Gazete Vatan Logo
FutbolKupa'da 10 genç yetenek

Kupa'da 10 genç yetenek

Kupa'da herkesin gözünün yıldız futbolcularda olacağı kesin ama bu 10 genç futbolcuyaa dikkat

10. Sotiris Ninis (Yunanistan)

2007 senesinden beri Panathinaikos forması giyen Arnavutluk doğumlu 20 yaşındaki yıldızı Ninis, değme oyun kuruculara taş çıkartacak özelliklere sahip.

Mesafe tanımayan şutları ve öldürücü ara paslarıyla rakip savunmanın başına bela olan bu genç yetenek, Yunan Milli Takımı'nın gelecekteki yıldızları arasında gösteriliyor.

Milli formayla çıktığı ilk maçta gol atarak Yunanistan'ın en genç gol atan ismi olan Ninis, çıkacağı ilk büyük turnuva olan 2010 Dünya Kupası'nda da kendini kanıtlamak için elinden geleni yapacaktır. Bu arada Milan ve Manchester United'ın da Ninis için 10 milyon avroyu gözden çıkarttığını belirtmekte fayda var.

9. Valter Birsa (Slovenya)

Brisa'nın bugüne kadar çok fazla dikkat çekmemiş olması bile şaşırtıcı. Slovenya Milli Takımı'nın 23 yaşındaki orta saha oyuncusu, teknik direktör Matiaz Kek’in de en güvendiği isimlerden biri.

Yüksek top tekniği, bitmek bilmeyen enerjisi ve inanılmaz paslarıyla dikkat çeken Birsa, Slovenler'in Güney Afrika'da yer almasında büyük rol oynadı. Elemelerde iki gol kaydeden genç yetenek, play-off ikinci maçında Zlatko Dedic'e verdiği pasla Ruslar'ı turnuvanın dışına iten isim oldu.

Sochaux ve Auxerre formalarıyla Ligue 1'da da başarılı bir grafik çizen Birsa'nın özellikle Dünya Kupası'ndan sonra kıymete binmesi kuvvetle muhtemel.

8. Jong Tae-Se (Kuzey Kore)

Onunkisi aslında bambaşka bir hikaye. Güney Koreli olmasına rağmen komünist rejimle yönetilen Kuzey Kore'de vatandaşlık almış Jong Tae-Se. Japonya topraklarındaki Kuzey Kore Üniversite'sinde futbol hayatı şekillenmiş, vatandaşlığa da kabul edilince ülkenin en önemli golcülerinden biri haline gelmiş 26 yaşındaki futbolcu.

Gol yollarında etkili olan ve forvet hattının her yerinde görev yapabilen Tae-Se; Brezilya, Portekiz ve Fildişi Sahilleri ile aynı grupta olan Kuzey Kore'nin en önemli silahlarından birisi. Yunanistan ile 2-2 berabere kaldıkları maçta attığı iki golle de aslında bunu kanıtlamayı başardı.

7. Takayuki Morimoto (Japonya)

Alexandre Pato, Catania'nın genç Japon golcüsünü Serie A'nın en iyi genç oyuncusu olarak göstermesi, Marimoto hakkında biraz fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.

Her ne kadar Pato, Brezilya Milli Takımı'na çağrılmamış olsa da Catania'nın 22 yaşındaki golcüsü, Japon Milli Takımı ile Güney Afrika'da yer alacak. Özellikle ceza sahasında çok etkili olan genç yetenek aslında daha önceden Sir Alex Ferguson'ın dikkatini çekmiş ancak yaşadığı sakatlık nedeniyle bu transfer gerçekleşmemişti.

Şu an için Wenger'in de ilgilendiği bilinen Morimoto'nun geleceği, Dünya Kupası'ndaki performansından sonra netlik kazanacaktır.

6. Miroslav Stoch (Slovakya)

Haftalardır Galatasaray ile ilgili her haberde adını duyduğumuz Stoch, Chelsea'de gerçekten de beklediği değeri göremiyor.

Hem sol kanat hem de oyun kurucu mevkisinde görev yapan 20 yaşındaki futbolcunun oyun zekasına hayran kalmamak mümkün değil. Premier Lig'de forma şansı bulamadığı için Twente'ye kiralanan Slovak yıldız, gösterdiği performansla göz doldurdu. Twente'nin tarihinde ilk kez Hollanda şampiyonu olmasında payı büyüktü.

Sarı kırmızıların şu an itibariyle Stoch için 3 milyon avro teklifte bulunduğu iddia ediliyor. Galatasaray elini çabuk tutmazsa, Dünya Kupası'ndan sonra bu oyuncunun fiyatı fazlasıyla artabilir.


