Gazete Vatan Logo
Futbol'Amatör şubelerin geliri yok'

'Amatör şubelerin geliri yok'

Yönetim kurulu üyesi Mehmet Cibara, sarı-kırmızılı kulübün futbol dışı şubeleriyle ilgili üyelere bilgilendirme yaptı.

'Amatör şubelerin geliri yok'

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda İrfan Aktar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, kulüp yönetim kurulu adına Özkan Olcay, Mehmet Cibara, Aka Gündüz Özdemir, Mehmet Emin İpekdokuyan, Sedat Doğan, Necati Demirkol, Mehmet Karlı ve Ebru Köksal hazır bulunurken, Galatasaray Kulübü İcra Kurulu Başkanı Lutfi Arıboğan da yer aldı.

Kulüp başkanı Ünal Aysal, toplantı başlamadan önce salona gelmesine karşın, geçen yıl vefat eden gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand için Galatasaray Üniversitesi'nde düzenlenen anma toplantısına katılacağını bildirerek ayrıldı.

Cibara: "Amatör şubelerimizin gelirleri komik durumda"

Toplantıda, sarı-kırmızılı kulübün futbol dışı şubeleriyle ilgili bilgilendirme yapılırken, yönetim kurulu üyesi Mehmet Cibara bu konuda söz alarak bir sunum gerçekleştirdi. Futbol dışı branşlar ve altyapılarıyla ilgili her şube için ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunan Cibara, gençlere spor yapma imkanı sağlarken, Türkiye'nin gururu olma ve uluslararası alanda temsil fırsatı tanıdıklarını aktararak, "Tüm branşlarda uluslararası alanda en üst düzey organizasyonlarda yer alma hedefi konmuştur. Sporcularımızı en iyi eğitmenlerle bir araya getirip, en iyi şartlarda yetişmelerini sağlıyoruz. Avrupa'da bizi en üst düzeyde temsil eden şubelerimizin çalıştırıcılarına baktığımızda, hepsi kariyerli teknik adamlardır. Sadece antrenör ve teknik adam düzeyinde değil, şube menajerleri düzeyinde de Türkiye'nin en başarılı isimleriyle çalışıyoruz" diye konuştu.

Özellikle mali durumla ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Cibara, şöyle devam etti:
"Amatör şubelerde gelirlerimiz komik düzeyde. Aralık ayında erkek basketbol takımımızın Abdi İpekçi Spor Salonu'nda oynadığı maçların gişe hasılatı toplam 27 bin lira. Voleybolda bu hiç yok. Gelirler federasyona gidiyor. Televizyon yayın hakları ve sponsor gelirleri ya yok, ya da çok düşük. Bu şubelerde mali desteğe ihtiyaç duyduk. Mali Genel Kurul'da, bütçe sınırları içinde kalmak için yoğun bir çaba harcasak da maddi ve manevi destekler de aldık. Örneği Ergun Gürsoy. Dışarıdan bize yardımda bulunan destekçilerimiz oldu."

Galatasaray FXTCR Erkek Voleybol Takımı'nın CEV DenizBank Şampiyonlar Ligi'nde Polonya ekibi Zaksa'yla yaptığı maçta salonda taraftardan fazla özel güvenlik olduğunu aktaran Cibara, "Salonda bizim seyirci sayımız 9, Polonya ekibinin seyirci sayısı 41 kişiydi. Sadece özel güvenlik olarak ise 60 kişi görev yapıyordu" ifadelerini kullandı.

Cibara, mali gelirlerin yetersizliğine vurgu yaparak, şunları söyledi: "İsim sponsorluğu gelirleri, Galatasaray Liv Hospital Erkek Basketbol Takımı için 5,5 milyon dolar, Galatasaray Odeabank Kadın Basketbol Takımı için 1,6 milyon avro, Galatasaray Daikin Kadın Voleybol Takımı için 2,7 milyon lira ve Galatasaray FXTCR Erkek Voleybol Takımı için ise 1,2 milyon lira. Toplam isim hakkı gelirleri 20 milyon lira civarında. Bu şubelerin toplam gideri ise 80 milyon lira. Oyuncu maliyetleri, toplam giderin yarısına tekabül ediyor. Bunu bir şekilde azaltmalıyız. Altyapıyı geliştirmemiz ve tesisleşmeye gitmemiz gerekiyor. Bu bizim için çok önemli."

Mehmet Cibara, Galatasaray'ın futbol dışı şubelerinin 2013 yılı performanslarını aktarırken, özellikle salon sporlarında bir çok şubenin farklı noktalarda müsabakalarını yapmak durumunda kaldığını ve bu maçların tek bir çatı altında gerçekleştirilebileceği şekilde tesisleşmenin sağlanması gerektiğini dile getirdi.


Mehmet Bilen'den "amatör şube" tanımına tepki

Divan kurulu üyelerinden kulüp eski yöneticisi Mehmet Bilen, futbol dışı tüm şubelerin "amatör şube" olarak adlandırılmasına tepki gösterdi.
Toplantının güncel konular bölümünde söz alan Mehmet Bilen, basketbol ve voleybol şubelerinin de futbolla birlikte amatör şubelerin dışında tutulması gerektiğini belirterek, "Bu tanımlama düzeltilmeli. Sonra amatör şubelerin kulüp bütçesine yük getirdiğinden bahsediliyor. Mali yük basketbol ve voleybolda. Yoksa diğer şubelerin ne kadar mali yükü var" diye konuştu.
Bazı şubelerin belli kişiler için geçim kapısı olduğunu da ileri süren Bilen, "Normalin üzerinde ücretlerle idareci tayin ediliyor. O kadar önemli yöneticimiz var, büyük firmaları var ama şubelere destek oldukları yok. Sponsor dahi olmuyorlar. Maalesef kulüp üzerinden para kazanan çok sayıda kişi ve kuruluş bulunuyor. Ortada çok da masumane bir durum yok. Ondan sonra sporcularımızın sandviç ve su paralarını kesmeyi tasarruf sayıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bilen ayrıca, Galatasaray Kulübü'nün yönetim kurulunda sporcu kökenli üyenin bulunmamasını da eleştirdi.

Haberin Devamı