Gazete Vatan Logo
FutbolDünyanın konuştuğu adam

Dünyanın konuştuğu adam

Cüneyt Çakır, M.United- Real Madrid maçındaki kararlarıyla gündeme oturdu.

Dünyanın konuştuğu adam

Nani’yi 56’da atan ve 2 penaltı pozisyonuna ‘devam’ kararı veren hakemimiz, İngilizler’in ağır tepkisiyle karşılaştı. Ada basını Çakır’ın haksız olduğunu iddia edip turu Real Madrid’e verdiğini vurgulayarak kararlarını yerden yere vurdu.

Manchester United ile Real Madrid arasındaki erken finale damgasını vuran isim hakem Cüneyt Çakır oldu... Maçın 56. dakikasında ManU’dan Nani’nin Arbeloa’ya yaptığı hareketi kırmızı kart olarak değerlendiren Çakır ardından ise iki kritik karara imzasını atarak Rafael’in eline çarpan top ve Ramos’un Evra’ya müdehalesine ‘devam’ diyerek maçın da seyrini değiştirdi.

Başta Kırmızı Şeytanlar’ın hocası Ferguson olmak üzere Old Trafford’da bulunanlar çılgına dönerken maçın ardından da ortalık karıştı. Kaptan Rio Ferdinand Çakır’ın üzerine yürüyüp burnunun dibinde alkışlarken başta İngiliz medyası olmak üzere basın da Çakır’ın kararlarının tarihe geçtiğini vurguladı. İşte yabancı basından öne çıkanlar:

'FERGUSON ÇILDIRDI'

Independent: “Cüneyt Çakır, Nani’ye kırmızı kart göstermekte hiç de haklı değildi.”

Guardian: “Türk hakemin kararından sonra Ferguson çılgına döndü. Kırmızı kart çok ağırdı.”

Daily Mail: “Soyulduk. Haksız bir kırmızı kartla Çakır maçı mahvetti. En iyi hakemlerin sürprizlerden kaçındığı söylenir, bu hakem açıkça bu söze katılmıyor. Çakır, Old Trafford’daki bütün kalabalığı şoke etti.”

The Sun: “Paramparça. Her şey bitti. Ferguson öfkelendi, kariyerinde ilk kez maç sonunda konuşmadı.”

Daily Star: “Kırmızı ve gömüldü. United’ın elenmesine Türk hakem neden oldu.”

Mirror: “Çakır, İngilizler’e kart göstermekten çekinmiyor.”

Daily Telegraph: “United rüyalarını yıkması nedeniyle hakeme kızgın. Çakır, maçın kaderini etkiledi.”

‘Absürt bir kart’

İTALYAN ve İspanyol basını da Çakır’ı eleştirme yarışına girdi:

AS (İspanya): “Tarihi hata”

La Gazzetta dello Sport: “Mou, hediyeyle ileri. Real’in imdadına Collina’nın en iyilerinden biri olarak kabul edilen Çakır yetişti.”

Corriere dello Sport: “Real kazandı ama yarışı yöneten hakem Çakır sayesinde maç mahvoldu”

La Repubblica: “United, absürt bir kart yüzünden 10 kişi kaldı”

Corriere della Sera: “Türk hakem Çakır, Real Madrid’e iyi geldi. Real, bir zafer olmadan ilerledi. Bir zaman sonra kimse bunları hatırlamayacak bile. Ancak bir daha hakem Çakır’ı görmemeyi umuyoruz”

UEFA: Çakır’la ilgili sorun yok

İngilizler, Cüneyt Çakır’a tepki gösterse de UEFA hakemimize sahip çıktı. Guardian’a konuşan UEFA sözcüsü, Çakır’la ilgili sorun olmadığını belirterek, “Bizim açımızdan kırmızı kartla ilgili herhangi bir sorun yok. Prosedür gereği, hakem gözlemcisi ile maç delegesinin resmi raporlarını bekliyoruz. Onlar da pozisyonla ilgili bir endişe taşıyorlarsa, ona göre tavır alırız. Kendisi hala hakem listemizde yer almaktadır” diye konuştu.

‘Yanındaki adam kim?’

İngilizler uçağın kapısına kadar Cüneyt Çakır ve ekibinin peşini bırakmadı. Çakır’ın yanında lacivert ceketli bir adam olduğunu ve konuşmak istediklerinde kendilerini ittiğini iddia eden İngilizler, bu kişinin maçın ardından görevlendirilen koruma olduğunu iddia etti. Ayrıca Çakır’ın yanına gittikleri sırada alaycı ve aşağılayıcı bir surat ifadesi takındığının altı çizilirken korumanın da uçağın kapısına kadar Türk hakemlerin yanından ayrılmadığını belirttiler.