5. Ki Sung-Yong (Güney Kore)

Genelde yabancılar Korelilere ait isimleri hafızalarında tutmakta güçlük çekerler ancak David Ki olarak bilinen Ki Sung-Yong onlardan biri değil. Avustralya'da görev yaptığı beş senede taraftarların sevgilisi haline gelen Güney Koreli futbolcu, orta sahadaki başarılı futbolu nedeniyle Kore'nin Steven Gerrard'ı ünvanına lâyık görüldü.

Henüz 21 yaşında olmasına rağmen Asya futbolunun yıldız futbolcularına arasına girmeyi başaran Ki Sung-Yong, 2007 senesinde yapılan FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda Manchester United'ın dikkatini çekmeyi başarmış. Ancak sene sonunda David Ki, 3 milyon avro karşılığında Celtic'e transfer olmuş. Bu Dünya Kupası'nda hem milli takımı, hem de birçok futbolsever ondan çok şey bekliyor!

4. Christian Eriksen (Danimarka)

İşte yeni Michael Laudrup! Gençler liginde başarıdan başarıya koştuktan sonra mart ayında A takıma alınan Eriksen; daha şimdiden tüm Danimarka'nın başarılarını ve üstün oyun kurma yeteneğini konuştuğu bir oyuncu oldu.

Henüz 18 yaşında olmasına rağmen Ajax genç takımının direktörü Frank De Boer, Eriksen için, "İnanılmaz bir yetenek. O kadar iyi bir 10 numara olacak ki, Ajax tarihine adını altın harflerle yazdıracağından hiç şüphem yok'diye konuştu. Martin Jol ise onu Rafael van der Vaart ve Wesley Sneijider gibi ünlü yıldızlarla mukayese etmekten geri kalmadı.

Barcelona, Real Madrid ve Manchester United'ın yoğun markajında olan genç yıldız, şimdilik Amsterdam'dan ayrılmayı düşünmüyor. Danimarka Teknik Direktörü Morten Olsen ondan şimdilik çok şey beklemiyor ama Eriksen tüm dünyayı kendine hayran bırakmak için hazır.

3. Neven Subotic (Sırbistan)

Sırbistan savunması denince akla Nemanja Vidic ile Branislav Ivanovic'in gelmesi çok normal ancak Borussia Dortmund'un 21 yaşındaki yeteneği Neven Subotic, yakın zamanlarda onlardan birini kesecek gibi gözüküyor. Çok uluslu olmasına rağmen Amerika, Almanya ve Bosna yerine Sırbistan'ı tercih eden 1.93 boyundaki stoper, hücuma katıldığı zamanlarda da oldukça etkili olabiliyor.

Bundesliga'da iki sezonda attığı 9 gol de bunun en önemli kanıtı. Bu arada Almanya'nın en iyi savunma oyuncuları arasında gösterilen Subotic ile Arsenal, Manchester United ve Chelsea'nin yakından ilgilendiği konuşuluyor.

2. Stephane Mbia (Kamerun)

Fransa dışında fazla tanınmasa da Mbia, Marsilya'nın bu sezonki şampiyonluğunda önemli rol oynadı. Normal mevkisi defansif orta saha olan 24 yaşındaki Kamerunlu yıldız, stoper olarak görev verildiğinde de yerine getirmeye çalıştı.

Geri dörtlüde oynamaktan pek hoşlanmadığını her seferde dile getiren Mbia'nın Güney Afrika'da teknik direktör Paul Le Guen tarafından sağ bekte görevlendirilmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz sezon Rennes'den 12 milyon avro karşılığında Marsilya'ya transfer olan 24 yaşındaki yıldız, Güney Afrika'da Milan, Arsenal ve Bayern Münih'in göz hapsinde olacak.

1. Marek Hamsik (Slovakya)

Serie A' yı yakından takip edenler için 22 yaşındaki orta saha oyuncusunu tanıtmaya pek de gerek yok. hakkında çok da söylenebilecek bir şey yok. Komple bir yıldız olan Hamsik'in hem defansif hem de ofansif yönü oldukça kuvvetli. Sık sık savunmasının yardımına gelmeyi ihmâl etmeyen Napoli'nin yıldızı, üç sezonda 30 gol atarak ne kadar skorer bir futbolcu olduğunu da kanıtladı.

Pavel Nedved'e olan hayranlığıyla tanınan Hamsik, aslında onun gibi büyük ve yıldız bir oyuncu olmaya çok da uzak değil. Son açıklamalarında Napoli'de kalıp bu takımla beraber önemli başarılara imza atmak istediğini belirten Hamsik, Manchester City'den kendisine gelen transfer teklifini reddeti.

Takımına olan bağlılığını her fırsatta dile getiren 22 yaşındaki yıldız eğer bu formunu Güney Afrika'da da devam ettirirse, büyük kulüplerden gelecek transfer ücretlerine hayır demesi bir hayli zorlaşacak gibi gözüküyor.

goal.com

Haberin Devamı