, tamamen Beşiktaş Kulübü’nün adımlarıyla şekillenecektir. Geçtiğimiz günlerde atmış oldukları bir imza var. Bir protokole imza koydular. Yapım sözleşmesine dayanak oluşturacak bir protokole. Dolayısıyla arzu ederiz ki artık hiçbir gecikme olmasın" diye konuştu.

ŞİKE OPERASYONU


Gazetecilerin, Türk futbolunu sarsan şike operasyonu sonrası hangi noktada bulunulduğu sorusu üzerine de Bakan Kılıç, "Şike davasında verilen kararlar şu an temyiz sürecinde. Temyiz sürecinde olan bir yargılama ile ilgili kesin ve bağlayıcı bir hüküm ortaya koymamız, bir hukukçu olarak bize yakışmaz" ifadelerini kullandı.

OLACAKSA ALEX GİBİ OLSUN

Brezilyalı futbolcu Alex de Souza’nın Fenerbahçe’den ayrılması ve ülkesinin takımı Coritiba ile anlaşma imzalaması da Bakan Suat Kılıç’a soruldu. Alex’in Türk futboluna 8 yılda çok büyük değerler kattığını belirten Kılıç, "Alex, Türkiye’nin tanıdığı en iyi yabancı, Türk insanı ile en çok bütünleşen yabancı futbolcu oldu. Geldiği ülkenin kültürünü önemsedi. Çocukları Türkiye’de dünyaya geldi. Dolayısıyla giderken söylediği şu cümle çok manidardır: ’Artık yüzde 50 Türk yüzde 50 Brezilyalıyım.’ Bu söz bence Fenerbahçeli olmayanların da Alex’ e yönelik sevgisini ve ilgisini ikiye katlamıştır. Temenni ederiz ki Türk futbolunda yabancı isimler bulunacaksa, her biri bu ülkenin insanı ile bu ülkenin toprağı ile Alex kadar kaynaşabilen ve Alex kadar Türk futboluna değer katan isimler olsun. Gönül arzu ederdi ki Türkiye’de kalsın. Ama maalesef kalamadı. Alex bir değerdir diye düşünüyorum. Fenerbahçeli değilim ama, Alex’in gitmesinden dolayı üzgün olduğumu ifade ediyorum" dedi.

’MİLLİ TAKIMDA SORUN VAR, APAÇIK ORTADA’
Dünya Kupası Grup Eleme maçlarında oynadığı 4 maçın 3’ünü kaybeden A Milli Futbol Takımı’nda yönetici kadroya özellikle de teknik direktör Abdullah Avcı’ya yönelik tepkiler bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Hocalar gitmelidir, kalmalıdır, şeklinde bir yorumda bulunmadım. Milli Takım’da bir sorun var, bu apaçık ortada. Dolayısıyla gelinen noktada matematiksel olarak şansımızın da artık çok çok zayıfladığını gördüğümüze göre sonuç üzerinde değil, sorun üzerinde yoğunlaşmak lazım. Eğer hala sonuç konuşulacak olursa sorunlara parmak basabilmek mümkün olamayabilir. Bugünden sonra sonuç yerine sorunu konuşmak lazım. Türk Milli Futbol Takımı, son yıllarda milletimizin yüzünü güldürecek başarıları çok fazla alamadı maalesef. Kimseye haksızlık etmek istemeyiz ama milletimizin de yüzünün gülmesi gibi bir hakkı ve talebi var. O talebin de ivedilikle yerine getirilmesi lazım. Kime, ne adım atmak düşüyorsa, herkes görevini hakkıyla layıkıyla ve hızlıca yerine getirmelidir."

’AMATÖRLERİN FİNANSI YERİNDEN OLUŞTURULMALI’

Amatör kulüplerle ilgili bir soru üzerine de Bakan Kılıç, "Spor kulüpleri yerinde sahip çıkıldığı ölçüde yaşayabilir. Türkiye’de 12 bine yakın amatör spor kulübü var. Eğer bu kulüplerin tamamının Ankara’dan gönderilecek parayla hayatta kalacağını hesap ediyorsak, Ankara’nın bu kadar parayı üretip, 12 bine yakın kulübü ihtiyacı olan paraya kavuşturması mümkün değil. Kulüpleri yerinden yönetmek, yerinden yaşatmak, finansman kaynaklarını da yerinden oluşturmak zorundayız" dedi.

’ÇANAKKALE BİR TARİHTİR’

Çanakkale ile ilgili olarak da konuşan Kılıç, kente hükümet olarak son derece önem verdiklerini söyledi. Çanakkale’yi bir turistik merkez olarak değerlendirmediklerini ifade eden Kılıç, "Biz Çanakkale’yi Anadolu’yu vatan yapan toplumsal kurtuluş sürecimizin bir açık hava müzesi olarak değerlendiriyoruz. Çanakkale bir tarihtir" diye konuştu.

Geleceğe dönük olarak Çanakkale’de çok büyük adımlar atılacağını ifade eden Kılıç, "Hedefimiz 18 Mart 2015. Bu tarihe kadar Çanakkale’ye yönelik atılacak adımlar, 2015’te Çanakkale’de çok büyük kalabalıkları ağırlamak ve karşılamakla birlikte taçlandırılmış olacak" dedi. Çanakkale’nin 105 bin nüfusu olduğunu ve 25 bin öğrenci barındıran bir gençlik, bir üniversite ve bir yüksek öğrenim kenti olduğunu dile getiren Kılıç, "Kentin bu kimliği şehre çok şey katıyor. Çanakkale’de Bakanlığımıza bağlı, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait 2 bin 772 yatak kapasitemiz var. 2 Kasım’da Ankara’dan toplu bir yurt açılışı gerçekleştireceğiz. 53 yurt arasında biri Çanakkale’de diğeri Biga İlçesi’nde 500’er yataklı öğrenci yurtları da bulunuyor" dedi. 2013’te Gökçeada ve Çanakkale merkezinde yeni yurt binaları yapımı için çalışmalar da olacağını anlatan Kılıç, "Ayrıca 500 yatak kapasiteli bir yurt binasına üniversite öğrencileri yerleştirilmeyecek. Yurdun dört bir köşesinden yılın 365 günü, 80 vilayetimizden gelen gençlerimiz Bakanlığımızın misafiri olarak bu yurtta konaklayacak. Çanakkale’yi gezip, şehitlikleri ziyaret edecekler" diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a Şehitler Abidesi’nin bir tablosunu ve Çanakkale Harp Mecmuası’nı içeren kitabı hediye etti, Bakan Kılıç da kitabın ilk sayfasındaki ’seferberlik çağrısı’nı gazetecilere gösterdi.

Haberin Devamı