Gazete Vatan Logo
Futbol20 milyon TL’lik ‘süper’ zarar!

20 milyon TL’lik ‘süper’ zarar!

Sayıştay'ın incelemesi ortaya çıkardı

20 milyon TL’lik ‘süper’ zarar!

Spor Genel Müdürlüğü’nün 2011 öncesi hesaplarını inceleyen Sayıştay, F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş’ın da içinde yer aldığı 20’den çok Süper Lig kulübünün devleti 20 milyon TL’den fazla zarara uğrattığını belirledi.

SAYIŞTAY’IN Süper Lig hesaplarıyla ilgili yaptığı inceleme sonucunda aralarında F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu 20’den fazla Süper Lig kulübünün devlete 20 milyon TL’den fazla borç ‘taktığı’ anlaşıldı. VATAN’ın ulaştığı rapora göre Sayıştay, Spor Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılından geriye giderek hesaplarını incelemesi sonucunda korkunç gerçek ortaya çıktı.

BUNA göre Spor Genel Müdürlüğü’nün mülkiyeti veya kullanımında bulunan spor tesislerinde düzenlenen Süper Lig müsabakalarına katılan takımların, 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un Genel Müdürlüğün gelirlerini düzenleyen 14. maddesindeki her türlü reklam gelirlerine ilişkin hükümler kapsamında kulüplere kiralanan ya da kullanım hakkı verilen bazı stadyumlardan bu statları kiralayan ya da kullanım hakkını alan kulüplerin 3. şahıslarla imzalamış olduğu sözleşme bedelleri üzerinden yüzde 5 oranındaki Spor Genel Müdürlüğü paylarını almadığını tespit etti.

EN BÜYÜK BORÇ 3 BÜYÜKLER’iN

RAPORDA 20 ilde mücadele veren Süper Lig kulüplerinin devleti ne kadar zarara uğrattığı da yer alırken en dikkat çekici rakamlara 3 Büyükler’in sahip olduğu anlaşıldı. Toplam 20 milyon 188 bin TL’lik zararın 16 milyon 914 bin TL’sinin F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş’a ait olurken, G.Saray 7 milyon 182 Milyon TL ile başı çekiyor. Sarı-kırmımızılıları 5 milyon 614 bin TL ile Beşiktaş ve 4 milyon 118 bin TL ile F.Bahçe izliyor.

TRABZONSPOR 604 BİN TL İLE 4.

3 Büyükler’in ardından 604 bin lirayla Trabzon gelirken, İzmir’in (Buca) 331.5, Eskişehir’in 327, Bursa’nın da 309 bin lira borç bıraktığı anlaşıldı. Bu kulüpleri 175 bin TL ile Sivas,171 bin TL ile Ankara (A.Gücü ve G.Birliği), 140 bin TL ile Mersin, 128 bin TL ile Kayseri, 91.8 bin TL ile Karabük, 84.5 bin TL ile Manisa, 72.5 bin TL ile Antalya, 61.4 bin TL ile Samsun, 34 bin TL ile Ordu ve 22 bin TL ile G.Antep izledi.

GENEL MÜDÜRLERİN DE SAVUNMALARI İSTENDİ

BU tespitin ardından bunların sorumluları olan dönemin genel müdürleri Mehmet Baykan ve Yunus Akgül ile halen Genel Müdür Yardımcısı olan Tamer Taşpınar, Ömer Altınsoy dahil, sorumlu il müdürleri ve şube müdürleri hakkında Sayıştay Kanunu’nun 48. maddesi kapsamında sorgu düzenleyerek savunmalarını istedi.

Yine rapora göre Sayıştay denetçiler, aynı dönemde bu stadyumlardan elde edilen hasılatın yüzde 7’si oranında kesilmesi gereken payın da tahsil edilmediğini belirterek yine bu dönemlerde yöneticilik yapan Mehmet Atalay, Yunus Akgül, Mehmet Baykan‘la birlikte çok sayıda il müdürünün devletin gelirlerini almamaktan dolayı savunmalarını istedi.

PARA ALINAMAZSA DEVLET GÖREVLİLERİ ÖDEYECEK

BUNDAN sonraki süreçte Sayıştay savunmalarla birlikte “takılan” alacakların nasıl tahsil edileceğine ilişkin durumu değerlendirecek. Savunmaların kabul edilmemesi ve paranın tahsilinin mümkün olmaması gibi bir durumda ise 20 milyon 188 bin TL’nin sözleşmelerde imzası bulunan 100’den fazla devlet görevlisinden alınacağı öğrenildi. Bu isimler arasında halihazırda Spor Genel Müdürü olarak görev yapan Mehmet Baykan’la birlikte, eski Genel Müdürler, Yunus Akgül Mehmet Atalay, halihazırda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan eski İstanbul İl Müdürü Tamer Taşpınar, Genel Müdür Yardımcısı Ömer Altınsoy da bulunuyor.

GERÇEK KAYIP ASLINDA ÇOK DAHA FAZLA İDDİASI

BU arada Sayıştay’ın hazırladığı raporla ilgili VATAN’a değerlendirme yapan uzmanların verdiği bilgiye göre devletin gerçek kaybının bu rakamların çok çok üzerinde olduğu, hiçbir kulübün gelirleriyle ilgili gerçek beyanda bulunmaması nedeniyle devletin ancak ortaya çıkan gelirlerden tahsilat yapabildiği ifade edildi.

Haberin Devamı