Baba-oğul Türkiye için "uçacak"
İbrahim Dinçer, oğlu Kerem'le, Arnavutluk'ta yapılacak Yamaç Paraşütü Hedef Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek
Yamaç paraşütü yapan 47 yaşındaki İbrahim Dinçer ile 17 yaşındaki oğlu Kerem, örneğine az rastlanır bir olaya imza atacak. Baba-oğul, Yamaç Paraşütü Hedef Dünya Şampiyonası'nda aynı milli takımda yarışacak.
Arnavutluk'ta 5-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak şampiyonaya katılacak 6 kişilik Türk Milli Takımı'nda yer alan İbrahim Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğluyla yarışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "(Çocuğunuz, söylediğinizi değil yaptığınız yapar.) derler. Kerem buna iyi bir örnek oldu." dedi.
Yaklaşık 30 yıldır havacılık sektöründe olduğunu dile getiren Dinçer, "1988'de paraşüt atlayışlarıyla başladım. Bursa'da Türk Hava Kurumunun, kurum dışı verdiği ilk eğitimlerde yer aldım. 17 yaşındaydım ve en genç katılımcı bendim. Başladık ve bırakamadık." diye konuştu.
Yamaç paraşütünün Türkiye'de 1990'lı yıllarda başladığını kaydeden Dinçer, "Sadece yarışmıyorum, aynı zamanda Bursa ve çevre illerde eğitim veriyorum. Dünya Şampiyonası, bu yıl 5-15 Mayıs'ta Arnavutluk'ta, 20 ülkenin katılımıyla yapılacak. Şampiyona 2 yılda bir yapılıyor. Aradaki tekli yıllarda Avrupa Şampiyonası olarak düzenleniyor. Hedefimiz kürsüye çıkmak. Zaten yarışmanın amacı hedefe inmek. Bu yarışmaya katıldığımızdan beri 1 lira büyüklüğündeki her noktayı hedef olarak kabul ediyoruz. Yürüyüşlerimizde bile hedef basma antrenmanı gelişti." ifadelerini kullandı.
Dinçer, oğlu Kerem'in bu spora başlama hikayesini ise şöyle anlattı:
"(Çocuğunuz, söylediğinizi değil yaptığınızı yapar.) derler. Kerem buna iyi bir örnek oldu. Dört yaşından beri benimle birlikte tepelerde. Kerem'e hiç teorik eğitim vermedim ama öğrencilerle eğitime çıktığımızda hep yanımdaydı. İyi bir gözlem yapmış ki beni geçti. Geçen yıl Türkiye şampiyonu olduğunda 16 yaşındaydı. Şampiyona 6 etapta yapıldı. İlk 2 etaba yaşı tutmadığı için katılamamıştı. Onu test pilotu olarak kullanıyorduk ama test pilotu olmasına rağmen hep sıfır basıyordu. Yaşı tutunca ilk etapta tecrübesizliğinden dördüncü oldu. Diğer etaplarda ise birinci olarak kürsüye çıktı."
Eşi Çiğdem Dinçer'in en büyük destekçileri olduğunu anlatan İbrahim Dinçer, "Eşim eskiden yarışmalarda beni desteklerdi. Artık taraf tutamıyor ama ağırlık Kerem'e kaydı. Kerem'e, 'Babanı geç de gel.' diyor." şeklinde görüş belirtti.
"Yarışmada oğlum da olsa babam da olsa tanımam ama..."
Yamaç paraşütünün tehlikeli bir spor olmadığını ancak sadece kaza olduğunda basına yansıdığını savunan İbrahim Dinçer, "Geçen sezon turistik ve yarışma olmak üzere 800 bin atlayış gerçekleştirdik, hiç ölümlü kaza olmadı. Bu yüzden basına da konu olmadık ama 800 bin kazasız uçuşumuz da basına konu olmadı. Maalesef kötü olay olunca basına çıkıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Dünya Şampiyonası'nda hedeflerinin takım haline kürsüye çıkmak olduğunu vurgulayan Dinçer, "Yarışmada oğlum da olsa babam da olsa tanımam ama isterim ki Kerem hep başarılı olsun. Zaten kendisi başarısının şans olmadığını kanıtladı. Avrupa ve dünya standartlarındaki sporcuların iniş karakterini gösteriyor. O konsantrasyonu sağlaması çok önemli." diye konuştu.