YAZARLARIMIZIN GÖRÜŞLERİ

İbrahim Seten: 2 önemli nokta var...

Cüneyt Çakır’ın çok tartışılan pozisyonunu defalarca izledim. Doğru karar verdiğini düşünmeme sebep olacak çok önemli iki nokta var.

1-Nani, rakibi görmeden topa halme yapıyor olsa topu ayağının ucuyla kontrol etmeyşe çalışması lazım.. Ama o tabanla rakibe basıyor.

2- Suç işlediğini bilen küçük bir çocuk gibi kendini yere atıyor. Bence Cüneyt Çakır, bu ikisine bakarak Nani’yi attı.

Çakır’a Avrupa’da maç verilmeyeceğini söyleyenlere gülüyorum. Çünkü şimdiye kadar Collina’nın, H.Webb’in önemli maçlarda çok hatalı kararlar verdiğini gördüm. Ama onlar, hakemlik yapmaya, gördüklerini yanlış da olsa çalmaya devam ettiler. Şenes Erzik’le de konuştum, Cüneyt için Avrupa’da bir tehlike olduğunu düşünmüyor.

Güntekin Onay: Marca ve AS bile ‘kötü’ diyorsa..

Cüneyt Çakır’la ilgili olarak şu kadarını söyleyeyim... Real Madrid yanlısı olarak bilinen, bırakın uluslararası maçları La Liga’da bile Real’i tutan AS ve Marca gazeteleri bile ‘Kırmızı kart yanlış’ diyorsa, Jose Mourinho bile “Kırmızı kart değildi“ yorumunu yapıyorsa biz kendi içimizde neyi tartışıyoruz?

Ayrıca Cüneyt Çakır, Rafael’in çizgiden elle çıkartığı topu ve 90+2’de Sergio Ramos’un Evra’ya yaptığı net penaltıyı da vermeyerek maçın skoruna defarlarca etki etti. Ama şunu da unutmayalım ki Markus Merk de Şampiyonlar Ligi’nde büyük olayların çıktığı Inter-Milan maçını katletmişti ama UEFA ona sahip çıkmıştı. Bir maçla değerli bir hakem silinmez. Hem UEFA hem de TFF, Çakır’a desteğini ve güvenini devam ettirmeli.

Serhat Ulueren: Formsuzluğu Avrupa’ya yansıdı

Türkiye'deki kötü performansını ne yazık ki Avrupa’da devam ettirdi. Vucüt dili, pozisyonlara yaklaşımı sağlıklı değildi. M.United’ın aleyhine sadece faul vermesi gereken pozisyonda Nani’yi atması önemli bir hatadır. Çeyrek finali bir takımdan alıp diğer bir takıma verdi. Rafael’in eline çarpan top penaltı ve kırmızı kart, son dakikalardaki Ramos’un pozisyonu da yine penaltı ve sarı kart olmalıydı. Çakır’ın Türkiye’deki formsuzluğu, Avrupa arenasına eklendi.

Bundan sonra Çakır’a uzun süre İngiliz takımlarının maçına verileceğini, daha da ileriye gideyim; Avrupa kupalarında çeyrek final, yarı final ve final maçlarını en azından bir yıl yöneteceğini düşünmüyorum.

Bu hataların yanında benim benim için en affedilmezi kendisini alkışlayan ve her türlü hakareti eden Ferdinand’dan gözlerini kaçırıp kart gösterememesiydi.

DİĞER GÖRÜŞLER

Graham Poll / FIFA kokartlı eski hakem

“Çakır muhteşem bir maç çıkardı. İlk yarıda neredeyse hatasızdı ve Nani’nin kırmızı kartındaki tartışmaya rağmen, istikrarlı bir şekilde maçı yönetmeye devam etti. Ben, UEFA’nın Çakır’ı performansından ötürü tebrik etmesini bekliyorum.”

Hamza Hamzaoğlu / Akhisar Teknik Direktörü

“Elazığ maçında alkışladım, diye beni tribüne gönderen Çakır, sahaya inip gözünün içine baka baka kendisine parmak sallayan Ferguson’u neden atamadı? Maç bitiminde kendisini alkışlayan Ferdinand’a neden kırmızı kart gösteremedi? Bunları düşünsün.”

Roy Keane / M.United eski kaptanı

“Hakem Cüneyt Çakır doğru karar verdi. Herkes üzülmüş olabilir ancak tehlikeli hareketti. Kasıt olup olmamasının herhangi bir önemi yok. Herkes birbirine karşı dikkatli olmalı. Hakem cesur muydu yoksa değil miydi bilmem ama kararı doğruydu.”

Haberin Devamı