Go-karta ”güvenlik” formu
Erdem İğdemir, Go-karta güvenlik önlemlerinin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.
Çankaya Karting Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Erdem İğdemir, ”Karting yapacaklar, kıyafetlerine dikkat
etmeli ve araçların aksları mutlaka kapalı olmalı. Bunlara dikkat edildiği sürece, karting sporunun çok riskli bir spor olmadığını düşünüyorum ancak, güvenik formu mutlaka doldurulmalı” dedi.
Atkısının go-kart aracının aksına dolanması sonucu başı koparak ölen 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan’ın, ölümüyle sonuçlanan ”go-kart” kazasının ardından gözler, karting pistlerine çevrildi.
Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesislerinde bulunan Çankaya Karting Spor Kulübü Derneği’nin yönetim kurulu başkanı Erdem İğdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, go-kart ile karting arasında fark olmadığını belirtti.
İğdemir, ”Aslında bu sporun ismi kartingdir. Araçlara kart, piste de karting denir fakat Türkiye’de go-kart olarak adlandırılıyor” diye konuştu.
”Alkol ve uyku hali veren bir ilaç kullanıldı mı?”
İğdemir, karting pistlerinde kullanılan go-kart araçlarına, haftalık, aylık ve yıllık olarak periyodik bakım yapılması ve yağ değişimi, zincir, fren ve
lastik havalarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Go-kart yarış araçlarında da lastiklerin mevsimsel olarak değiştirildiğine değinen İğdemir, hobi pistlerinde ise daha uzun süreli kullanım için sert hamurlu lastiklerin tercih edildiğini söyledi.
Go-karta gelenlere, ”Alkol ve uyku hali veren bir ilaç kullanıldı mı? diye sorulmalı ve bu spor için vücutta fiziki olarak bir engel var mı diye dikkatle bakılmalı” diyen İğdemir, güvenlik önlemlerini aksatmamak için karting
öncesinde doldurulmasını zorunlu olan bir güvenlik formu bulunduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
”Formda yapılması ve yapılmaması gereken bir çok önemli nokta var. Bu formu kişiye okuttuktan sonra imzalatıyoruz. 18 yaşından küçük olan çocukların, mutlaka velileri de bu güvenlik formunu imzalıyor. Görevli arkadaşımız kişiyi go-kart aracına binmeden tekrar sesli olarak bir kere daha uyarıyor ve kıyafetlerini kontrol ediyor. Güvenlik formunda, pit alanına hızlı girilmemesi,
inecekleri zaman tüm araçların durmuş olmasına dikkat etmeleri, direksiyon hakimiyetini kaybetmemeleri için ellerini bırakmamaları, güvenlik bölgeleri haricinde durmamaları ve araçtan inmemeleri, virajlarda yavaşlamaları, ayaklarını gazdan çekmeleri ve hafif fren yapmaları gerektiği belirtiliyor. Formda, go-kart
aracının nasıl kullanılması gerektiği anlatılıyor ve belirtilen kurallara uyulmaması halinde, kişinin ikaz yapılmadan indirileceği de yazıyor.”
”Saçlar toplanmalı, atkı, şal ve kemer takılmamalı”
Go-kart aracı kullanacak kişilerin kıyafetlerinde, motorun hareketli aksamına sıkışacak, sallanan bir parçanın bulunmaması gerektiğine dikkati çekti.
İğdemir, insanların günlük kıyafetleriyle go-kart aracını kullanabileceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
”Önemli olan kişilerin, kıyafetlerinde karting araçlarında arkada bulunan motorun hareketli aksamına sıkışacak, sallanan bir parçanın bulunmaması. Karting esnasında saçlar toplanmalı, atkı, şal ve kemer gibi aksesuarların
olmamasına dikkat edilmeli. Aksesuarlar motor kapalı olsa bile kenardan rüzgarın ve hızın etkisiyle dişlilere dolanabilir. Ayrıca bayanların go-kart aracını topuklu ayakkabı ile kullanmamaları gerekiyor. Topuktan dolayı ayaklarını rahat hareket ettiremeyecekleri için vaktinde fren ve gaza basmalarını engelleyecektir.
Go-kart araçlarındaki en önemli güvenlik unsuru, kasktır. Herkese farklı kask verilemeyeceği için hijyenik açıdan bone kullanımı da önemli.”
”Pistler, yılda bir kez denetleniyor”
Erdem İğdemir, go-kart pistlerinin,”Hobi Karting Lisans” koşullarının kontrolü için yılda bir kez Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu tarafından denetlendiğini söyledi.
İğdemir, ”Go-kart pist boyu en az 200 metre, genişliği ise en az 5 metre olması gerekiyor. Araç sayısı, işletme sahibince belirleniyor. Her araç için yangın söndürme tüpü bulundurma zorunluluğu var” diye konuştu.
Karting pistlerinde yaş sınırının olmadığını ancak go-kart aracını kullanabilmek için kişinin en az 1 metre 55 santimetre boyunda olması gerektiğini anlatan İğdemir, şunları kaydetti:
”Karting pistlerinde kullanılan, go-kart araçlarında en yüksek hız 45 kilometredir. Go-kart araçları, yarış pistlerinde gördüğünüz gibi çok yüksek hızlara çıkabilen araçlar değildir. Araçlardaki hız, mekanik olarak
ayarlanabilir. Sakarya’da yaşanan üzücü go-kart kazasının tekrar yaşanmaması için karting yapacaklar, kıyafetlerine dikkat etmeli ve araçların aksları mutlaka kapalı olmalı. Bunlara dikkat edildiği sürece karting sporunun çok riskli bir spor olmadığını düşünüyorum ancak güvenlik formu mutlaka doldurulmalı.”