İbrahim Dinçer, Kerem'in Türkiye Şampiyonası'nda kendisini geçerek şampiyon olması sorulduğunda ise "İş, güç, koşturmaca derken çok antrenman yapamıyoruz. Kerem benden yüzde 50 fazla uçuşa sahiptir. Bir de gençlerin kafası temiz, hayat telaşı, stres yok. Beyinleri berrak, zihinleri açık." ifadelerini kullandı.
"Bu, tribünlere oynanan bir spor olmadığı için desteğimiz, sponsorumuz yok." diyen Dinçer, "Birçok yere kendi bütçemizle gidiyoruz. Sponsorlar destek verip, gençliğin önünü açabilirler. Paraşüte reklam verebilirler." şeklinde görüşlerini aktardı.
Antrenman yaparken değişik bölgelerde uçmanın önemine değinen milli sporcu, "Kerem'le Sırbistan'a gittik. Orada 111 pilot vardı ve hepsi Kerem'i tanıyordu. Hepsi onu tarz alıyordu ve takımlarına katmaya çalışıyorlardı. Biz ise hep Türkiye adına yarıştığımız ve değiştirmeyeceğimizi söyledik." diyerek sözlerini tamamladı.
Kerem: "Bambaşka bir dünya"
Milli sporcu Kerem Dinçer ise havacılığa istemsizce girdiğini belirterek, "Bu sporu 4 yaşımdan beri görüyorum, 7 yaşımdan beri de yapıyorum. Yedi yaşımda babamın aldığı küçük paraşütle uçuyordum, 12 yaşımda aktif uçmaya başladım. Babam yamaç paraşütüne başladığında eğleniyorduk, yapamıyor diye gülüyorduk. Babam uçarken kalp atışlarım değişiyordu, heyecanlanıyordum. Aşağıda sohbet ettiğin adamı yukarıda uçarken görüyorsun. Bambaşka bir dünya." ifadelerini kullandı.
Geçen yıl Türkiye'nin en iyi akrobasi pilotlarından eğitim aldığını kaydeden Kerem, "Her uçuşumda bir amacım var. Ben normal kalkıp, düz uçup inmem, akrobasi yaparım. Kendime her uçuşta hedef koyunca çok hızlı ve doğru geliştim. Bine yakın uçuşum var, daha kaza yapmadım Allah'a şükür. Hep doğru ilerledim ve başarıya ulaştım." diye görüş belirtti.
Annesinin ilk başlarda çok endişelendiğini anlatan Kerem, "Beni sürekli arayıp kızıyordu. Kızınca moralim bozuluyor diye telefonu açmamaya başladım. Sonra alıştılar, babam annemi teselli etti. Annem uçuşlarımı Facebook'tan, Instagram'dan öğreniyordu. Sonra annemi de uçurdum, neşesi yerine geldi." değerlendirmesinde bulundu.
Kerem, Türkiye Şampiyonası'nda babasını geçmesiyle ilgili yöneltilen soruyu, "Babamı geçtim çünkü babam işi nedeniyle çok antrenman yapamıyordu. Ben okul çıkışında uçuşa gidiyordum, bu yüzden kendimi çabuk geliştirdim. Videolar izleyip tekrar ediyordum." şeklinde yanıtladı.
"Dünya çapında tanınıyorum"
Uluslararası yarışmalarda yabancı sporcular tarafından tanındığını dile getiren Kerem, "Dünya çapında tanınıyorum. Yabancılar 'Karem' diye yanıma geliyor. Bizi baba-oğul görünce, Türkiye'nin gençlerin önünü açtığını düşünüyorlar. Gençler de beni görünce hevesleniyorlar." diye konuştu.
Öğretmenleri ve müdürleri sayesinde okulda sorun yaşamadığını, derslerinin iyi olduğunu anlatan Kerem, şunları söyledi:
"Gençlerin hep okuldan eve, evden okula gitmemesi, sporla da ilgilenmesi lazım. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu okuyup, yamaç paraşütüne de devam etmek istiyorum. Aynı zamanda eğitmenlik de yapıyorum. İlk hedefim Türkiye şampiyonluğuydu, onu geçtim. Sırada Avrupa ve dünya şampiyonlukları var."
Arnavutluk'ta 5-15 Mayıs'ta yapılacak Hedef Dünya Şampiyonası'na Türkiye; Adil Gür, Kerem Dinçer, Mustafa Uri, İbrahim Dinçer, Özlem Bağ ve Bekir Atlıhan'dan oluşan milli takımla katılacak.