İşte Galatasaray'ın UEFA gerçekleri!
Finansal Fair Play (FFP) Yargı Komisyonu, Galatasaray'a neden ceza verdiklerini tek tek açıkladı.
GALATASARAY: Şike olayından dolayı futbolun gelirleri olumsuz etkilendi.
UEFA: Gerçekte Galatasaray’ın son üç yıldaki geliri her alanda yükseldi.
GALATASARAY: Dolar ve eurodaki artışlar, kur farkını olumsuz hale getirdi.
UEFA: Bu önlenebilirdi. Yerli ve genç futbolculara TL verebilirdiniz.
GALATASARAY: Elektronik bilet geldi, tribündeki taraftar ve gelirimiz azaldı.
UEFA: Diğer Avrupa ülkelerinde de var. Göz önünde bulundurulamaz.
GALATASARAY: Son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle ekonomi sıkıntıda.
UEFA: Türkiye’nin ekonomisi ve büyümesi, AB ülkelerinin üzerinde.
UEFA tarafından 1 yıl men cezası alan Galatasaray’ın gerekçeli kararını ortaya çıktı. Sarı-kırmızılıların savunmalarına tek tek yanıt veren UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu, maddeler halinde konulan gerekçeleri açıkladı.
Başkan Dursun Özbek, yönetici Fatih İşbecer ve avukatların ifadelerinin nasıl ve hangi sebeplerle uygun olmadıkları aktaran komisyonun gerekçeli kararında, hem Galatasaray’ın 2010 yılından itibaren ekonomik durumu hem de Türkiye’nin genel olarak ekonomik şartları ele alındı.
Kararın 23. maddesinde, 3 şık halinde verilen gerekçelerde, şu ifadeler kullanıldı:
1) Türkiye’deki Suriye mülteci sorunu ve terör saldırıları tam olarak net bir şekilde gösterilmemiş ve ekonomik anlamda ne kadar etkilenildiği ifade edilmemiştir.
2) Kulüp, ülkede yaşanan şike davası sonrası yaşanan sıkıntılardan etkilendiğini aktarsa da gerçekte, son 3 yıl içerisinde gelirlerinin her alanda yükseldiği görülmüştür.
3) Türkiye’de elektronik bilet sisteminin gelirleri düşürdüğü belirtilse de, diğer Avrupa ülkelerinde aynı sistem vardır ve bu nedenle savunmada göz önünde bulundurulamaz.
Ayrıca kur farkı savunmasına da yanıt veren disiplin kurulu, Galatasaray’ın kur farkından oluşacak zararları değerlendirip önlemler alabileceğini belirtti, Türk ve altyapıdan yetişmiş oyunculara Türk lirası üzerinden paralar ödenebileceği dile getirildi.
YAYIN GELİRİ DE ARTTI
64. maddede can alıcı bir nokta daha kulübün gelirlerinin 2013-15 arası artış gösterdiği aktarıldı. Örnek olarak yayın gelirlerinin 29 milyon eurodan 35’e çıktığı, makbuzda yazan gelirlerin 10 milyon eurodan 32’ye çıktığı gösterildi. Sadece sponsorluk gelirlerinde 44 milyon eurodan 34 milyon euroya bir gerileme olduğu kaydedildi.
TÜRKİYE'DE BÜYÜME AB'NİN ÜZERİNDE
Galatasaray’ın sunmuş olduğu savunmalardan bir maddesini, Türkiye’nin genel ekonomisi ve diğer kulüplerin ekonomik kazanımları oluşturdu.
Ancak UEFA’nın gerekçeli kararının 23. maddenin b ve c bendinde yapılan açıklamalarda, Türkiye’deki ekonominin 2013-15 arası azalmadığı, aksine artış gösterdiği ifade edildi ve bu artış AB ülkelerinin üzerinde olduğu vurgulandı.
Aynı şekilde diğer kulüplerin 2010-14 arası yayın gelirlerinin 3.1 oranından 3.5 oranına artış gösterdiği, harcamaların da 1.2’den 0.7’ye düştüğü anımsatıldı. Ayrıca Türkiye’nin futbol marketi konusunda son 5 yılda 44 UEFA üyesi arasında 22. sırada bulunduğu belirtildi.
TEHLİKE GECİKMEDİ
Sarı-kırmızılıların UEFA’nın gözetiminde olduğu da belirtilirken, 65 milyon euroluk bir limit olduğu aktarıldı. 5. kısımda 97. maddede verilen şartta, “Seneler içerisinde 95 milyon eurodan 80 milyon euroya düşen futbolcu maaş ve ödemelerinin, 2016’da 65 milyon euroya indirileceği” belirtildi. 112. paragrafta geçen bilgide, “Kulübün izlenmesi devam etmektedir. Bir kez daha uyum gösterilmezse, dava yeniden bize taşınabilir” ifadeleri kullanıldı.
'EN UYGUN CEZA'
UEFA’nın FFP kurallarına göre istenen cezaya Galatasaray’ın itirazı da gerçekçi bulunmadı. Gerekçeli kararın 111. maddesinde, sarı-kırmızılı tarafın, “Kulüp, UEFA müsabakalarından ihracı uygunsuz ve ağır kaçacaktır savunması yapıldı. Ama yer alan bütün maddelerde görüldüğü üzere FFP kurallarına göre kulüpte büyük bir maddi açık olduğu anlaşılmış ve bunların ışığında 1 yıllık ihraç kararı uygun bulunmuştur” denildi.
CAS'A BAŞVURU
Galatasaray, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP), UEFA’dan alınan cezayla ilgili CAS’a gittiklerini bildirdi. Açıklamada şu ifade yer aldı: “Şirketimiz, UEFA Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Yargı Komisyonu tarafından 2 Mart 2016 tarihinde tebliğ edilen kararı Court of Arbitration for Sport “CAS”a (Spor Tahkim Mahkemesi) götürme kararı almış ve ilgili başvuru Şirketimiz tarafından yapılmıştır.”
UEFA’daki toplantıdan tedirgin ayrılan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, endişesini dile getirmişti.